Didžiojo sprogimo apskritai galėjo nebūti

2-1-Black_whole_sunVisai gali būti, kad mūsų visatą sukūrė ne Didysis sprogimas. Kaip dėstoma “Archiv.org”, Didysis sprogimas galėjo būti visai ne tai, ką įsivaizdavome iki šiol. Iš tikrųjų, Didžiojo sprogimo apskritai galėjo nebūti – mūsų visata galėjo atsirasti visai kitaip.

 

Labai trumpai kalbant, Didžiojo sprogimo teorijoje postuluojama, kad visata savo egzistenciją pradėjo kaip nepaprastai ir kone be galo tankus materijos gumuliukas (singuliarusis taškas), kuris pradėjo vėsti ir plėstis – kaip balionas. Baliono vėsimas leido susiformuoti subatominėms dalelėms, ir, savo ruožtu, žvaigždėms, planetoms bei gyviems sutvėrimams.

 

Vis dėlto Didžiojo sprogimo teorijoje esama tam tikrų nesusipratimų. Tiesa, iki šiol niekas nepasiūlė jokios geresnės ir įtikinamesnės teorijos apie tai, kaip galėjo susiformuoti visata. Šiaip ar taip, mes vis dar neįsivaizduojame, kas pastūmėjo nepaprastai tankų materijos grumstelį sprogti išorėn. Maža to, beveik visoje visatos erdvėje temperatūra yra maždaug vienoda – o tai būtų mažai tikėtina Didžiojo sprogimo atveju: temperatūra vargu ar būtų pasiskirsčiusi taip tolygiai.

 

Naujoje visatos susidarymo teorijoje daroma prielaida, kad visata gali būti keturių dimensijų žvaigždės kolapso padarinys. 4 išmatavimų žvaigždė –tokia beprotiška juodoji skylė, kokių mes net negalime įsivaizduoti. Mėginimas paaiškinti, kaip jos atrodo ir veikia, būtų maždaug toks:

 

“Šiame modelyje mūsų trimatė visata yra membrana, kuri plūduriuoja “didžiulėje visatoje”, sudarytoje iš 4 matmenų. Tyrėjų grupė įsivaizdavo, jog jei “didžiulė visata” turėtų savo keturmačių (4D) žvaigždžių, kai kurios iš jų kolapsuotų (susitrauktų), suformuodamos keturmates (4D) juodąsias skyles – lygiai taip pat, kaip masyvios žvaigždės mūsiškėje visatoje po savo egzistencijos palieka mūsiškes juodąsias skyles. Tos 4D žvaigždės sproginėtų irgi kaip supernovos, šiurpiai atsikratydamos išorinių savo sluoksnių, o vidiniai susitrauktų į juodąsias skyles.”

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Mintis tokia: mums žinomos trimatės juodosios skylės, kurių apstu mūsų visatoje, turi dvimatę (2D) ribą, kuri vadinama įvykių horizontu (jį kirtęs objektas nebegali ištrūkti iš juodosios skylės gravitacijos lauko). 4 dimensijų juodojoje skylėje įvykių horizontas, savo ruožtu, būtų trimatis (3D). Kaip byloja tyrėjų sudarytas kompiuterinis modelis, kolapsavus 4 matmenų žvaigždei, jos medžiaga būtų į trimatį įvykių horizontą, kuris laikui bėgant iš lėto plėstųsi. Tas įvykių horizontas ir galėtų būti mūsų visata.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Teorija dar labai jauna: tyrėjų modeliai byloja, kad ji gana perspektyvi, tačiau nauji Europos kosmoso agentūros ESA atradimai rodo foninėje kosminės kilmės mikrobangų spinduliuotėje vykstant tam tikras fliuktuacijas (virsmus), kurios sutampa su Didžiojo sprogimo teorija, tačiau prieštarauja naujajai keturmatės juodosios skylės teorijai.

 

Tyrėjai neslepia, kad jie tebetobulina savuosius modelius, tad kol kas nieko tikro negalima teigti. Savaime suprantama, vadovėlių mesti į šiukšliadėžes dar nereikėtų – niekas nesako, kad Didžiojo sprogimo teorija yra neteisinga. Tiesiog gali būti ir kitų visatos atsiradimo paaiškinimų.

