Greitai naktinį dangų suraižys galinga meteorų kruša

2-1-shower_101Naktį iš gegužės 23 į 24 d. (iš penktadienio į šeštadienį) Žemėje bus galima grožėtis neeiline meteorų liūtimi, informuoja “Space.com”. Pranešama, kad tą naktį mūsų planeta įskries į kometos 209P/LINEAR paliktas nuolaužas, tad naktiniame danguje įsižiebs tikras meteorų fejerverkas – per valandą turėtume pamatyti iki 1 tūkst. krintančių “žvaigždžių”.

 

“Prognozuojama meteorų liūtis yra tokia nauja, kad astronomai, tiesą pasakius, ne visai žino, ko tikėtis, – pripažino NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos mokslininkė Jane Houston Jones. – Gali būti, kad meteorų bus mažiau nei 100 per valandą, tačiau visiškai įmanoma ir 1 tūkst. meteorų per valandą kruša.”

 

Ne mažiau įspūdinga turėtų būti ir tai, kad daugiausiai krintančių “žvaigždžių” turėtų šmėkščioti aplink daugeliui pažįstamą Šiaurinę žvaigždę – paskutinę Mažųjų Grįžulo ratų “samčio” kotelio žvaigždę, aplink kurią sukasi visos dangaus skliauto žvaigždės, mat į Šiaurinę nukreipta Žemės sukimosi ašis. JAV astronomai prognozuoja, kad šiaurinių platumų gyventojams reginys turėtų būti matomas puikiai.

 

“Naktiniam danguj meteorų dairykitės ir gegužės 23 d., ir gegužės 24 d., – ragina J. H. Jones. – Dangus tomis naktimis turėtų būti santykinai tamsus – mėnulis kaip tik užbaigs eilinį savo ciklą ir bus smarkiai “nudilęs”, nes gegužės 28 d. stos jaunatis.”

 

Kometa 209P/LINEAR buvo atrasta 2004 m. Ji aplink Saulę apkeliauja maždaug per 5 metus. Pati kometa yra maža ir blausi, tačiau dėl palankių orbitinės dinamikos aplinkybių, ji Žemės gyventojams gali dovanoti ypatingą reginį.

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

“2014 m. gegužę Žemės atmosferoje sudegsiančias daleles toji kometa pažėrė nuo 1803 iki 1924 m., – pasakoja Prancūzijos “Institut de Mécanique Céleste et de Calcul des Éphémérides” astronomas Jeremie Vaubaillonas. – Todėl tai gali būti ne šiaip meteorų lietutis, o tikras meteorų uraganas.”

 

Laukiama meteorų liūtis bus antroji per šį mėnesį. Pirmasis, ne toks intensyvus eta akvaridais vadinamų meteorų lietus intensyviausiai lijo šiąnakt, naktį iš gegužės 5 į 6 d., tačiau eta akvaridais krapnos ir keletą artimiausių naktų. Šio meteorų lietaus debesis paliko garsioji Halio kometa, kuri pro Žemę pastarąjį kartą praskriejo 1986 m., o sugrįš tik 2061 m. Eta akvaridų lietaus piko metu dangaus stebėtojai galėjo tikėti išvysti iki 60 meteorų per valandą.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite