Kodėl iki šiol neatsiliepia nežemiškos civilizacijos

kita-civilizacijaKosminiu teleskopu “Kepler” buvo nustatyta: daugiau kaip 700 milijonų vien tik mūsų galaktikos planetų yra tinkamos gyventi. Todėl astronomai, o kartu ir ufologai su matematikais atkakliai teigia, kad vien Paukščių take – jis ir yra mūsų galaktika – tiesiog turi egzistuoti tūkstančiai, o gal ir dešimtys tūkstančių išsivysčiusių civilizacijų.

 

Skeptikai prieštarauja, kad bent jau apžvelgiamoje kosminėje erdvėje be mūsų tikrai nieko nėra, o savo teiginį grindžia garsiuoju Fermio paradoksu. Enrikas Fermis (Enrico Fermi) – italų kilmės amerikiečių fizikas, Nobelio premijos laureatas. Pasakojama, kad dar 1950 m., pietaudamas jis klausėsi kolegų fizikų, kurie įrodinėjo, kad mūsų proto broliai Visatoje yra anaiptol ne retenybė. Išklausęs juos, jis uždavė klausimą: “Na, tai kurgi jie?” Fizikai neturėjo ką atsakyti.

 

Aiškus prieštaravimas – didžiulė Visata ir ryšių su kitais jos gyventojais nebuvimas – vėliau ir buvo pavadintas Fermio paradoksu. Praėjus ketvirčiui amžiaus, jį papildė anglas Maiklas Hartas (Michael Hart). Jo manymu, jei egzistuotų tūkstančiai nežemiškų civilizacijų, jos būtų mus pasiekusios jau prieš milijonus metų, bent viena. Kol kas niekas iš kitų pasaulių iki mūsų neatkeliavo ir ryšio neužmezgė. O tai, skeptikų nuomone, yra pats įtikinamiausias argumentas, kad jų, “proto brolių”, išvis nėra. “Galbūt jie negalėjo. Arba nenorėjo?” – prieštarauja entuziastai ir siūlo keletą Fermio paradokso sprendimo variantų.

 

1. Jų labai labai mažai

 

Bandydami išspręsti Fermio paradoksą, Karlosas Kota (Carlos Cotta) ir Alvaras Moralesas (Alvaro Morales), matematikai ir astrofizikai iš Malagos (Ispanija) universiteto, labai sumažino galimą protingų būtybių kosmose skaičių. Ispanų mintis yra ta, kad Visatoje gyvena protingų būtybių. Bet jos pirmiausia paleidžia žvalgybinius zondus, kiekviena civilizacija savo. Kuris nors iš jų turėtų pasiekti ir mus, o jei iki šiol nepasiekė, vadinasi, civilizacijų labai maža.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Mokslininkai sudarė matematinį modelį, į kurį įtraukė Visatos matmenis, įvairų zondų skaičių, jų veikimo laiką. Rezultatas yra toks: jei zondai veikia 50 mln. metų, nežemiškų civilizacijų gali būti nuo šimto iki tūkstančio, bet jei žvalgybiniai aparatai tarnauja 100 mln. metų, nežemiškų civilizacijų gali būti iš viso kokios 10. Matematinė logika yra tokia: kuo ilgiau veikia zondai, tuo didesnė jų atskridimo tikimybė. O jei niekas iki šiol neatskrido, civilizacijų Visatoje yra tik vienetai.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

2. Kitų planetų gyventojai nuo mūsų slepiasi juodosiose skylėse

 

Kai kurie mokslininkai mano, kad juodųjų kosmoso skylių viduje gali būti planetų, o jose – gyventi protingos būtybės. Apskaičiuota, kad kai kurių, ypač didelių juodųjų skylių viduje, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms atsiranda zonos, kuriose yra įmanomas įprastos erdvės ir laiko, taip pat masyvių kūnų, planetų, egzistavimas.

 

Jos gali suktis aplink centrinę, vadinamąją singuliariškumo zoną itin sudėtingomis, bet stabiliomis uždaromis orbitomis, tarsi aplink Saulę. Dar daugiau, planetos, esančios skylėje, gauna šviesos ir šilumos iš centrinės singuliariškumo zonos, kur erdvė ir laikas tampa begaliniai. To gali pakakti gyvybei egzistuoti. Tad išsivysčiusios civilizacijos ramiai sau egzistuoja stambių juodųjų skylių viduje galaktikos branduolyje, nematomos iš išorės.

