Moteris sugeba atpažinti tik Džeimso Bondo balsą

Verslininkė, kuri nesugeba atpažinti jokių balsų, išskyrus JAV aktoriaus Seano Connery, padeda mokslininkams suprasti, kaip veikia mūsų smegenys.

 

64 m. moteriai visuomet sunkiai sekėsi atskirti balsus, net artimų šeimos narių, o ką jau kalbėti apie retai matomų žmonių.

 

Nematydama kalbančiojo, moteris visiškai nesupranta, kas su ja kalba, todėl ji dažniausiai vengia kalbėti telefonu. Vienintelis balsas, kurį ji be vargo atpažįsta, yra buvusio Džeimso Bondo aktoriaus.

 

Moteris, kuri žiniasklaidoje įvardijama tiesiog kaip KH, yra pirmasis žinomas atvejis istorijoje, kai asmeniui diagnozuojama įgimta fonagnozija – negebėjimas atskirti balsų. Šis unikalus sutrikimas anksčiau buvo diagnozuotas tik pacientams po širdies smūgio ar stiprios galvos traumos.

 

KH, kuri yra valdymo konsultantė, nežinojo, kokia jos negalavimo priežastis, kol prieš metus neperskaitė staipsnio apie pacientus, kurie nesugeba atskirti veidų. Supratusi, kad jos negalavimo priežastis gali būti labai panaši, moteris kreipėsi į Londono universiteto koledžo mokslininkus.

 

Paskutinius kelerius metus jie ją nuodugniai tyrė ir išsiaiškino, kad jos atveju tai nėra paprasčiausias negebėjimas įsiminti balsų, nes jai netgi sunku atskirti du balsus vienas po kito leidžiamuose įrašuose. Moteris sugeba atskirti vyrų ir moterų balsus, tačiau neatpažįsta dukters balso.

 

Tyrimų metu ji nesugebėjo atskirti daugybės garsių žmonių, tokių kaip Adolfo Hitlerio arba Davido Beckhamo balsų. Vienintelis žmogus, kurio balsą ji atpažino – aktorius Seanas Connery.

 

Ištyrus jos smegenis, nerasta jokių pažeidimų, tačiau tyrėjai pastebėjo, kad dalis dešiniojo pusrutulio smegenų, kurioje laikinai saugoma informacija apie balsus, yra mažiau aktyvi. Taigi, tyrimas parodo, kad balsų atpažinimas vykdomas dešiniajame smegenų pusrutulyje.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Glazgo universiteto prof. Pascalis Belinas, kuris yra fonagnozijos ekspertas, pasakė: „Stebėtinai svarbu atpažinti balsus, ypač kalbant telefonu. Paprastai žmonės gali atskirti kas kalba, išgirdę vos vieną žodį, o pacientai, kuriems diagnozuota fonagnozija, to nesugeba.“

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
J . Bondas

Mhh mhhh. . . My name is Bond James Bond

Taip pat skaitykite