Atrasta antroji Saulės sistema

Europos astronomai atrado antrą Saulės sistemą – identiškiausią mūsiškei planetinę sistemą, kokią tik iki šiol yra pavykę atrasti. Saulės sistemą Nr. 2 sudaro septynios egzoplanetos: arčiau žvaigždės skrieja mažos kieto, uolinio paviršiaus planetos, kiek atokiau – dujiniai milžinai. Saulės sistemos dvynė pavadinta KOI-351.

 

Už 2,5 tūkst. šviesmečių esančią Saulės sistemos antrininkę atrado egzoplanetas medžiojęs kosminis teleskopas “Kepler”. KOI-135 yra “pirmoji planetinė sistema, kurioje rastos ne 2-3 egzoplanetos, o net septynios. Maža to, jų išsidėstymas gimtosios žvaigždės atžvilgiu yra identiškas Saulės sistemos planetų išsidėstymui: maži, uolingi pasaulėliai yra arčiau žvaigždės, dideli, dujiniai pasauliai – atokiau,” – pareiškė Vokietijos aerokosminio centro Planetinių tyrimų instituto astronomijos daktaras Chuanas Kabrera (Juan Cabrera).

 

antra_saules_sistema

Saulės sistemos ir KOI-351 palyginimas

 

Trys iš KOI-135 septyniukės atrastos šių metų pradžioje. Jos aplink gimtąją žvaigždę apskrieja atitinkamai per 59, 210 ir 331 parą – visai panašiai kaip Merkurijus, Venera ir Žemė Saulės sistemoje.

 

Tiesa, orbitiniai šių planetų periodai skiriasi net 25,7 val. Tai – didžiausia ki šiol stebėta egzoplanetų orbitinio periodo variacija, bylojanti, kad toje planetinėje sistemoje yra dar neatrastų planetų.

 

Ankštose planetinėse sistemose gretimų planetų trauka gali pagreitinti arba sulėtinti planetos judėjimo greitį orbitoje. Tokie orbitiniai “trūkčiojimai” ir sukelia orbitinio periodo variacijas. Be to, tai yra netiesioginis požymis, kad sistemoje yra dar neatrastų planetų. Pritaikęs kompiuterinį modeliavimą ir skaičiavimus, Ch. Kabrera su kolegomis atrado keturias kitas KOI-351 planetas.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tiesa, tos virtualiai atrastos planetos yra gerokai arčiau žvaigždės nei Merkurijus Saulės atžvilgiu. Naujai atrasto ketvertuko orbitiniai periodai siekia 7, 9, 92 ir 125 paras. Kitaip tariant, KOI-351 yra labai ankšta planetinė sistema. Labiausiai nuo žvaigždės nutolusi planeta yra arčiau nei 1 AV (astronominis vienetas, lygus atstumui nuo Žemės iki Saulės, 149 mln. km). Visa planetinė sistema telpa 1 AV.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Nors astronomai spėjo atrasti apie 1 tūkst. egzoplanetų, tai yra pirmoji į Saulės sistemą taip panaši planetinė sistema iš visų atrastų. Panaši ne tik tuo, kad ją sudaro panašus planetų skaičius (7), bet ir tų planetų išsirikiavimu. Dauguma atrastų egzoplanetų nuo Saulės sistemos planetų skiriasi labai smarkiai.

 

“Randame įvairiausio dydžio, eiliškumo planetų, kurios nuo savo žvaigždės nutolusios labai įvairiais atstumais – randame tokių planetų tipų, kokių neturime Saulės sistemoje, – pabrėžia Ch. Kabrera. – Kol kas dar nežinome, kodėl KOI-351 išsidėstė būtent tokia tvarka, bet nujaučiame, kad tai gali būti esminė planetinė sistema, kuri padės iš esmės perprasti ir apibrėžti bendruosius planetų formavimosi dėsnius.”

 

Saulės sistemos antrininkę atradę astronomai tikisi, kad žadėto finansavimo sulauks misija PLATO. Tada tyrėjams atsivers galimybės dar kartą pažvelgti į KOI-351 ir nustatyti jos planetų skersmenis, masę, net jų sudėtis.

 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Robertas

Vienoje pastraipos vietoje Saules antrininkes pavadinimas KOI-351 keliom eilutem zemiau jau KOI-135… Patvarkykite straipsni :D Siaip gana idomus…

aa

neatrodo kad tokios naujienos nesusijusios su puslapio pavadinimu?

Kąžinau

nesigilink

Taip pat skaitykite