 

Amerikiečių astronomai atrado dar neregėto dydžio juodąją skylę. Šis “monstras” yra stambios, elipsės formos galaktikos M87 centre, o ji nuo Žemės yra nutolusi per 50 milijonų šviesmečių. Į šią juodąją skylę tilptų visa mūsų Saulės sistema. Gali būti, kad viduje ir yra kažkas panašaus į Saulės sistemą, o mūsų “proto broliai” iš ten nekiša nosies. Jie nieko nežino apie mus, o mes – apie juos.

 

3. Jie bijo

 

Mokslininkas iš Kanados Edrianas Kentas (Adrian Kent) iš Vaterlo teorinės fizikos instituto (Ontarijas, Kanada) mano, kad kosmose yra mažai naudingų žaliavų. Todėl išsivysčiusios civilizacijos yra priverstos dėl jų kautis, tai yra kariauti su kitomis protingomis būtybėmis.

 

Išlikusios nežemiškos rasės tampa labai atsargios ir pradeda visaip slėpti savo egzistavimą. Visai gali būti, kad kitos protingos būtybės net specialiai maskuojasi, kad neatkreiptų dėmesio iš šalies. Kento manymu “savireklamos politika kosmose”, kurios šiuo metu laikosi žmonija, gali turėti labai liūdnų pasekmių – dar ims ir atsilieps kokie nors kosminiai plėšrūnai. Arba kolonizatoriai. Trumpai tariant, mokslininkas pataria “sėdėti suskliaudus ausis”. Jo manymu, grėsmę kelia net mūsų zondai “Voyager”, kurie peržengė Saulės sistemos ribas, nes juose – nurodymai, kaip mus rasti.

 

“Agresoriams pakanka aukšto išsivystymo lygio, net nereikės siųsti kosminių flotilių Žemei užimti. Norint sunaikinti visą žmoniją, pakaks trijų ateivių nemokšų su paprasta laboratorine įranga”, – niūriai juokauja Kentas. Beje, Tarptautinė astronomų sąjunga sutinka su mokslininko nuogąstavimais ir ieškantiems kosminio proto pataria apsiriboti vien pasyviu signalų iš kosmoso priėmimu ir vengti aktyviai siųsti duomenis.

 

4. Jie yra menkai išsivystę namisėdos, kaip ir mes

 

Per visą Žemės civilizacijos gyvavimo laiką žmonės taip ir nenukako į kitą planetą, net iki Marso dar nenuskrido. Ir Žemės palydove Mėnulyje seniai lankėsi. O kodėl? Todėl, kad kol kas visko užtenka ir gimtojoje planetoje. Gyventojų skaičius auga ne tokiais tempais, kad prireiktų kitų namų ir nekyla būtinybė aktyviai užkariauti kosmosą. Mokslininkai mano, kad kitos civilizacijos vystosi analogiškai, todėl sėdi kiekviena savo namuose. Vadinasi, Fermio paradokso sprendimas – visi namisėdos, ir dar bailūs.

 

5. Per toli vieni nuo kitų

 

Amerikietis dr. Redžinaldas Smitas (Reginald D.Smith) iš Bušė-Franklino (Bouchet-Franklin) instituto Fermio paradoksą aiškina nepaprastai mažu nežemiškų civilizacijų tankumu kosminėje erdvėje. Kitaip tariant, esame pernelyg toli vieni nuo kitų.

 

Mokslininkas apskaičiavo vidutinį tankumą, būtiną ryšiui užmegzti bent tarp dviejų “brolių”: pagal jį, Paukščių take, nieko nežinodamos viena apie kitą, gali egzistuoti daugiau kaip 200 civilizacijų.

 

Parengta pagal dienraščio “Respublika” priedą “Julius/Brigita”, parengė Milda Kunskaitė

Rekomenduojami video:


2500
9 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
qwertys

Bla bla bla ir nieko daugiau. Ateiviai salia musu nuo senu senoves iki pat dabar(ivairiuose metrasciuose ir kituose saltiniuose pilna uzuominu apie tai) , a vat ka jie veikia, tai kita kalba, teoriju daug tik naudos nulis.Mokslininkai – man net tas zodis kelia pasislykstejima(is 100 gal kokie 5 ir yra verti to vardo), apart zmoniu kvailinimo ir vaidybos kad jie “dirba” daugiau nieko ner – nieko vertos teorijos, sensacijos paremtos “muilo burbulu”. Tiesa tik viena kad jie “sutwerti” gyventi is to kaip sugeba “ismelzt” pinigus is lengvatikiu, neswarbu tai firma ar ziopliu gauja sventai tikinti jo/ju “garsiu” vardu. VAT JUM… Skaityti daugiau »

alvydas

labai daug tiesos tavo žodžiuose.Nesu aš pranašas, bet įtariu, kad nesirodo tik todėl, kad leistų mums patiems nuspręsti kur gėris, o kur blogis. Be to, kažkur skaičiau, kad nekariaujančios planetos nenori prasidėti su kariaujančios, nes pačios pradeda kariauti. Nežinau kiek tai tiesos, bet versija įdomi.

