Mokslininkai sugalvojo būdą smegenyse išjungti alkio pojūtį

smegenysXXI amžiaus epidemija vadinamas nutukimas ateityje gali būti išgydytas be didesnių kančių: mokslininkai rado būdą, kaip išjungti smegenų dalį, kuri nusprendžia, ar žmogus yra alkanas.

 

Atradimas būtų naudingas ir žmonėms, sergantiems anoreksija, praneša „The Guardian“.

 

Šiaurės Karolinos universiteto (Čapel Hilas, JAV) mokslininkų komanda, vadovaujama Joshua Jenningso ir Garret Stuber, išvedė genetiškai pakeistų pelių grupę, kurių smegenyse esantis nedidelis neuronų spiečius (esantis melsvo galinio ruoželio pamatiniame branduolyje, sutrumpintai vadinamame BNST) suveiktų arba „išsijungtų“ reaguodamas į šviesą. Svarbiausia tai, kad šie neuronai siunčia informaciją į lateralinį pogumburį – smegenų dalį, kuri yra atsakinga už apetito pojūtį.

 

Mokslininkams pašvietus lazeriu į pelių smegenis, kurių neuronai buvo užprogramuoti išsijungti užfiksavus šviesą, gyvūnai nustodavo valgyti net būdami alkani.

 

Pelės, kurių neuronai buvo užprogramuoti atvirkščiai (t.y. pašvietus įsijungdavo), įjungus lazerį prarasdavo sotumo jausmą ir valgydavo nesustodamos, nesvarbu, kiek būtų prisikimšusios.

 

Siūlome pasižiūrėti eksperimento ištrauką (ši pelė puola valgyti įjungus lazerį):

 



 

Pabrėžiama, kad eksperimentu buvo siekiama išsiaiškinti tik galimybes valdyti už alkį atsakingą smegenų dalį, o kokį poveikį tai turėtų ilguoju laikotarpiu, tebėra nežinoma. Su pelėmis atlikti eksperimentai trukdavo apie 20 minučių.

 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
lt133

Tai kad nutukėliai dažniausiai valgone iš alkio. Išjungsi alkį, vistiek ės.

glitch

Na ir ka tai pakeis? Nebenoresim valgyt, tai galvojat bus geriau? Tai tada net nereikes zinot kai pats skrandis save virskina.

Taip pat skaitykite