Nepaprasti žmogaus gebėjimai

Visi girdėjo apie aiškiaregius ar telepatus, bet niekas negali įrodyti, kad šie žmonės išties pasižymi tokiomis savybėmis. Tuo tarpu žmogus išties gali turėti nepaprastų gebėjimų, kurie atrodo stebuklingi, bet juos lemia tam tikros fiziologijos arba smegenų ypatybės.

 

Platesnis regimasis spalvų spektras

 

Paprasti žmonės kiekviename spalvų diapazone – raudoname, žaliame ir mėlyname – geba skirti apie 100 atspalvių. O kai kurių žmonių regimasis spalvų spektras apima dar ir ultravioletinį diapazoną, tad jie skiria

 

iki 100 mln. spalvų niuansų. Pasak specialistų, tai daugiau būdinga moterims. Įdomu, kad daltonizmą, kuris daugiau būdingas vyrams, jie gali paveldėti iš moters, kurios regimasis spalvų spektras yra platesnis.

 

Absoliuti atmintis

 

Yra žmonių, kurie visiškai tiksliai įsimena viską, ką kada nors matė arba girdėjo. Pavyzdžiui, japonas Akira Haragučis (Akira Haraguchi) iš atminties išvardijo pirmuosius 100 tūkstančių skaičiaus pi reikšmės skaitmenų. Rusas žurnalistas S.Šereševskis nesunkiai įsimindavo 50, 100 ar daugiau skaičių sekas arba lenteles, lengvai įsidėmėdavo ilgas žodžių sekas, taip pat užsienio kalbomis ir net beprasmių skiemenų…

 

 

O viena amerikietė, praminta “moterimi kalendoriumi”, prisimena bet kurią savo gyvenimo dieną, pradedant 1974 metais, gali pasakyti, kokia tai buvo savaitės diena ir smulkiai papasakoti, ką ji tą dieną veikė. Absoliučia atmintimi dažnai pasižymi autistai. Pavyzdžiui, filmo “Lietaus žmogus” herojus Reimondas Bebitas prisiminė apie 12 tūkst. knygų turinį.

 

Echolokacija

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Gerai žinoma, kad šiuo gebėjimu pasižymi šikšnosparniai. Jie išleidžia garsą ir paskui pagal aidą nustato objekto vietą.

 

 

Kartais tokiu talentu pasižymi ir žmonės, dažniausiai aklieji, nes būtent jiems labai svarbu
neregint orientuotis aplinkoje.

 

Absoliuti klausa

 

Išgirdęs kokį nors garsą, toks žmogus gali visiškai tiksliai jį atkartoti. Specialistai mano, kad tokie žmonės iš pradžių garsus klasifikuoja ir juos įsidėmi kategorijomis, o paskui nustato, kokiai kategorijai priklauso konkretus garsas. Jie identifikuoja dažnius, todėl gali nesunkiai sudainuoti bet kurią natą arba vieną kartą girdėtos dainos akordus.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Itin jautrus skonis

 

Šie žmonės jaučia visus į burną patekusio maisto skonio niuansus. Mat ant jų liežuvio nuo gimimo yra papildomų skonio receptorių. Todėl reakcija į skonį būna daug ryškesnė negu kitų žmonių. Tokie žmonės dažnai renkasi degustatoriaus profesiją.

 

Itin jautri uoslė

 

Jie skiria silpniausius kvapus ir jų niuansus, net ten, kur paprasti žmonės nieko neužuodžia. Pavyzdys – Patriko Ziuskindo (Patrick Suesskind) romano “Kvepalai” herojus. Taip, tokiems žmonėms nelengva gyventi, nes juos gali nuolatos kamuoti supantys nemalonūs kvapai.

 

Bet kita vertus, jie gali mėgautis kitiems neprieinama rafinuočiausių aromatų puokšte… Jiems puikiai tinka parfumerio arba kvepalų degustatoriaus profesija.

 

Genetinis chimerizmas

 

Pavadinimą šiam reiškiniui davė Homeras, “Iliadoje” aprašęs būtybę, kurios kūno dalys yra skirtingų gyvūnų, chimerą. Moksliškai chimerizmas taip pat vadinamas tetragametizmu. Pasitaiko, kad du apvaisinti kiaušinėliai arba embrionai ankstyvojoje nėštumo stadijoje susilieja ir žmogus gauna du genų rinkinius. Kartais tai atsispindi žmogaus išvaizdoje ir fizinėje būsenoje, o kartais išaiškinama tik atlikus DNR tyrimą. Medicinos literatūroje aprašyta apie šimtą tokių atvejų.

 

Manoma, kad žmonių chimerizmas yra vaistų nuo nevaisingumo vartojimo padarinys. Pavyzdžiui, vienos moters galvos matmenys pastebimai skyrėsi nuo kūno matmenų. Kai jai reikėjo persodinti inkstą, pasirodė, kad nė vienas iš jos sūnų negali būti donoru, nes ji… nėra jų motina. Tyrimais buvo nustatyta, kad moters kiaušidės turi du genomus.

 

Visi šie dalykai iš pirmo žvilgsnio atrodo neįtikėtini. Bet kiekvieną iš šių “stebuklų” galima paaiškinti moksliškai, o daugumą jų lemia genai.

 

Parengta pagal dienraščio “Respublika” priedą “Laisvalaikis”, Milda Kunskaitė

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Vokietija

Viena is tiksliausiu ir stipriausiu(bent jau Europoje uz ja nera stipresniu!) aiskiaregiu yra belge,bet nuo jaunystes laiku Sveicarijoje gyvenanti,Anouk Claes. Ji taip pataria zmonems kaip isgyti nuo ivairiu ligu,tik deja siuo metu neberaso pas ja pateikti i eile,nes eile sudaryta 5 metams i prieki. Pats skambinau jos sekretorei ir ji taip pasake. Jei kam idomu,tai jos svetaine: anoukclaes.ch

Ezekiel

Klodas Monė gebėja matyti ultravioletinius spindulius, tai galima pamatyti iš jo tapybos. Jam atliko operacija, kurios metu ištraukė kataraktinį, drumstą akies lešį, kuris turi natūralų UV filtrą. O vietoj jo įstatė kvarcinį, kuris pasižymi didelių UV laidumu.
Bitės mato UV spektre. Pasižiūrėkite kaip įdomiai atrodo UV gėlių fotografija. Kai kurie paukščiai geba matyti UV. Tačiau ultravioletiniai spinduliai pagreitina akių irimą ir tinkama tik trumpai gyvenantiems gyvūnams.

Taip pat skaitykite