Ateiviai Egzistuoja

nematom nes negalim matyt :D negi jums per sudetinga suvokti, kad kita civilizacija egzistuoja nebutinai musu regimame lauke… Galbut musu akys nepajegios uzfiksuot butybe is kito laiko matavimo, ar kitos visatos…. kita dimensija ir jau nebegali matyt… Degunies rusiu yra daugiau negu viena… Ka noriu pabrezt… tai ka mes zinom apie kitus pasaulius yra per sudetinga atrast gyvybe kosmose nebent kvepuotu H2O ir butu tokie pat kaip mes. Issivystimas kitos civilizacijos gali ir nelemti to kad mes ju negalim surasti. Jie gali buti vienodai intelektuolus kaip mes.. . (nesakau kad zmones yra labai intelektuolus tik lyginant su musu rase) Kaip… Skaityti daugiau »

hm

Tai yra pilstymas is tuscio i kiaura. Pasikartosiu, tokie mokslininkai protingi, zino kas ir kur vyksta ir pan. Tik deja nezino visu vandenynu paslapciu zemeje. Negali istirti :) Kas yra po kojomis tampa neimanomu… Del to ir netikiu jais. Nes paprastas zmogus to nei paneigs nei patvirtins

babazas

Pirma tai jie nesirodo, ir mokslas bei religijos visada neigs ateiviu buvima netik del to kad tai parasyta biblijoj ar per teleskopa ju nematom ir jie cia nenusileidzia bet del to kad mokslas kaip ir religija yra labai panasus dalykai sukurti tu paciu ateiviu kurie dabar yra okupave sia zeme. Kadangi mes gimeme kazkur tarp max 100 metu begyje mes nezinom tikros istorijos nes dauguma jos yra iskreipta ir pergalvota kad atititktu tam tikras brainwashinimo systemas ir kad butu galima vairuoti zmonija. Tie ateiviai neturi fizinio kuno o turi astralini kuna. Mes ju negalime pamatyti savo akim bet galime pamatyti:… Skaityti daugiau »

akadas

na ta fraze kad jie yra labiau issivyste ir protingesni uz mus turbut kilo is senoves rastu ir knygu kuriose rasoma is dangaus nusileide dievai su karo vezimais,tu laiku zmones taip apibudindavo siuolaikinius nso,gal jie ir turejo kantaktu su jais nes laike juos dievais o jei dabar pasirodytu proto broliai su erdvelaiviais manau palaikytume juos priesais :)

Justinas Herbsman

1.su musu elitu jau buvo susisiekta ne karta
2.tai zino nedaugelis,nuo daugumos tai slepiama
3.jiem tikrai musu nera ko bijot
4.mes kaip “civilizacija patys nepasirenge kontaktui
5.kai kolektyvine zmoniu samone bus pasirengusi atviram kontaktui jis tikrai ivyks o iki tol mes esame stebimi ir priziurimi kad nesusinaikintume.

Sharikovas

Daugmaz teisingai viskas, bent jau apie tuos kurie cia reguliariai skraido, o del kitu kurie galetu teoriskai girdet, tai tik speliot galima, gal negirdi, gal tie kurie cia bazuojasi nepraleidzia jokio rysio ar panasiai.

xanax

su mūsų ,,elitu”, tipo hibridu statytiniu Ivanova-Zvonkė-Bunkė-…:)

Birute

Visai gali buti, kad taip pat mazai issivyste kaip ir mes. Kodel butinai turi buti kazkokio super proto? Nezemisko proto (kitokio) – taip, nes ne Zemeje issivyste ir nera pasieke tiek, kad sugebetu rasti kitas civilizacijas (kaip mes) :)

Ateivis

Ir kuri gi protinga bei issivysciusi civilizacija nores tureti reikalu su idiotais

Aalyah

Iš ketvirto punkto supratau, kad proto broliai, mažai išsivystę namisėdos :D

Taip pat skaitykite