Naminukas – namų geroji dvasia

bedroomNaminukas – slavų tautose viena iš populiariausiu mitologinių figūrų, gyvenanti beveik kiekvienuose namuose. Tai namų šeimininkas, globėjas, užtikrinantis ramų ir darnų šeimos gyvenimą, besirūpinantis ne tik šeimos nariais, bet ir naminiais gyvūnais, jų sveikata.

 

Nuo seno buvo tikima, kad naminukais tampa mirę šeimos, giminės nariai/narys, kuris už nuodėmes paskiriamas tarnauti savo namiškiams ir šeiminykščiams. Kita naminuko „gimimo“ versija teigia, jog juos sukūręs Dievas kaip dovaną kiekvieniems namams. Naminukai liaudyje dažniau buvo vadinami tiesiog „šeimininkais“, „diedukais“, kartais jiems suteikiamas vardas pagal gyvenamąją vieta namuose pvz.: „užpečkinis“, „kamininis“ ir pan.

 

Jei naminukas myli savo šeimininkus, tai namuose nekils jokių rūpesčių, atvirkščiai – naminukas saugos savuosius namus, perspės apie nelaimes, blogiausiu atveju šiek tiek pajuokaus ir pažais su šeimininko daiktais juos paslėpdamas, tačiau netrukus juos grąžins.

 

Prieš nelaimes naminukas visada perspės savo namiškius garsais, ženklais, kartais net pasirodys visu gražumu. Liaudyje tikima, jog prieš šeimos nario mirti naminukas dejuoda, staugia kamine. Tačiau jei namiškiai pelnė naminuko antipatija, jis gali ir piktai papokštauti: stūgauti, trankytis, slėpti daiktus ir jų negrąžinti, daužyti indus ir pan.

 

Buvo tikima, kad savo mylimus šeimos narius naminukas naktimis šukuoja bei pina jų plaukus į kasas, o tuos kurių nemyli naktimis žnaibo taip, kad net mėlynės lieka. Naminuko išdaigoms ir kerštui taip pat priskiriamas buvo ir „Miego paralyžius“, kai miego metu naminukas smaugia šeimos narius, auka negali tuo metu nei šauktis pagalbos, nei pajudėti.

 

Naminukas dažniausiai bendrauja su vyriausiu šeimos nariu – namų šeimininku. Jam naminukas perduoda visas žinias apie artėjančias nelaimes, pasirodo sapnuose, kartais suteikia net aiškiaregystės dovaną. Retkarčiais bendrauja su vaikais – jiems jis nebijo pasirodyti, su jais žaidžia, kalbasi, atsako į vaikų klausimus ir pan.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Labiausiai naminukas nekenčia apsileidusių ir tingių žmonių. Jei naminukas pradeda krėsti piktus pokštus – tai pirmasis ženklas, jog namie reikia apsišluoti, apsivalyti, nes taip naminukas mus „skatina“ namuose palaikyti švarą ir harmonija.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Jei į naminuko perspėjimus ir prašymus nekreipiamas dėmesys, jei jis negerbiamas, nemylimas (negalima naminuko vardo tarti be reikalo, todėl dažnai jis vadinamas tiesiog „šeimininku“, „dieduku“), jei užgaunamas jo mylimas šeimos narys, jei namuose nuolat pykstamasi, konfliktuojama, naminukas gali ir nejuokais įsisiautėti: dužta indai, pasirodo keisti užrašai, „smaugiami“ žmonės, dingsta daiktai, grindys barstomos pelenais, druska.

 

Tokiu atveju galima bandyti su naminuku susidraugauti jam uždegant rudos spalvos, tamsaus vaško žvakę, paliekant nakčiai ant stalo dubenėli pieno, sausainių, košės. Būtina garsiai ištarti, jog šios dovanos skirtos būtent naminukui, paprašyti jo ramybės namams. Jei draugiškos priemonės nebepadeda, reikia naminukui parodyti, kas namie tikrasis šeimininkas. Vyriausias šeimos narys turi paimti žarsteklį ar kitą metalinį įnagį, eiti per namus vis pabeldžiant į sienas, baldus ir šeimininko tonu pasakyti:

 

„Žinok savo vietą, žinok savo vietą.
Tu, naminuk, turi namus saugoti, tvarkos žiūrėti,
Šeimininką ir namiškius mylėti, o ne kariauti.
Žinok savo vietą, žinok savo vietą.“

 

Žodžiai šiuo atveju daug reikšmės neturi, svarbu, kad juos ištartų namų galva ir įsakmiu tonu. Ir, žinoma, reikia pašalinti naminuko pykti iššaukusius reiškinius: pykti namuose, konfliktus, būtina susitaikyti, apsišluoti, apsitvarkyti ir pan.

