Kas nutiktų, jei astronautas nuskrietų į atvirą kosmosą?

1237715662richardasarnoldasPo kelių dienų kino teatruose įvyks jau senokai nemenką ažiotažą sukėlusio mokslinės fantastikos filmo „Gravitacija“ („Gravity“) premjera. Filme pasakojama istorija, kaip į atvirą kosmosą dirbti išėjusius du astronautus ištinka nelaimė – jie nuskrieja į atvirą kosmosą. Bet kaip iš tiesų viskas vyktų, jei, kalbant NASA terminologija, astronautas atsidurtų „už borto“?

 

NASA reikalauja, kad į atvirą kosmosą išeinantys astronautai prisirištų lynais (kartais – ir papildomais inkarais). Tačiau jei tokia apsaugos priemonė kokiu nors būdu nepasiteisintų, astronautas nuskrietų kryptimi, kurią suteiktų nutrūkimo akimirką veikusios jėgos. Žinoma, tokioje situacijoje būtumėte besvoris. Labai tikėtina, kad suktumėtės, vartytumėtės erdvėje. Tačiau kosmose to nesustabdytumėte jokiais rankų ar kojų mostais.

 

Tačiau tai – ne blogiausia, kas gali nutikti. Jei, neduokdie, „pataikysite“ reikiamu kampu ir reikiamu greičiu, galite nukristi į Žemės atmosferą ir sudegti. Kad viso to būtų išvengta, NASA turi specialias instrukcijas, kurias astronautai privalo žinoti pažadinti vidury nakties.

 

Tokiems atvejams astronautai vilki reaktyvines gelbėjimosi kuprines „SAFER“, kurios automatiškai eliminuoja astronauto sukimąsi ir stabilizuoja jo padėtį erdvėje. Kitas NASA instrukcijose įrašytas žingsnis – rankiniu būdu valdant reaktyvinės kuprinės variklius skristi į išsigelbėjimą.

 

Vis dėlto, jei 1,5 kg reaktyvinėje kuprinėje esančių degalų atsargos pasibaigtų, o kitas astronautas nespėtų jūsų sučiupti, arba jei nepataisomai sugedo įėjimo į kosminę stotį šliuzai, visiškai riesta. Tokioje situacijoje nebepadės jokios instrukcijos (jei atvirai, tokiems atvejams jų nėra).

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tokiu atveju nėra jokio kosminio aparato, kuris galėtų jus pagauti. Vienintelis gelbėjimui paruoštas ir tinkantis aparatas – daugkartinio naudojimo erdvėlaivis „Space Shuttle“ – išleistas į pensiją. Tad tokiu atveju belieka skrieti orbita aplink Žemę ir laukti 7,5 valandos, kol skafandre baigsis oro atsargos. Labai baisu nebus.

 

Gal kiek praalksite, tačiau pro skafandro šalmo vamzdelį turėsite galimybę siurbčioti vandenį (jo skafandre – apie litrą). Taip skriedami galėsite prisiminti likusiuosius Žemėje ir stebėti saulėlydžius bei saulėtekius – jų dar spėsite pamatyti maždaug po penkis (priklausomai nuo aukščio, kuriame atsidūrėte).

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
salamaleikum

Šmaikštu.

Kristis

galetu ne vandens o colos ipilt bent pries mirti colos gautum
:D

VA

Galetu buti ideali savizudybe, pamatyti toki vaizda ir suprasti kad vel nori gyventi, bet deja…

la.benas

romantiškai skamba

lolita

Teisingai manai,Martynai.

martynas

manau jis mirs :)

Taip pat skaitykite