Papūga Alex – matematikos genijus paukščio pavidale

NYT2008102419083394C1977 metais, neseniai baigusi Harvardo universitetą Irene Pepperberg, atrado šį bei tą neįtikėtino. Tais laikais, kai gyvūnai dar buvo laikomi visiškais primityvais, Irene nusprendė pakeisti šią nusistovėjusią ir ydingą nuomonę.

 

Moteris į savo laboratoriją iš Afrikos parsigabeno vienerių papūgą, pavadino ją Alex ir nusprendė išmokyti anglų kalbos. „Pamaniau, jei išmokysiu ją kalbėti, tai papūga papasakos man, kaip mato aplinkinį pasaulį“, – savo požiūrį dėstė Irene. Taip Pepperberg ir pradėjo bendradarbiavimą su papūga, kuri nugaišo sulaukusi net 31-erių metų.

 

Tuo tarpu daugelis mokslininkų manė, kad gyvūnai neturi jokių protinių gebėjimų ir negali logiškai dėlioti minčių. Tokių pažiūrų mokslininkai buvo įsitikinę, kad gyvūnai yra lyg tam tikros mašinos, robotai, užprogramuoti reaguoti į dirgiklius ir neturintys jausmų. Žinoma, dauguma gyvūnų savininkų su tuo nesutiko.

 



 

Per 30 metų papūgos žodynas smarkiai prasiplėtė. Mokslininkė pastebėjo, kad papūga ėmė keistis, tapo socialiai aktyvi, nebebijojo aplinkinio pasaulio ir žmonių, o su kitomis papūgomis elgėsi labai pagarbiai. Pasak gyvūnų psichologės gyvūno mąstymas prilygo 6 metų vaikui. Papūga galėjo atpažinti 50 skirtingų objektų, skaičiuoti kiekius iki 6, atskirti 7 spalvas ir 5 formas, bei suprasti kas yra „didesnis“, „mažesnis“, „tas pats“, „skirtingas“.

 

Mokslinėje publikacijoje rašoma, kad Alex mokėjo apskaičiuoti dviejų skaitmenų iki 8 sumą ir atskirai suskaičiuodavo kiek yra daiktų, paslėptų po trim puodukais. Be to, papūgėlė išpopuliarėjo pasaulyje dar dėl to, kad mokėjo atskirti ir įvardinti daiktų formas, spalvas ar kiekį. Psichologė teigė, kad Alex net miglotai suprato „nulio“ koncepciją.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Alex nugaišo 2007 m. rugsėjo mėnesį. Jos mokytoja pasakojo, kad dar prieš naktį papūgėlė su ja atsisveikino kaip įprasta: „Būk gera. Myliu tave. Pasimatysime rytoj“, tačiau kitą dieną gulėjo narve negyva. Skrodimas parodė, kad ją ištiko netikėtas širdies smūgis dėl susitraukusių arterijų.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite