NASA ketina Mėnulyje pasėti bazilikų ir ridikų

moon-houseNASA planuoja 2015 metais Mėnulio paviršiuje nuleisti specialų konteinerį su augalų sėklomis. Tai bus pirmasis biologinis eksperimentas, turintis atskleisti biologines Mėnulio kolonizavimo galimybes.

 

Bendrovės „Google“ paskelbtame konkurse „Google Lunar X-Prize“, kurio dalyviai 2015 m. turi nuskraidinti į Mėnulį savo pagamintus robotus, turinčius jo paviršiumi įveikti bent 500 metrų atstumą ir perduoti į Žemę vaizdo įrašus bei nuotraukas, dalyvaujanti privati JAV bendrovė „Moon Express“ NASA užsakymu atliks jame mokslinį eksperimentą.

 

Mokslininkai iki šiol negali atsakyti į klausimą, ar žmonės ateityje galėtų gyventi ir dirbti Mėnulyje – ne kelias savaites ar mėnesius, o kelerius metus ar net dešimtmečius. Kad būtų galima sužinoti atsakymą, dar reikia išsiaiškinti daugybę dalykų.

 

Vienu svarbiausių klausimų laikomas toks: kaip Mėnulio paviršių veikianti kosminė spinduliuotė atsiliepia ne tik žmonėms, bet ir augalams, kurie galėtų bent iš dalies aprūpinti būsimus Mėnulio gyventojus maistu ir deguonimi.

 

Pagal NASA planą 2015 m. Mėnulio paviršių turintis pasiekti „Moon Express“ kosminis aparatas atgabens specialų hermetišką konteinerį su įvairių augalų sėklomis. Šiame konteineryje palaikomo optimalaus mikroklimato sąlygomis sėklos dygs 5–10 dienų. Biologinio eksperimento, kuris bus vykdomas Mėnulio dienos sąlygomis, rezultatai bus perduodami į Žemę.

 

Pranešama, kad po to, kai 1 kg masės konteineris kartu su „Moon Express“ aparatu sėkmingai nusileis Mėnulio paviršiuje, automatinė sistema vandeniu palaistys atrinktų augalų sėklas. Visas sėklų dygimo procesas bus nuolat kontroliuojamas.

 

Pasak NASA atstovų, tai bus pirmasis toks biologinis eksperimentas kito dangaus kūno paviršiuje. JAV mokslininkai planuoja tęsti tokius eksperimentus: bus bandoma daiginti augalus Mėnulio nakties metu, planuojama naudoti įvairesnį sėklų rinkinį, eksperimento trukmė bus pratęsta iki 60 ir 180 dienų.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite