Saulė įsišėlo: galingi žybsniai seka vienas po kito

Saulės dėmė, kurioje pirmadienio naktį įvyko X1,7 klasės stiprumo žybsnis, nepraėjus parai išleido dar vieną ypač galingą, X2,8 klasės, plazmos pliūpsnį, skelbia Space.com. Artimiausiomis dienomis šis žvaigždės regionas atsisuks į Žemę, o astronomai prognozuoja dar daugiau stiprių žybsnių.

 

Po pirmadienio naktį įvykusio galingiausio šiais metais X klasės žybsnįo, vos po pusdienio toje pačioje Saulės dėmėje užfiksuotas dar galingesnis žybsnis, pretenduojantis į stipriausių pastarųjų metų žybsnių trejetuką. Jo stiprumas priskirtas X2,8 klasei.

 

Pirmojo žybsnio metu žvaigždė išsviedė plazmos srautą, kuris skriejo maždaug 4,3 mln. km per valandą greičiu. Antrojo žybsnio metu išspjautos didelės energijos dalelės skriejo jau net 6,9 mln. km per valandą greičiu.

 

Saulės siautėjimą užfiksavo NASA „Spitzer“ kosminis teleskopas, aplink Merkurijų skriejantis zondas „Messenger“ ir erdvėlaivis „Stereo-B“.

 

Anksčiau šioje dėmėje buvo užfiksuoti keli vidutinio stiprumo (M klasės) žybsniai. Pastarieji X klasės žybsniai nukreipti ne į Žemę, taigi pavojaus nekelia. Bet astronomai įtaria, kad tai dar ne pabaiga, o artimiausiomis dienomis galime sulaukti ir daugiau stiprių žybsnių.

 

 

Šis Saulės regionas artimiausiu metu atsisuks į mūsų planetą, todėl jei prognozės pasitvirtins, žybsniai gali kelti pavojų Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbantiems astronautams, palydovams ar kitai ryšių įrangai. Be to, šiauriniame pusrutulyje galima tikėtis pašvaisčių.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Pernai galingiausias Saulės žybsnis buvo priskirtas X5,4 klasei, o užpernai penkerių metų rekordą sumušė X6,9 klasės stiprumo žybsnis.

 

Šiuo metu Saulė yra pasiekusi savo aktyvumo piką. Žvaigždės aktyvumas periodiškai kinta maždaug kas 11 metų.

 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Ezekiel

Vis tik suprantant kokia jautri šiuolaikinė elektronika ir tiek daug kur naudojama tai galingi Saulės žybsniai kelia nerimą.

Anonimas

Saulė duoda ženklą, kad reikia keldintis iš čia. :)

Taip pat skaitykite