Mokslininkai rado būdą, kaip išauginti dantis

mfor03-mummy-teethHarvardo mokslininkų vadovaujama komanda rado būdą, kaip išauginti dantis. Ilgainiui išvystyta ši technologija galėtų padėti tašką tokiems dalykams kaip apnašos ar dantų skylutės ir netgi padėti pamatus kitoms regeneracinėms procedūroms kaip žaizdų gijimas.

 

Ketvirtadienį žurnale „Science Translational Medicine“ išspausdintas tyrimas atrodo taip, lyg būtų išimtas iš fantastinės knygos, rašo digitaltrends.com. Mokslininkų komanda naudojo mažos galios lazerio spindulius ,kad paskatintų žmogaus dantų kamieninių ląstelių augimą. Šios formuoja dentiną: kietus, kaulus primenančius audinius, kurie slypi po danties emaliu ir sudaro didžiąją dalį danties masės.

 

Iki šiol buvo be galo sunku tiksliai manipuliuoti kamieninėmis ląstelėmis. Kamieninės ląstelės jau seniai žavi mokslininkus, nes jos gali sutaisyti ar pakeisti sužalotus audinius. Tačiau mokslininkai nežinojo, kaip juos paversti konkrečių tipų ląstelėmis.

 

Tai reikalauja didelių pastangų: ankstesnių bandymų metu buvo stengiamasi atskirti ląsteles iš organizmo ir manipuliuoti jomis iki tol, kol šios išaugo į konkrečios rūšies ląsteles, o tada ląstelės buvo grąžinamos atgal į kūną.

 

Šie metodai yra ne tik sunkiai įgyvendinami ir užima daug laiko – jie taip pat susiduria ir su reguliavimo kliūtimis. O nauja lazeriais pagrįsta technologija leidžia rezultatus pasiekti žymiai greičiau ir yra žymiai mažiau invazinė.

 

Be to, dantų auginimas lazeriais buvo veiksmingas iškart su keletu laboratorinių modelių ir gyvūnų, todėl naujoji technologija mokslininkams atrodo itin perspektyvi.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
LMT

Wow! Kaszin kiek kainuos tokia dantu regeneracija?

Taip pat skaitykite