Socialiniai tinklai nuodija gyvenimą ir skatina savižudybes

facebook_frustrationTokie socialiniai tinklai kaip Facebook, G+, One – buvo sugalvoti tam, kad žmonėms taptų lengviau bendrauti. Tačiau, kaip išsiaiškino Berlyno Humboltų universiteto ir Darmštato technikos universiteto mokslininkai, bent trečdalis tų, kurie apsilanko socialiniame tinkle, pajunta psichologinį diskomfortą ir nepasitenkinimą gyvenimu.

 

Socialiniai tinklai sukelia pavydą…

 

Ekspertų teigimu, socialinių tinklų lankytojai dažniausiai pajunta pavydą pažįstamiems. Didžiausią jų susierzinimą sukelia draugų atostogų nuotraukos, antrojoje vietoje – švenčių ir vakarėlių nuotraukos. Žmonės pavydi tiems, kurie laiką leidžia įdomiau už juos.

 

Pavyzdžiui, jie neturi lėšų važiuoti atostogauti užsienyje arba neturi daug pažįstamų, pas kuriuos galėtų lankytis vakarėliuose. Tai sukelia nevisavertiškumo jausmą ir pavydą tiems, kurie gali sau tai leisti.

 

…depresiją

 

Net paprasta pažįstamo naudotojo profilio peržiūra tampa pretekstu neigiamoms emocijoms. Jūs išsiaiškinate, kad žmogus padarė karjerą, dirba prestižinėje darbovietėje arba yra klestinčios firmos savininkas. Arba jūsų draugei sekasi šeimyninis gyvenimas, ji turi turtingą vyrą, vaikų. Mažai kas tiesiog pasidžiaugs dėl kito žmogaus, ypač jei kol kas tokia sėkme pasigirti negali.

 

Daugelis mėgsta žiūrinėti buvusių širdies draugų paskyras. Jų nuotraukos su naujais mylimaisiais ar sutuoktiniais, jų pasakojimai apie gyvenimą gali sukelti depresiją. Nereta situacija, kai pastebima, kad partneris aktyviai “draugauja” socialiniame tinkle su kitais priešingos lyties atstovais. Tai sukelia tam tikrų minčių. O jeigu jie dar keičiasi nepadoriais komentarais? To užtenka, kad pasijustum nelaimingas.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

…vienišumo jausmą

 

Socialinių tinklų lankytojams neretai būdingas vienišumo jausmas. Bendraudami internetu, jie vis dėlto supranta, kad tai gana paviršutiniškas bendravimas, kuris bet kada gali nutrūkti.

 

Draugų iš socialinio tinklo nepasikviesi į svečius gimimo dieną, jie neateis į pagalbą sunkią minutę, jei situacija išeina už interneto ribų. Jų negalima pavadinti draugais tikrąja šio žodžio prasme. Žinoma, būna išimčių, bet dažniausiai viskas būna būtent taip.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

…liūdesį

 

Nuolatinius socialinių tinklų lankytojus slegia ir dėmesio jų asmeniui trūkumas. Įkėlė nuotrauką, o atsiliepimų ar komentarų nėra… Tai taip pat pretekstas įsižeisti. Taip pat daugelyje socialinių tinklų primenama apie draugų gimtadienius. Jei niekas iš daugybės draugų taip ir nepasveikina su gimtadieniu arba iš kelių dešimčių pasveikina vienas ar du žmonės, tai žmogų nuliūdina.

 

Kai kurie socialinių tinklų naudotojai per apklausą prisipažino, kad dėl daugybės neigiamų emocijų ketino apskritai likviduoti savo paskyrą arba gerokai sutrumpinti viešėjimo socialiniame tinkle laiką. Taip, socialiniai tinklai vilioja tariamai lengvu bendravimu su daugybe žmonių, bet juose galioja tie patys dėsniai, kaip ir už virtualaus pasaulio ribų.

 

Jūsų psichologiniai kompleksai, jei tokių turite, niekur nedings, ir nesvarbu, kokiam bendravimui teisite pirmenybę – realiam ar virtualiam, jums būtina dirbti su savimi, kad jis vyktų sklandžiai.

 

Parengta pagal dienraščio “Respublika” priedą “Laisvalaikis”

 

Respublika-logo1

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
vytra

– sutinku, kad socialiniuose tinkluose patys aktyviausi yra kažkokie “netikri”. Jie nuolat platina niekinančius komentarus, pašaipas, nihilizmą, šmeižtą ir net gąsdinimus. Ar tai “biznio” dalis? taip dirba dirbtini “botai?

vaida

Socialiniai tinklai buvo sukurti tam, kad sektu ir atrusiuotu zmones Didziajam valymui…As , del savo perziuru apie sionizma,semitizma , driezazmogius jau turbot esu itariamuju sarase

Indra

Ar neaišku, kad socialiniai tinklai – tai bjaurus voratinklis, kuris pajungia ir įpainioja žmogų, išviešindamas ir atimdamas visą žmogaus privatumą. O juk kiekvienam būtina jo asmeninė erdvė, kuri neprovokuotų ir neerzintų negatyvais…

Taip pat skaitykite