Tai, ko dar nežinojote apie sapnus

sapnaiSapnai yra vieni paslaptingiausių ir įdomiausių, o retkarčiais ir baisiausių mūsų gyvenimo patirčių.

 

Sapnai žmoniją domino jau senovės Romoje, tuomet romėnai manė, kad nakties vaizdiniai yra dievų siunčiamos žinios žmonėms, dėl šios priežasties sapnų aiškintojai karius lydėdavo į visus mūšius.
Negana to, juk būtent sapnuose daugelis garsių menininkų sėmėsi įkvėpimo įstabiems savo kūriniams! Tad ką gi mes žinome apie šias paslaptingas, tačiau labai svarbias mūsų gyvenimo patirtis? Pateikiame jums 13 įdomiausių faktų:

 

Žmogus atsimena tik 10 proc. sapno. Kaip manote, kodėl dažniausiai patariama sapną užsirašyti iškart pabudus? Ogi todėl, kad naktį matytus vaizdinius jūs labai greitai galite pamiršti. Pasirodo, pusės sapne matytų detalių neatsiminsite jau po penkių minučių nuo prabudimo, o praėjus dar penkioms minutėms, neatsiminsite jau net 90 proc. sapno.

 

Akli žmonės taip pat sapnuoja. Žmonės, kurie regėjimo neteko augdami arba vaikystėje, sapnuose gali matyti įvairius vaizdinius, tuo tarp tie, kurie jau gimė akli, jokių vaizdinių nemato, tačiau jų sapnuose kur kas intensyvesni kiti pojūčiai: garsas, kvapas, prisilietimas ar emocijos.
Sapnuoja visi. Kiekvienas žmogus gali sapnuoti, ir tai jis daro kiekvieną naktį, nebent turėtų retų psichologinių sutrikimų. Tad jeigu manote, kad jūs nesapnuojate, labai klystate, veikiau savo sapnų tiesiog neatsimenate.

 

Sapnuose matome tik pažįstamų žmonių veidus. Mūsų pasąmonė veidų pati tikrai nesukuria, tai reiškia, kad sapnuose matome tik tuos žmones, kuriuos pažįstame ar kuriuos esame bent kartą gyvenime matę, net jei sąmoningai jų ir neprisimename. Juk kasdien vien eidami gatve matome kelias dešimtis veidų, galbūt į juos dėmesio ir nekreipiame, tačiau mūsų pasąmonė vėliau gali juos priminti sapnuose.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Ne visų sapnai spalvoti. Pasaulyje 12 proc. žmonių iki šiol sapnuoja nespalvotus sapnus, anksčiau šis skaičius buvo dar didesnis. 1915–1950 metais žmonės daugiausia ir sapnuodavo tik juodu ir baltus sapnus, o nuo 1960-ųjų sapnai vis dažniau tapo spalvoti. Šiuo metu tik 4,4 proc. jaunuolių iki 25-erių metų sapnuoja nespalvotus sapnus. Neseniai atlikti tyrimai atskleidė, kad tokį ryškų pokytį greičiausiai lėmė būtent televizija – kai žmonės pradėjo žiūrėti spalvotas programas, jų ir sapnai tapo ryškesni.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Sapnai turi simbolinę reikšmę. Jei sapnuojate vieną kokį konkretų dalyką, dar nereiškia, kad turite atkreipti dėmesį būtent į jį. Sapnuose dažnai matome mūsų pasąmonės siunčiamus signalus ir simbolinius dalykus, kurie neretai turi kur kas gilesnę reikšmę nei iš pradžių gali atrodyti.

 

Sapnuose dažniau patiriame neigiamas emocijas. Dažniausia sapnuose patiriama emocija yra nerimas arba baimė. Įdomu tai, kad statistiškai žmonės sapnuodami patiria kur kas daugiau neigiamų, nei teigiamų emocijų.

 

Naktį susapnuojame ne vieną sapną. Pasirodo, kad per vieną naktį žmogus gali susapnuoti nuo keturių iki septynių sapnų, o vienas sapnas vidutiniškai gali trukti maždaug vieną ar dvi valandas.
Gyvūnai taip pat sapnuoja. Mokslininkus jau nuo seno domino, ar gyvūnai taip pat gali sapnuoti. Atlikti gyvūnų smegenų aktyvumo tyrimai jiems miegant atskleidė, kad jie irgi gali sapnuoti. Pabandykite kada stebėti, kaip miega jūsų augintinis (šuo, katė), ir pamatysite, kaip jis pradės judinti savo letenėles – tuo metu jis tikriausiai sapnuoja, kaip smagiai laksto pievomis…

 

Mūsų sapnus gali paveikti išorės dirgikliai. Žmogui miegant jo pasąmonė vis tiek išlieka budri, tai reiškia, kad ji reaguoja į visus išorės dirgiklius ir kartais juos gali įkomponuoti į mūsų sapnus. Tarkime, jūs galite susapnuoti, kad esate kokiame nors koncerte, kol jūsų brolis jums miegant gros gitara.

 

Vyrai ir moterys sapnuoja skirtingai. Pasirodo, vyrai dažniau sapnuoja vyrus – net 70 proc. asmenų jų sapnuose yra būtent vyriškos lyties, tuo tarpu moterų sapnuose pasitaiko vienodai ir vyrų, ir moterų. Įdomu dar ir tai, kad vyrai sapnuose patiria kiek agresyvesnes emocijas nei moterys.

