Žemės branduolys staiga ėmė suktis greičiau

Dėl nežinomų priežasčių Žemės branduolys ėmė suktis greičiau, o jo pagreitėjimas įvyko staiga, nustatė mokslininkai.

 

Šis atradimas tik dar kartą patvirtina, kad apie savo planetą mes žinome vis dar mažai, nors mokslas jau yra sukaupęs daug žinių apie kaimynines Saulės sistemos planetas.

 

Iki šiol buvo manoma, kad Žemės branduolys sukasi pastoviu greičiu. Tačiau Australijos nacionalinio universiteto mokslininkų grupė, vadovaujama docento Hrvoje Tkalcicio, žurnale „Nature Geoscience“ paskelbė pirmąjį eksperimentinį įrodymą, patvirtinantį, jog Žemės branduolys mantijos ir plutos atžvilgiu keičia sukimosi greitį tai pagreitėdamas, tai sulėtėdamas. Tokia desinchronizacija vyksta kas kelis dešimtmečius, nustatė mokslininkai.

 

Tyrimo autoriai išsiaiškino, kad dėl kol kas nežinomų priežasčių įkaitęs mūsų planetos branduolys kartais ima suktis greičiau arba lėčiau už Žemę. Mįslę dar labiau apsunkina tai, jog, pasirodo, jo pagreitėjimas ar sulėtėjimas įvyksta labai greitai.

 

Australijo mokslininkai Žemės ir jos branduolio sukimosi desinchronizaciją aptiko nagrinėdami per paskutiniuosius 50 metų įvykusius žemės drebėjimų dubletus. Tai du beveik identiški požeminiai smūgiai, kurie vyksta nuo 2 savaičių iki 30 – 40 metų intervalais. Dviejų žemės drebėjimų, kuriuos skiria tam tikras laiko intervalas, seisminių požymių palyginimas leidžia tirti pokyčius giluminiuose Žemės sluoksniuose, ir be kita ko fiksuoti planetos branduolio sukimosi greičio skirtumus.

 

 

Tyrimo autoriai nustatė, kad Žemės branduolys mantijos, esančios tarp plutos ir branduolio, atžvilgiu ne tik sukasi skirtingu greičiu: pasirodo, sukimosi greitis keičiasi priklausomai nuo laiko. Antai branduolys mantijos atžvilgiu sukosi greičiau 1970-1979 m. ir maždaug 1990 – 1999 m. Tačiau 9-ąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį jis buvo sulėtėjęs.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Per kelis praėjusius metus vidinė Žemės branduolio dalis staiga smarkiai pagreitėjo, ir dabar ji sukasi greičiau, nei per visą 50 praėjusių metų laikotarpį, sakoma tyrimo išvadose. Tiesa, tyrėjai pabrėžia, kad tai tik pirminiai rezultatai ir būtina atlikti naujus tyrimus, kad juos būtų galima papildomai patvirtinti.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Pasak mokslininkų, staigaus Žemės branduolio sukimosi greičio pokyčiai gali būti labai svarbūs mūsų planetos paviršiuje vykstantiems procesams ir visai biosferai. Neatmetama galimybė, kad pastaraisiais metais stebimas Žemės branduolio sukimosi greitėjimas gali kelti pavojų. Kad ir kaip būtų, žmonija neturi jokių galimybių tai pakeisti.

 

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
123

Na manau kad zeme yra pilnavidure del vienos priezasties. Antai paimkite vistos kiausini iskelkite ir is jos isbegs baltimas tai skaitysis kaip musu zems lava isbegus lavai prasides trinys kuris vadinsis zemes mantija.Beto jei zeme butu be mantijos ji subliukstu.

Anon

Vis daugiau teoriju atsiranda priesingu zemes mantijos teorojai .

deivis

cia kaip toi dainoi sukasi smegenys sukasi smegenysi

yolo

Del to, nes prasideda 5 dimensija

XiO

Ar tik nebus prabudes visagalis pozemiu valdovas kronas;/

Ezekiel

Žemė tikrai centre nėra tuščiavidurė jei formavosi natūraliai pagal žinomus fizikos dėsnius. Mokslininkai teigia, kad tai nustato pagal ugnikalnius.
Jei iš tikrųjų branduolys greičiau sukasi reiškia iš daugiau energijos išsiskirs nuo trinties ir sustiprės magnetinis laukas, kuris ir sukuriamas sukantis geležiniam branduoliui.
Geras dalykas tame, kad bus geresnė apsauga nuo Saulės žybsnių.

Earth

Visu pirma is kur jie zino, kad tas branduolys egzistuoja? kiek zinau nera jokiu irodymu, kad jis tikrai yra :) jei klystu paaiskinkit.

Anomalija.lt didziausias fanas

o tu del savo egzistencijos esi isitikines? nes as manau kad esi programa kuri klaidina zmones ir vercia juos nemastanciais padarais kad veliau tavo vadas galetu juos uzvaldyti …

Earth

O sakiau, kad isitikines? Ne as nesakau, kad nera branduolio. Bet, kad ir jis yra jokiu irodymu nepateikta :) galbut ten tuscia.

momo

butent, nera tiesioginiu irodymu, kad egzistuoja branduolys, mantija. Visa tai tik mokslininku teorijos, kurias kazkodel priimtai vaizduoti kaip realu dalyka.

aa

Tai ziurint ka jus vadinat irodymu… aisku kad nenusikas jie iki zemes centro ir neparodys jum kas ten yra nes tai neimanoma, tai pagal jus zemes branduolio gali ir nebut? tai gal jus norit pasakyt kad iki 20a zmones nebuvo isitikine kad zeme yra apvali kol nepakilo i dangu ir nepamate to?

Taip pat skaitykite