Naujas erdvėlapis atskleidžia, kokie maži Visatoje mes esame

galaxy-universe-spacePirmą kartą sudarytas erdvėlapis atskleidžia, kokią poziciją užima mūsų galaktika Visatos perspektyvoje. Tarsi plunksnos plaukeliai išsidėsčiusios galaktikos kartu su Paukščių Taku sudaro milžinišką superspiečių pavadinimu – „Laniakėja“ (ang. Laniakea). Jis buvo atrastas, sudarius 3D erdvėlapį. Jo kūrėjai teigia, kad šis superspiečius gali būti didesnės struktūros dalis, kuri vis dar nėra galutinai apibrėžta.

 

„Mes gyvename tarsi kosminiame tinkle, kur galaktikos yra sujungtos ūseliais, vienas nuo kito atskirtais milžiniškų ertmių“ – teigia Havajų universiteto astronomas ir šio tyrimo vadovas Brent Tully.

 

Galaktikos struktūros kosminėje erdvėje

 

Galaktikos nėra išsidėsčiusios atsitiktinai visoje Visatoje – jos sudaro grupes. Vienoje iš jų – Vietinėje grupėje yra ir mūsų Paukščių takas bei dešimtys kitų galaktikų. Savo ruožtu, šios grupės yra dalis masyvesnių grupių, o visos jos sujungtos į gijas. Žinomos kaip superspiečiai, milžiniškos struktūros sutankėja centrinėje dalyje ir suformuoja plunksnos formos darinius.

 

laniakea

Laniakėja ir mūsų galaktikos padėtis joje (raudonas taškas)

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Milžiniškų struktūrų, sudarančių visatą, ribos dažnai yra labai neaiškios. Siekiant geriau apibrėžti šiuos darinius, astronomai pasitelkė didžiausią istorijoje galaktikų judėjimo katalogą „Cosmicflows-2“. Taip jie galėjo ne tik atsižvelgti į struktūrų pasiskirstymą, tačiau ir į galaktikų greičius.

 

Laniakėja – mūsų namai Visatoje

 

Tully bei jo kolegų sukurtas 3D erdvėlapis rodo, kad Paukščių Tako galaktika „įsitaisiusi“ Laniakėjos Superspiečiaus pakraštyje. Šis superspiečius yra apie 520 mln šviesmečių pločio, jį sudaro virš 100 000 galaktikų, o jų bendra masė yra 100 mln mlrd kartų didesnė nei mūsų Saulės.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Laniakėjos vardas buvo pasiūlytas Havajiečių kalbos mokytojo Nawa’a Napoleon. Jis dėsto vietiniame koledže ir mano, kad šiuo vardu pavadinus superspiečių, būtų deramai pagerbti polineziečių jūrininkai, kurie panaudoję savo astronomines žinias, gali įveikti ilgus maršrutus visame Ramiajame vandenyne.

 

Šis superspiečius taip pat apima Mergelės bei Kentauro-Hidros spiečius. Nauji duomenys padės suprasti šių išskirtinių spiečių vaidmenį mūsų kosminiame „regione“. Kuo jos išsiskiria? Visos galaktikos juda į vidinę pusę, tarsi vanduo tekantis trumpiausiu slėnio keliu žemyn, o Kentauro-Hidros spiečius veikia lyg didelis plokščiadugnis gravitacinis slėnis su traukos sfera, nusitęsusia per visą Laniakėjos Superspiečių. Kodėl taip yra, astronomai negali paaiškinto jau 30 metų.

 

Tully pažymi, kad Laniakėja galėtų būti ir dar didesnės struktūros dalis: „Tikriausiai reikia išmatuoti ir trečią atstumo veiksnį, kuris padėtų paaiškinti mūsų judėjimą, – aiškina Tully, – galimas daiktas, kad mes esame kažko didesnio dalis. Ir mes tai traktuojame, kaip labai realią galimybę“.

 



 

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
emma

Valdi šauniai čia tu pamastei kaip tikras čekuolis:D. Man patiko;)

šiaip jau

Paukščių tako galaktika atrodo kaip raudona utėlytė blondinės plaukų gijose,o toje utėlytėje gyvename ir mes niekaip negalėdami tarpusavyje pasidalintį ta maža molekule,kuria išdidžiai vadiname žeme. O kad nebūtų nuobodu gyventi nevengiame ištvirkauti,vogti,meluoti ir žudyti vienas kitą beprasmiuose karuose.

Asssssssss

Nemanot kad visa visata gali buti vienos didels smegenis? tokios kaip zmogaus, ir visa tai kas yra visatojje visi galktiku spieciai esantis visatoje ir visi jie sujunkti vijomis. Ar tai gali buti neuronai kurie sudaro smegenis? man netelpa galvoj toks didelis atstumas

valdis

Mūsų galvos gana mažos, tai kur joje tilps tokie dideli atstumai :) Ir šiame pasaulyje visko gali būti – gal mes patys esame tik molekulės Dievo kūne?
:-)

Asssssssss

valdi, gal musu paciu galvoje yra atskira visata, kadangi musu tecnologijos netokios geros tai mes matom tik neuronu tinklus. tiems kurie yra musu galvoje atrodo kad visata ira milziniska ir neaprepiama o mums musu galva atrodo normali,

do

p.s.
ir kiek daug zino ir aprepia savo protu smalsusis zmogus

do

tai tik irodo,koks didis yra kurejas
pliusas valdziui

valdis

Ačiū. O visgi tos “plunksnos” atrodo gražiai. Tik įdomu, kaip tai rišasi su Didžiojo sprogimo (Visatos atsiradimo) teorija, pagal kurią, kaip žinote, visa, kas sprogo, chaotiškai išsilakstė į visas puses. Dabar, pasirodo, viskas sujungta, viskas susiję. Matyt Dievulis pradėjo daryti tvarką savo kieme…
:-)

valdis

Na ir kas, kad aš esu toks niekingai mažas. Užtat mano fantazijos neturi ribų; mintys pasiekia atokiausius kosmoso kampelius, o troškimai didesni už galaktikas. Tai, kas materialu, yra laikina. Ir kai kūnas pavirs dulkėmis, šviesmečiai neteks prasmės – galėsiu akimirksniu nuskristi ten, į Visatos pakraščius, kur baigiasi erdvė ir laikas, kur Edeno sode gyvena mano svajonės…

;D

nu,bet va cia ir suskeliai…saunuolis labai grazu

Taip pat skaitykite