 

Niekas tiksliai nežino, kaip atrodo naminukas, tačiau dažniausiai minima, jog jis panašus i senuką (kuo senesnis naminukas, tuo jauniau jis atrodo, nes naminukai gimsta senį, o miršta atrodydami kaip kūdykiai) 20-30 cm ūgio, ilga barzda, visas plaukuotas. Plaštakos jo dideles, taip pat padengtos ilgais plaukais. Kartais naminukas panašus tiesiog į pūkų, vilnos kamuoliuką. Naminuką dažniau išgirsite nei pamatysite. Nebent artėtų didelė nelaimė…

 

Paprastai naminukai namuose savo guoliui išsirenka kuo šiltesne vietą, dažniausiai užpečkį. Tačiau dažnai naminukas „sutinkamas“ palėpėje, spintoje, po slenksčiu ir panašiose ramiose vietelėse, kur gali tykiai pasislėpti. Naminukas draugiškai sugyvena su visais naminiais gyvuliais, ypač myli arklius. Tikėta, jog namuose, kuriuose laikomi arkliai naminukas persikeldavo gyventi net į arklides, prižiūrėdavo arklius, juos maitindavo, saugodavo nuo ligų, o uodegas bei karčius supindavo į kasas. Naminukai nemėgsta tik vieno gyvūno: ožkos/ožio – tai piktųjų dvasių simbolis.

 

Išsikraustant į naujus namus būtina nepamiršti ir naminuko. Prieš išeinant iš senųjų namų šeiminikas turi paimti duonos ir druskos, įdėti į pintinę bei paprašyti, kad naminukas persikeltų gyventi kartų į naująją vietą. Tą pintinę su naminuku reikia atsargiai pernešti į naujuosius namus ir paprašyti, jog naminukas juose apsigyventų. Jei namuose yra židinys ar krosnis, būtina į naujus namus parsinešti žarijų iš senojo būsto. Tikima, jog palikus naminuką senuosiuose namuose, paliekama ir laimė, sėkmė, šeimos darna, sutarimas.

 

Jei manote, jog Jūsų namuose naminukas negyvena arba ji netyčia užmiršote senuosiuose, galite pabandyti prisišaukti naują namų sargą. Reikia išeiti vidurnaktį į gatvė ir paskui save traukti pririštą kairįjį batą. Kai pajusite, jog batas velkasi sunkiau, kad jis „pilnas“, vadinasi benamis naminukas sutiko apsigyventį pas Jus, traukite batą namo – Jūs radote savo namų globėją.

 

Rekomenduojami video:


2500
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Viltis

Jau , kai susidomi tuo , tai reiškia ne veltui.Namuose bildėdavo senai , bet arba nekreipiau dėmesio , arba viską suversdavau katinams.Prabusdavau nakty nuo garsaus trinktelėjimo ,net kartais pašokusi iš lovos bėgau žiūrėti pro langą , bet nieko .Miegodama staiga pabusdavau nuo smaugimo ,kol viena diena pamačiau , nors kaip gyvūną mačiau ir anksčiau , o mano katinai dažnai stebi kažką nematomą .

Dambis88

Kaip prikviesti naminuka?

trollolol

Netvarkos nikstukas per kakemake rode vadinasi tikrai taip yra

Tikrai yra

Aš tikiu, kad yra pas mane gyvenantis Naminukas. Teko pagainot man jį. Naktį : Jau visi giliai įmigę buvom, kai pradėjo bildėti mažyčiais batukais trypti man miegamajame. Bet parbėgo jis iš vaikų kambario.Ne juokais išsigandau, kilau iš miego ir pradėjau vytis, balsu sakau, “ką tu čia naktimis bildeni,triukšmą keli, pagausiu aš tave”. Paskui prie lango atsisuko į mane ir dingo prie užuolaidos kampe. Kaip duris užvėręs. Tas žvilgsnis, jo nepamiršiu niekad gyvenime. Kad jis gauruotas, tai tikrai, didelėmis rankomis, mažas, gal 50 cm ūgio, akys didelės, apvalios ir geras ryškus žvilgsnis, antakiai vešūs. Gero veido bruožų. Aišku, kad po mano… Skaityti daugiau »

:)

Ir pas mane yra ;) Niekam turbūt tiek nedingsta daiktai kiek man, bet tuoj vėl atsiranda :D Aš jau įpratau sakyti – “maumas nusinešė”… Bet tas maumukas geras, paveldėtas iš senelių, palaiko gerą namų aurą ir ne kartą apsaugojo mane ir namus kaip čia rašo. O slepia daiktus dėl to, kad tingiu tvarkytis – vos tik susitvarkau, daiktai liaujasi dinge :D Ir čia ne tai kad pati nepasidedu ar per netvarką nerandu, o tiesiog atrandu juos keisčiausiose vietose – raktus, įmestus į batą ar pan. Arba ieškau ant stalo – nėra, po kokios pusės val. vėl ieškau ant to paties… Skaityti daugiau »

dz

o pas mane toks yra.visiem neliudna:)

he

Nesąmonės.

Edita

o pas mus gyvena,ir paisdykauja bet mes ne pries tokia kaiminyste :)

Vaidas

Toki padara paprasciau butu pavadinti katinu. :)

oooo...

kas cia per vejai

Taip pat skaitykite