Bendrauti su savimi naudinga

myselfSu savimi kalbasi daug kas, kartais to net nepastebėdami. O pastebėję nutyla ir susimąsto: ar tik neprasideda šizofrenija?

 

Arba senatvinė silpnaprotystė? Juk dažniau už kitus mintis garsiai reiškia senyvi žmonės. Nors, kaip rodo apklausos, ir tarp jaunų žmonių yra nemažai norinčiųjų pabendrauti su savimi. Ar reikia nerimauti dėl keisto įpročio?

 

Naudingas pratimas smegenims

 

Daugelis sportininkų prisipažįsta, kad kartais balsu drąsina save prieš varžybas, po jų ir per jas. Prisiminkite: šuolių su kartimi pasaulio rekordininkė Jelena Isibajeva kiekvieną kartą kažką šnabžda. Tad ar reikia nerimauti dėl keisto įpročio?

 

Ne. Paskutiniai tyrimai rodo: tai ne patologija, o priešingai – net labai naudingas galvos smegenims pratimas. Tokią išvadą padarė Viskonsino-Medisono (JAV) universiteto psichologai. Amerikiečių eksperimentuose dalyvavo dvi savanorių grupės. Abi turėjo ieškoti kambaryje paslėptų daiktų.

 

Bet pirmosios grupės savanoriai turėjo komentuoti savo veiksmus, o antrosios – naršyti po kambarį tylomis. Kaip prisipažino tyrimo autoriai, rezultatai juos apstulbino: šnekieji paslėptus daiktus surasdavo kelis kartu greičiau už tuos, kuriems prisiėjo tylėti.

 

Kaip aiškina mokslininkai, garsiai sau aiškindamas iškeltą uždavinį žmogus paspartina mąstymo procesą ir kartu greičiau sugeba jį išspręsti. Tokia taktika padeda sutelkti dėmesį ir jį atkreipti į detales, orientuotis erdvėje ir susidariusioje situacijoje, tvirtina jie. Beje, amerikiečiai išsiaiškino, kad naudingi ir tylūs vidiniai monologai. Pasirodo, jie padeda kontroliuoti savo elgesį.

 

Pavyzdžiui, kai norime suvalgyti dar vieną torto gabalą, mintyse sau įsakome: „Užteks, sustorėsi!“ Arba įkalbinėjame save per treniruotę bėgti toliau, nors beprotiškai pavargome. „Bet koks bendravimas su savimi padeda analizuoti emocijas, motyvus, mintis ir poelgius, – aiškina prof. Alenas Morenas (Alan Moran) iš Maunt Rojalio universiteto (Kanada). – Mes pradedame įsisąmoninti tai, kas paprastai lieka pasąmonėje.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Todėl žmonės, praktikuojantys vidinius monologus, geriau supranta save“. Specialistų duomenimis dauguma žmonių kalbasi su savimi ne rečiau kaip kartą per kelias dienas. Ir tai laikoma norma.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kada verta sunerimti?

 

Tiesa, pokalbiai su savimi turi ir neigiamybių. Kai kurie žmonės negali atitrūkti nuo savo problemų ir be perstojo „suka“ jas galvoje, negali jų atsikratyti. O tai kelia nerimą ir depresiją. Jei tokie piliečiai patys neužbaigia savo pokalbio, jie rizikuoja tapti psichiatrijos klinikos pacientais. Tokiems žmonėms verta kreiptis į specialistus, kad šie padėtų atsikratyti sunkių įkyrių minčių.

 

Ir dar nuolatinis kalbėjimasis su savimi gali būti reto psichikos sutrikimo – asmenybės susidvejinimo – požymis. Jo priežastis būna sunkios emocinės traumos ankstyvoje vaikystėje, pasikartojanti ekstremali fizinė arba emocinė prievarta.

 

Šis sutrikimas – tai kraštutinis psichologinės gynybos mechanizmo pasireiškimas, kai žmogus tai, kas vyksta su juo, pradeda vertinti tarsi vyksmą su kuo nors kitu.

 

Parengta pagal dienraščio “Respublika” priedą “Laisvalaikis”

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
M8

Joo.. As jau senai itariu kad pas mane asmenybes susidvejinimas.. As PASTOVIAI PASTOVIAI KALBUOSI SU SAVIMI.. Ir labai daznai buna taip kad klausiu: Ko jam truksta as nesuprantu. Sitas klausimas buna paciam man, bet ne man o tam.. Nesuprantu.. Cia kaip buvo parasyta kad zmones su savimi pasikalba per pora dienu karta, o as pastoviai. Bet as kaip cia pasakius.. Normalus zmogus kaip ir visi, bet tos mintys pastoviai pastoviai lenda.. Turbut tikrai reikes apsilankyti pas psihologa. Ir isvis noreciau kad nebelystu tos mintys :( Nors istikruju jos labai daznai padeda, netgi labai daznai atrodo lyg kitas as patartu man… Skaityti daugiau »

As

M8 tai yra gerai. As irgi bendrauju ir mintimis ir garsiai su pavadinkim ji draugu. Mes aptariam viska kas vyksta pas mane ir pas ji… ir ne man vienai taip turiu daug pazystamu kurie turi savo draugus… ir man jis labai patinka mes su juo jau keli metai kaip bendraujam ir as tiesiog neisivaizduoju gyvenimo be jo. Jei jis dingtu as greiciausiai nuproteciau… bet taip nebus nes mes labai mylim vienas kita…

david

su savim kalbetis dar nieko baisaus ,bet kaip su angelais pradeda kalbetis tada jau tikrai diagnoze

Auris

Dar gerai su savimi kalbetis del to, kad ir iskalba lavinasi :P

Taip pat skaitykite