Saulė bunda: Žemėje prognozuojamos geomagnetinės audros

2-1-zybsnisPo neįprastai ramių ištisų mėnesių, kai nebuvo registruojama nė vieno rimtesnio už C kategoriją žybsnio, Saulė pastarosiomis dienomis smarkiai suaktyvėjo.

 

Per praėjusią parą žvaigždėje įvyko net keturi M kategorijos žybsniai, o paskutiniam, įvykusiam šiąnakt, 3:30 val. Lietuvos laiku, iki galingiausios X kategorijos pritrūko tik 0,8 balo. Artimiausiomis dienomis Žemėje prognozuojamos geomagnetinės audros, informuoja “Solarham.com”.

 

Vieną galingiausių šių metų žybsnių generavo saulės dėmė 1877, esanti pietrytiniame šviesulio disko kvadrante.

 

Saulės aktyvumas ženkliai išaugo vakar, trečiadienį. Per pastarąją parą jos paviršiuje įvyko net 4 vidutinio galingumo žybsniai – M 2,7, M 1,4, M 3,1 ir M 9,2. O per pastarąsias 7 paras Saulėje užregistruoti M klasės žybsniai (be išvardintų įvyko M 1,0, M 1,0 ir M 4,2 žybsniai). Šiuo metu Saulės stebėtojai teikia 40 proc. tikimybę, kad artimiausiu metu įvyks dar vienas M kategorijos žybsnis ir tik 5 proc. tikimybę, kad įvyks galingiausios X klasės žybsnis.

 

Ria.ru informuoja, kad vidutinio stiprumo Saulės žybsniai penktadienį ir šeštadienį Žemėje gali sukelti nestiprias geomagnetines audras. Tai – keliomis dienomis anksčiau įvykusių minėtų M 1,0, M 1,0 ir M 4,2 žybsnių pasekmės. Juos generavo kita, senesnė saulės dėmė – 1875. Prognozuojama, kad geomagnetiniai neramumai nebus stiprūs. Tačiau kitos savaitės pradžioje Žemę turėtų pasiekti ir šiąnakt įvykusio žybsnio užtaisas ir radijo ryšio sutrikimai ar bent jau šiaurės pašvaisčių “fejerverkas” turėtų būti solidesnis nei savaitgalį.

 

“Pirmųjų trijų per pastarąsias tris paras žybsnių aidas mūsų planetą pasieks spalio 25-26 d. Tačiau ir patys žybsniai nebuvo itin galingi, ir išsviestų dalelių greitis nėra itin didelis, todėl geomagnetiniai neramumai bus silpni”, – prognozuoja Rusijos hidrometeorologinės tarnybos Pažangiosios geofizikos instituto atstovas.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Informacijos apie naujausio M 9,2 kategorijos žybsnio pasekmių prognozes kol kas nepateikiama. Tačiau galima numanyti, kad galingesnė geomagnetinė audra Žemę nutvilkys, kadangi Saulės dėmė, kurioje įvyko žybsnis, atgręžta Žemės pusėn.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Ezekiel

Saulė tikrai įsiaudrino – vien ir eina užregistruoti perspėjimai į e. paštą.

Taip pat skaitykite