JAV mokslininkai išmoko kontroliuoti klimatą

lighteningArizonos valstijos universiteto (JAV) specialistai sukūrė inovatyvų lazerio įrenginį, leidžiantį kontroliuoti klimatą dideliais atstumais. Jų sukurtas lazerio prototipas kondensuoja statinį elektros krūvį turinčias daleles debesyse: taip dirbtinai sukeliamas lietus ir žaibavimas.

 

Pasak universiteto atstovų, idėja naudoti didelės energijos lazerius krituliams generuoti nėra nauja, tačiau iki šio laiko mokslininkams nepavykdavo sukurti praktiniam naudojimui skirtų tokio tipo lazerių, galinčių veikti dideliu atstumu.

 

Didelės energijos lazerio spindulys realiomis atmosferos sąlygomis generuoja didelį elektronų kiekį, o spinduliavimo procesas toks intensyvus, kad azoto ir deguonies elektronai paverčiami plazma. Dėl to susidariusi plazma slopina spindulio energiją. Be to, didelės galios lazerio spindulys pasižymi dideliu išsklaidymo koeficientu, todėl jam sklindant atmosfera susidaro savotiški žiedai, „šaudantys“ gijų formos iškrovomis, kurios dar labiau išsklaido centrinio lazerio spindulio energiją.

 

Toks oro jonizacijos procesas vadinamas filamentacija, jis būdingas itin trumpus femtosekundinius impulsus siunčiantiems galingiems lazeriams. Jų spinduliai formuoja „gijas“ arba filamentus, kurie tęsiasi tam tikrą nuotolį, kol dėl oro savybių spindulys išsklaidomas. Filamentas leidžia labai efektyviai generuoti sužadintus elektronus, kurie yra būtini lietui arba žaibui inicijuoti, sakoma universiteto pranešime.

 

Deja, iki šiol eksperimentai filamentacijos srityje nebuvo labai sėkmingi, nes didelės energijos lazerio pluoštas paprastai išskaidomas į daugybę didelio energijos tankio „gijų“, kurių kryptis, ilgis ir egzistavimo trukmė yra neprognozuojami.

 

Tačiau Arizonos universiteto tyrėjams pavyko rasti būdą, kaip sukurti pakankamai ilgą valdomą „giją“. Ši technologija teoriškai leidžia generuoti bet kokio ilgumo „gijas“. Tam naudojamas mažo intensyvumo platesnis lazerio spindulys, kuris tarsi elektros kabelio apvalkalas apsaugo „gijas“ nuo išsisklaidymo atmosferoje ir tiekia energiją centriniam lazerio spinduliui.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Iš pradžių įjungiamas didelės energijos lazeris, „apvilktas“ platesniu mažesnio intensyvumo spinduliu, o po to platesnis spindulys suspaudžiamas, ir „gija“ ima ilgėti. Antrasis žemos energijos spindulys atlieka savotiško energijos kaupėjo paskirtį ir apsaugo nuo chaotiško daugybės filamentų formavimosi. Tokioje sistemoje visa energija sklinda centrine „gija“ ir taip gali įveikti didelį nuotolį.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Pranešama, kad ši technologija suteikia galimybę lazeriu sukelti dirbtinį lietų ar žaibą mažiausiai kelių dešimčių kilometrų atstumu. Tai reiškia, kad pakankamai galingu lazeriu galima kontroliuoti orus sąlyginai didelio ploto teritorijoje, pavyzdžiui, virš didelio miesto.

 

Arizonos universiteto mokslininkų grupės, vadovaujamos prof. Demetrios Christodoulideso, eksperimentus finansuoja JAV Gynybos departamentas: pasirodo, tokias lazerio „gijas“ teoriškai galima naudoti kaip mikrobangų ar kitokio tipo elektromagnetinės spinduliuotės perdavimo dideliais atstumais būdą. Tai suteikia galimybę kurti galingus spindulinius ginklus, kurie vienu impulsu galėtų dešimčių kilometrų atstumu „iškepti“ priešo ginklų ir ryšio sistemų elektroninines mikroschemas.

 

Rekomenduojami video:


2500
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
ropke

tik zeme pati turi teise reguliuot savo nuoziura tokius dalykus. cia velgi galioja taisykle , bet koks veiksmas pries kito individo valią (netgi zeme), yra visatos desniu pazeidimas. , kuris gali atsirugt…………

to tt

eik melsktis degrade

ttt

Nu da graziausiai amerikonai isvis isprotejo. Prisizais amerika su suo ginklu oj kaip prisizais…. Kaip sakoma “Nezaiskite ugnimi nes skaudziai nudegsite”

Giedrius Norwich

Tik nepaverskime to ginklu, nes tada jau tikrai pasaaulio pabaiga ateis. Ir isvis, nemanau, kad gerai yra kisti nagus prie oru. Galima stipriai prisizaisti.

Justinas Herbsman

pavelavai,sita technologija jau senai naudojama ;) tiek kaip ginklas tiek kaip seip kontroles yrankis

Hm

HAARP anyone?

Taip pat skaitykite