Vandenynas Žemę užlies anksčiau, nei tikėjomės

Netolimoje ateityje, maždaug po šimtmečio, Žemė gali tapti panaši į tokią, kokią matėme fantastiniame trileryje „Vandens pasaulis“ su Kevinu Costneriu pagrindiniame vaidmenyje. „Oskarui” nominuotas filmas pasakoja apie tolimą Žemės ateitį. Dėl „šiltnamio efekto“ ištirpo visi ledynai, patvino upės, ežerai, jūros ir vandenynai. Prasidėjo pasaulinis tvanas.

 

Deja, fantastika labai greitai gali pavirsti realybe… Niekam ne paslaptis, kad vandens lygis vandenyne nuolat kyla, tad vanduo gali užlieti visą Žemės sausumą anksčiau, nei iki šiol buvo manyta. Kaip rašo „The Telegraf“, net jeigu jau rytoj liautųsi anglies dvideginio išmetimas į atmosferą, vandens lygis vis tiek nepaliaujamai kiltų. Priežastis seniai žinoma – tai klimato atšilimas, ledynų tirpsmas ir jų slydimas į okeaną.

 

Potsdamo instituto mokslininkas Stefanas Rahmstorfas mano, kad vandens lygis po šimtmečio pasauliniame vandenyne pakils 0,5-1,4 metro. Deja, anglies dvideginio išmetimas auga greičiau, nei klimatologas numato blogiausiame scenarijuje.

 

Kiti mokslininkai taip pat prognozavo, kad 2100-asiais vandens lygis pakils 20-60 centimetrų. Tačiau šiuo metu jie patys pateikia kur kas pesimistiškesnes prognozes; egzistuoja didžiulė tikimybė, kad vanduo pakils 1 metrą ar netgi 2 metrus!

 

Neišvengiamai po vandeniu atsidurs Nyderlandai, Floridos valstija JAV ir Bangladešas. Taip pat daugelis Londono rajonų, Niujorkas, Sidnėjus ir Tokijas.

 

Grupė Bristolio universiteto mokslininkų paskaičiavo, kad nepaliaujamai tirpstant Antarktidos ledynams, vandenynų lygis pakils ne 2 ar 3 metrus, o netgi 6 metrus! Nesunku suprasti, kad ši prognozė nepalieka šansų išlikti sausumoje daugelių lygumose esančių šalių.

 

Neseniai 17 labiausiai atmosferą teršiančių šalių verslininkų aptarė klimato kaitos problemas ir galimybes mažinti atmosferos taršą. Pirmiausia buvo pasiūlyta numatyti baudas už anglies dvideginio išmetimą į atmosferą, antra – numatyti už tai nemenkus mokesčius… Deja, atmosferos užterštumas naujausiais oro užterštumo stebėjimo stoties Havajuose duomenimis, nepaliaujamai didėja. Taigi, ko gero – jau per vėlu.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
wu

Tai ne juokai, o tikra.

Mindexxxxl

vieni raso atsils 4 laipsniais pagal celsiju, bus dykumos isniks planktonas pakils juros rugstingumas, o cia dar vienas senarijus, per mano 30 gyvenimo metu maciau jau tiek tu pasaulio pabaigu, tad tegu tie mokslininkai kazka naudinga daro o neapsipute suda mala.

om

zaliuju kliedesiai skirti naujiems mokesciams prastumt.

F1

Jo aha taip , ka dar sugalvosi? Kad CO2 isvis nesukelia jokiu klimato pokyciu? Ar kad tai naudingas daiktas?

Nemokuplaukt

Teks pradėt mokintis plaukiot

Taip pat skaitykite