Koks pasaulis būtų be kačių?

A cat sits on a fence post at the childrKaip sakoma, Dievas sukūrė katę, kad kiekvienas žmogus turėtų savo asmeninį tigrą, kurį galima paglostyti. Įsivaizduokime: o kas būtų, jeigu visos planetos katės staiga dingtų? Amerikietis veterinaras Alenas Bekas (Alan Beck) atliko tyrimą ir išsiaiškino: tokiu atveju pasaulio nieko gero nelaukia…

 

Dalykas tas, kad įvairių rūšių gyvūnai ir augalai Žemėje nėra atskirti vieni nuo kitų, o sudaro uždarą ekosistemą. Jei dingsta kuri nors ekologinės grandinės grandis, padariniai gali būti kuo rimčiausi. Dingus katėms, išplistų graužikai ir smulkios reptilijos, kuriais maitinasi šie gyvūnai, taip pat pagausėtų laukinių plėšrūnų.

 

1979 m. atliktų tyrimų duomenimis, vienoje iš Naujosios Zelandijos salų visiškai išnykus katėms, per kelerius metus pelių skaičius ten išaugo keturis kartus. Galiausiai saloje sumažėjo paukščių, ypač gulbių, ančių ir žuvėdrų, nes graužikai suėsdavo plunksnuočių kiaušinius.

 

„Katėms tenka labai svarbus vaidmuo kontroliuojant graužikų plitimą“, – teigia A.Bekas. Pelės ir žiurkės platina nemažai infekcinių ligų. Išnykus katėms, teoriškai turėtų pagausėti ir tokių grobuonių kaip vilkai ir lapės, nes joms būtų daugiau maisto, mat šie žvėrys, kaip ir katės, maitinasi smulkiais graužikais. Taigi nelikus kačių, kurių dabar planetoje priskaičiuojama 220 mln., žmonijai būtų nesaldu. Pasaulis tikrai taptų nesaugesnis…

 

Reikia nepamiršti ir kačių psichologinių savybių. Sunku įsivaizduoti, kad kadaise jų šalia žmonių nebuvo. Į Europą katės buvo atvežtos viduramžiais iš Indijos ir Egipto, kad padėtų susidoroti su graužikais, naikinusiais maisto atsargas.

 

Tačiau prisijaukinęs katę žmogus pamatė, kad ji – ne tik labai gražus ir grakštus gyvūnas, kurį stebėti yra tikras estetinis malonumas, bet ir būtybė, kuri gali tapti tikru draugu. Taip, katė nepasižymi tokia besąlygiška ištikimybe šeimininkui kaip šuo, bet jos buvimas šalia paprastai veikia raminamai.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Uodeguotieji psichoterapeutai gerai jaučia žmogaus nuotaiką ir murkdami bei glaustydamiesi padeda atsikratyti streso. Be to, daug kas mano, kad katės sugeba „nusiurbti“ patologinę energiją, taip teigiamai veikdamos žmogaus sveikatą. Yra daugybė istorijų apie kates, kurios gydė savo šeimininkus guldamosi ant skaudamos vietos.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kačių šeimos gyvūnų elgsenos specialistai mano, kad be kačių pasaulis taptų skurdesnis žmogiškąja prasme. Katės, pasižyminčios gebėjimu draugauti neprarasdamos nepriklausomybės, padeda mums jaustis mylimiems. Įrodyta, kad jų draugijoje didėja žmogaus savivertė. Galbūt žmogui iš „naminių tigrų“ net yra ko pasimokyti. Šie draugiški gyvūnėliai padeda mums bendrauti ir daro mus nuoširdesnius, suteikia daugybę teigiamų emocijų, sukuria gerumo ir harmonijos atmosferą… Taigi sunku įsivaizduoti, ką darytume, jei jų nebūtų šalia!

 

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Julius/Brigita“

 

Respublika-logo1

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
As irgi

As irgi laaaabai myliu kates,jos tokios dar paslaptingos,bet labai mielos,svelnumo isikunijimo padarelis.Bet kai uzpyksta,pasirodo visas tigras. Sunis irgi myliu,jie geriausi draugai.Viespats viska sukure Visatoje – Harmonija,viena styga nuluzta issiderina,( kates isnyktu- visatos issiderinimas ) Taip, kad siame pasaulyje nieko nera bereiksmio.

asda

Taip pat skaitykite