Valgant pasisaviname naujas žinias?

memory-transfer„Ilgainiui kai kurios plokščiųjų kirmėlių rūšys buvo išmokytos šliaužti labirintu. Jei jūs kirmėles sutrinsite ir sumaitinsite antrai kirmėlių grupei, tai antrosios grupės kirmėlės peršliauš visą labirintą iš pirmo karto“, – Peteris O‘Toolas, filmas „Vaiduokliai“ (1998).

 

Ši citata privertė visus suklusti ir imti ieškoti įrodymų. Mažai tikėtina, kad filmo kūrėjai imtų laidyti tokias sentencijas, nepatikrinę, ar tokie teiginiai atitinka tikrovę. Ir iš tikro, šis faktas yra patvirtintas mokslininkų, nors juo ir nelabai norisi tikėti.

 

Pirmasis tokį eksperimentą 7-ajame dešimtmetyje atliko daktaras Jamesas V. McConnellas, Mičigano universiteto psichologijos profesoriaus asistentas, kuriam kilo mintis ištreniruoti plokščiąsias kirmėles šliaužti labirintu. Pirmiausia jis išmokė kirmėles bijoti ryškios šviesos ir nuo jos gintis susisukant. Vėliau daktaras McConnellas kirmėles supjaustė dalimis ir sumaitino jas antrai grupei kirmėlių. Apšvietus kirmėles ryškia šviesa, jos išsigąsdavo ir besigindamos susisukdavo.

 

McConnellas buvo suintriguotas tokios eksperimento baigties ir sugalvojo vieną plokščiųjų kirmėlių grupę išmokyti peršliaužti labirintą. Plokščiosios kirmėlės yra primityvūs, mikroskopiniai gyvūnai, ir juos išmokyti peršliaužti labirintą užėmė nemažai laiko. Kirmėlės pirmą kartą sėkmingai peršliaužė labirintu tik po 150 bandymų, ir vėliau niekada nebesuklysdavo.

 

Tada daktaras McConnellas pabandė nupjauti galvą vienai kirmėlei ir prilipdyti prie kitos kirmėlės. Deja, visiškai nesėkmingai. Vėliau buvo bandymas kirmėles sutrinti ir visą masę su adata suleisti kitai grupei kirmėlių. Ir vėl viskas baigėsi nesėkme, nes, bandant įdurti adata, ji tiesiog gyvūnus sutraiškydavo.

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Šie eksperimentai taip ir galėjo likti niekam nereikalingi, jei ne biologijos entuziastas Jay Boydas Bestas. Jis pasiūlė daktarui McConnellui labirintu ištreniruotas šliaužti kirmėles sumaitinti tam tikroms mėsėdėms plokščiųjų kirmėlių rūšims. Naujoji kirmėlių grupė pirmą kartą labirintu peršliaužė taisyklingai, tačiau likusieji bandymai buvo ne tokie sėkmingi – kirmėlės peršliaužė labirintą tik po 100 bandymų.

 

Nors daktaro McConnello bandymai su kirmėlėmis priminė Frankenšteino metodus, jis išgarsėjo mokslininkų bendruomenėje ir net gavo profesoriaus laipsnį. Kitos mokslininkų kartos, susidomėjusios McConnello teorija, pabandė viską pakartoti su pelėmis bei žiurkėmis. Visų nuostabai, jo teorija pasitvirtino. Tokio pobūdžio eksperimentai, kaskart keldami nuostabą, vyksta ir mūsų laikais.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Lietuvis

Nu tai ko mes einam į tuos univerus pasirodo reikia suvalgyti visus destytojus :DDD

Nujo

teup ir galvojau kad bulviu nereike valgit :/

Valgymas gerai

Galvoju ka dabar suvalgyti koki direktoriu, ar boksininka geriau

Taip pat skaitykite