 

Rekomenduojami video:


2500
7 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Nerijus

Na tikrai musu protams visatos susikurimas yra sunkiai suvokiamas. Galime spangti apie visokius sprogimus, zvaigzdes, dar kiti mano, kad viska sukure Dievas… Taciau visi sprogimai ir Dievai turejo kazkur, kazkada ir nuo kazko prasideti, is niekur niekas neatsiranda. Jeigu visatoje ir yra kitu mastanciu butybiu (ju privalo buti tokioje nesuvokiamai milziniskoje visatoje) manau jas kankina tas pats klausimas. Nera sunku suprasti kaip ivykiai rutuliojasi po pradzios, bet kas dave pradzia, yra neimanoma suvokti.

lt133

Tai ir mes ten buvom?

PaleWitch

“Išmintingas žmogus niekada neatmes galimybės, jog jis gali klysti”. Justinai, atleisk, bet manau, kad teigti kažką itin drastiško, ypatingai tokioje srityje negali net žmonės tam paskyrę visą gyvenimą.. :)

Justinas Herbsman

as tiesiog teigiu ka as zinau,manau kiekvienas drasiai issakinetu tai ka jis zino,bet turiu pridurt kiekvienas savo tiesa turi atrast,o as nekonkretindamas issakiau universalia tiesa tokia kokia as ja suprantu ir jauciu…. yra kas zino tai yra kas ne as savo darba atlikau ;)

xxl

tiket i kazką reikia. nes tada gali gautis atmetimo reakcija. pvz blavatskaja teigia kad zmonijai yra jau 18 milijonu metu. yra toks japonas sustras, po nauju iseis jo nauja knyga SAULES DESNIAI berods vadinasi. nu jis teigia kad 400 milijonu metu jau net trunka tu visu civilizaciju evoliucija. ir kuom dabar tiket? taip iseitu gal ir ta ir tas meluoja? ……………………..

Justinas Herbsman

as nepykstu… :)

xxl

nesipykit

Justinas Herbsman

pseudo o tu ziuriu nepajegi suvokt kai ko ir del to pyktis ima,susiimk ir niekada neatmesk galimybes kad uz tave kitas gali kaska geriau moket ar turet…. juokinga kai atsiranda tokiu negatyviu asmenu kurie net rimtai nesidomeje iskarto viska atmeta nes tai uz ju dabartiniu suvokimo ribu… p.s. nelaikau jokia pasaulio bamba ar visaziniu saves pasakiau ka zinau ,man tiesiog gera issakyt ta ka zinai ir neikiek jokie neigiami atsiliepimai neitakoja manes….

Justinas Herbsman

Musu visata kaip ir visos kitos visatos egzistuoja visada,kaip ir pati egzistencija ,ji neturi nei pradzios nei pabaigos…. o tai racionaliajam siaurajam mokslininku mastymui yra nesuvokiama,jie letai prie sito arteja atmetinadami savo paciu primestas teorijas ,bet kolkas dar toli jiems iki pilnesnio vaizdo,reiks dar daug senu tikejio sistemu ir moksliniu isitikinimu issizadet ….

Vadas

Grieztai ir teisingai :D

pseudo

o tu ziuriu esi pasaulio bamba, viska zinai… tikrai placiu protu pasizymintis zmogelis

Anonimas

man justino mastymas primena seno sovietmecio zmogaus blevyzgas..
Jei ne mokslininkai, dabar ko gero taves nei nebutu, nes tavo proteviai butu mire nuo kokios nors ligos del reikiamu vaistu nebuvimo. Zmonija neturetu nieko, ka turi dabar – kompus, masinas, namus, miestus, beveik viska.

Keliu tiesu buti negali, nes tai paprasciausiai priestarauja logikai, kaip ir tiesos priklausymas konkreciam asmeniui – priesingu atveju tiesa turetu buti daiktas?

Taip pat skaitykite