 

Sapnuose galime matyti ateitį? Atliktos didelių žmonių grupių apklausos atskleidė, kad net 38 proc. žmonių yra bent kartą susapnavę pranašišką sapną ir net 70 proc. žmonių yra patyrę déjà vu. Procentas žmonių, tikinčių, kad pranašiški sapnai egzistuoja, yra netgi dar didesnis ir siekia 98 proc.

 

Sapne galite pajusti orgazmą. Sapnuodami erotinius sapnus išties galite pajusti tokį pat malonų seksualinį pasitenkinimą, kokį juntate ir realybėje. Negana to, sapne juntamas orgazmas retkarčiais netgi gali būti stipresnis nei realybėje.

 

Rekomenduojami video:


2500
9 Comment threads
4 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
paprika [aitrioji]

dazniausiai tie pranasiski sapnai buna isaiskinami jau po laiko.. nutinka kazkas tokio ir prisimenam sapnave lyg tai pranasiska sapna.. .. kaimyno tvarto stoga kazkuriais metais vetra nuverte. tai jis pasakojo, jog pora dienu pries nelaime sapnavo kaip stovi tvarto vidury ir ziuri i zvaigzdeta dangu. lyg is dumu ar debesu surasyti kazkokie zodziai, bet niekaip nepavyksta ju perskaityt. tik skaicius aiskus -18.. jis sake manes, kad su sunum kazkas nutiks, nes po menesio turejo svesti 18ta gimtadieni, bet =po dvieju dienu 18ta valanda pakilo vetra ir nugriove tvarto tsoga..

Kristina neatpažįsta

Atsikrausteme į namą, dažnai naktimis pabundu panašiu metu ir vietoj lubose lempos tai būna skylė tai kažkoks baisus tamsus apvalus reginys tai kartais akys su burna ir paskutinis buvo perspėjimas 3:11nukris TV kuris prieš mūsų lovą ir kad kris ant mano kojų, tad jas patraukiau ir užsimerkus laukiau minutę kol pamačiau ant lubų el laikrodis rodė 3:12 pradėjusi snusti pajutau nuo kojų greita karšta versme tiesiai į pilvą, nesuprantu nieko, bet baisu taip naktimis, stengiuosi būti rami, bet galvoju gal mano sapnai čia ir aš gal iš jų pabudusi kažką noriu pamatyt, būdavo kad naktį šaukdama vyrui sakau jis tuoj… Skaityti daugiau »

hrr

as nesutinku jog Sapnuose matome tik pažįstamų žmonių veidus . is savos patirties galiu pasakyti jog sapnuose esu mates veidu kuriu niekada gyvenime nesu mates

Romakulas

buvo sakoma, kad veikia sapnuose pasamone kuri usfiksavo zmoniu veidus gatveje kuriu matei desimtis. pats gal ir neatsimeni, bet pasamone sapnuose isijungia.

marsietis

Niekada nesapnuokite ,kad jums krenta dantys arba dantu plombos. Tai reiskia artimo zmogaus mirti. Is patirties sakau. ir viena cia esanti fakta galiu paneigti. Naktį susapnuojame ne vieną sapną. Pasirodo, kad per vieną naktį žmogus gali susapnuoti nuo keturių iki septynių sapnų, o vienas sapnas vidutiniškai gali trukti maždaug vieną ar dvi valandas. Istikruju sapnuojame vos kelias minutes ,o atrodo taip lyg sapnuotume visa nakti. Tik kad sapnuojame kelis kartus. Bet tikrai sapnas netrunka valandos.

Romakulas

jo tas ir man keistai cia nuskambejo. praeitam straipsnyje sito paties puslapio skaiciau, kad sapnas zmogui gali trukti per nakti iki dvieju valandu, o sitame straipsnyje raso nuo 4 iki 7-14 valandu. nelabai man cia skamba …

Gameris

dar vieno fakto truksta , zmones daug zaidziantis video zaidimus gali kontroliuoti savo sapnus , arba sapnuoti tokius sapnus lik butum fantastiniam filme.

Laura

Nesamone, tokie dalykai (samoningas sapnavimas) susije su visai kitais dalykais, o ne zaidimais.

Justinas Herbsman

sapnai tokie pat tikri kaip ir monitorius i kury dabar ziurit,priezastis kodel mazai ju atsimenam yra delto kad sapnai vyksta kitam ismatavime ir dabartine musu samone nesugebu ju atgaminti,blokuoja ir tik dalis atgaminama kuri ir tai yra interpretuojama,sapnai tai kitos musu egzistensijos,kiti gyvenimai,kitos paralelines realybes tuo paciu metu vykstancios dabar,taipogi kartais sapnai buna tik kelione i pazinima dabartine musu pasamone,delto ten daug simbolikos ir israisku kurias mes atpazystame siamie guvenima ir tai daznai asocijuojasi su pranasingais sapnais,zenklais .

atlantas

”70 procentu asmenu vyru sapnuose yra vyrai”.Dabar aisku is kur geju tiek daug :D

nu

Kas daug sneka tas zino.

KillerBoy

Čia yra 15 faktų, tik dviejų neišskyrė!!!

kingsblend

manau kad déjà vu, informacija atiteka is DNR…

Taip pat skaitykite