Išrastos naktį šviečiančios žuvys

mokslininkai-isvede-sviecianciu-zuvu-rusi-537f027442494Jau išvesta daug organizmų, kurie naktį šviečia tamsoje. Tai katės, šunys, kiaulės, beždžionės. Žmonės dažnai į tokius mokslininkų tyrimus žiūri kaip į mokslininkų žaidimą, tačiau tokie tyrimai daromi ne dėl smagumo – jie turi ir rimtų mokslinių priežasčių.

 

Genetinę inžineriją biologai naudoja įvairiems tikslams. Tokiu būdu jie gali daugiau sužinoti apie genų funkcijas, sustiprinti arba nuslopinti jų išraišką. Kai kurie genai yra pleiotropiniai – jie turi įtakos daugeliui fenotipų, net jei jie atrodo nesusiję, rašo iflscience.com.

 

Dėl šios priežasties ypač svarbu suvokti, kur genas yra išreikštas, tačiau tai padaryti labai sunku. Dėl to žalieji fluorescenciniai baltymai įdedami į genomą ir pagaminti matomą ženklą tuomet, kai yra išreikštas norimas genas.

 

Tai leidžia mokslininkams sužinoti, ar genų inžinerija buvo sėkmingai pabaigta norimoje vietoje. Tokiais tyrimais tikimasi išsiaiškinti, ar įmanoma į žmonių organizmą įterpti geną ir taip gydyti genetinius susirgimus.

 

Pernai mokslininkams pavyko išvesti ir šviečiančių paršelių rūšį – įšvirkštė fluorescencinio baltymo, paimto iš medūzos. Todėl gimę paršeliai švytėjo žalia spalva.

 



 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
sfssss

Noreciau tokiu zuveliu akvariume ;D

as

tik daiktas gali buti israstas

Taip pat skaitykite