Spiritualizmas pasaulyje

Spiritualizmas (dvasių kvietimas) tai tikėjimas, kad žmonių sielos po mirties gali bendrauti su gyvaisiais per mediumus. Pavadinimas kilęs nuo lotyniško žodžio “spiritus” – dvasia.

 

Spiritualistų judėjimai prasidėjo 1848 metais Haidsvilyje (Hidesville, Jungtinės Amerikos Valstijos). Pasakojama, kad fermerio Fokso (Fox) namuose prasidėjo keisti reiškiniai – vakarais ir nakties metu kažkas perstūminėjo baldus, tai kambaryje, tai už sienos girdėjosi keisti nepaaiškinami garsai ir pan. Kai minėtos šeimos nariai (tėvai ir trys dukros) susėsdavo prie stalo ir visi kartu padėdavo ant jo rankas, šis imdavęs judėti ir skleisti neįprastus garsus.

 

Neilgai trukus, šeimos nariai susikūrė savo “kodą”, kurio padedami pradėjo kontaktuoti su paslaptingu ir nematomu padaru, kuris “pasakė”, jog yra kažkada jų name gyvenusio ir nužudyto žmogaus dvasia. Per visą miestelį nuskriejo žinia, kad seserys Foks turi mediumo sugebėjimų ir kad įmanoma bendrauti su mirusiųjų dvasiomis.

 

Daugeliui spiritizmas buvo pomirtinio gyvenimo “mokslinis įrodymas”. Po 30 metų seserys prisipažino, jog pačios kojomis stuksendavo į stalą, bet iki to laiko Amerikoje atsirado dešimtys tūkstančių, tokių “mediumų”, savo seansuose stulbinančių žmones judančiais stalais, kėdėmis, skraidančiais po kambarį daiktais ir neįprastais garsais, o spiritizmas palengva išplito ir už vandenyno. Mediumai demonstruodavo įvairiausias savo galias – nuo aiškiaregystės iki telekinezės ir telepatijos. Visi veiksmai, kurių tik būdavo imamasi išaiškinant apgavikus, taip ir nesusilaukė reikiamo dėmesio.

 

Nors 1848–ieji laikomi oficialiais spiritizmo pradžios metais, tai nėra naujas reiškinys. Pvz. garsus rusų rašytojas A.S. Puškinas rašė 1833 metais rugsėjo 17-ąją: “Mieste kalbama apie keistus įvykius, kad viename iš namų baldai savaime juda ir šokinėja. Vienas iš valdininkų atvežė šventiką, tačiau šiam besimeldžiant kėdės ir stalai nenorėjo stovėti vietoje. Apie tai sklinda įvairios kalbos… ”

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Keletas svarbių datų spiritizmo istorijoje:

 

1849 metais – pirmasis Margaret Foks pravestas viešas demonstracinis spiritizmo seansas.
1852 metais – į Angliją atvyksta pirmasis mediumas – seras Čarlzas Heidenas (Charles Hayden).
1855 metais – Anglijoje (Keighley mieste) išleidžiamas pirmasis “Dvasinio Jorkšyro telegrafo” numeris (The Yorkshire Spiritual Telegraph).
1866 metais – Notingemo grafystėje atidaromas pirmasis specializuotas liciejus.
1871 metais – Viljamas Kruksas (William Crookes) pateikia Anglijos Karališkajai bendrijai savo pranešimą apie spiritualizmą ir išspausdina jį “Mokslo Laikraštyje” (”Journal of Science”).
1882 metais – įkuriama Psichinių Tyrinėjimų draugija.
1890 metais – Įkuriama Nacionalinė spiritualistų organizacija, vėliau pakeitusi savo pavadinimą į “Anglijos spiritualistų sąjungą”.
1893 metais – įkuriama Nacionalinė Amerikos spiritualistų asociacija.
1918 metais – seras Arturas Konan Doilis (Arthur Conan Doyle) paskelbia apie savo tikėjimą spiritualizmu.
1923 metais – įkuriama Tarptautinė spiritualistų federacija.
1932 metais – išleidžiamas žurnalas “Psichinės naujienos”.(”Psychic News”).
1950 metais – Nacionalinė Spiritualistų Sąjunga pripažįstama pagrindine visų oficialiųjų spiritualistų organizacija.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Spiritizmas pritraukė nemažai žymių mokslininkų – tai ir Čarlzo Darvino kolega ir bendramintis Alfredas Raselas Volesas (A. Russel Walace 1823-1903 metais), fizikas Viljamas Kruksas (William Crookes, 1832-1919 metais), kuris atrado talio elementą, išrado radiometrą ir daugelis kitų žinomų žmonių. F. Engelsas savo straipsnyje “Gamtotyra dvasių pasaulyje” kritikavo mokslininkus, susižavėjusius spiritizmu. Apie V. Kruksą jis rašė, kad “bandydamas spiritistinius reiškinius tirti moksline aparatūra jis pamiršo pasiimti pagrindinį prietaisą – skeptišką ir kritinį mąstymą”.

 

Dar 1970 metais perspektyvus rusų mokslininkas D.I. Mendelejevas Peterburgo universiteto fizikų organizacijai pasiūlė sudaryti specialią komisiją ir ištirti spiritizmo reiškinį. “Atėjo laikas,- rašė Mendelejevas,- atkreipti dėmesį į vis labiau populiarėjančius spiritizmo seansus tiek šeimos rate, tiek kai kurių mokslininkų gretose.

 

Spiritizmo seansai, pašnekesiai su dvasiomis, mediumai gresia misticizmo paplitimu, galinčiu ne vieną atitraukti nuo logiško požiūrio ir sustiprinti tikėjimą prietarais savo formuojamomis hipotezėmis apie dvasias, neva apsireiškiančias gyvųjų pasaulyje”. Iš kompetentingų mokslininkų buvo sudaryta komisija ir dalyvauti eksperimente pakviesti išgarsėję Rusijoje ir už jos ribų mediumai.

 

Seansų metu buvo stengiamasi išvengti misticizmo, tad pagal Mendelejevo projektą buvo pagamintas manometrinis stalas, kuris tiksliai registravo kiekvieno dalyvio, kad ir mažiausią prisilietimą prie jo – šitaip buvo atskleista mediumų paslaptis. Komisija publikavo pareiškimą, kuris baigėsi išvada: “Spiritistiniai reiškiniai vyksta dėl nesąmoningų judesių arba dėl suplanuotos apgavystės, o spiritistinis mokymas yra tiesiog prietaras”.

 

Viena iš priežasčių, kodėl tam tikra žmonių dalis tiki aukštesnių jėgų, dvasių egzistavimu yra ta, kad spiritizmo seansų metu jie būna suklaidinami tariamų “mediumų”, o taip nežinojimas, kokiu principu dvasios “pateikia” atsakymus. Kad įsitikinti, galima atlikti paprastą bandymą. Paimkite siūlą ir prie vieno jo galo pririškite lengvą svarelį – gausis savotiška švytuoklė.

 

Paimkite už laisvojo siūlo galo ir įtemptai mąstykite apie kokį nors judesį, pavyzdžiui apie švytuoklės pasisukimą laikrodžio rodyklės kryptimi ir jūs išvysite, kaip svarelis pasisuks ta kryptimi, apie kurią galvojate. Šis reiškinys buvo žinomas dar senovės romėnams, kurie juo pasinaudodavo būrimų metu – virš puodelio, kurio pakraštyje buvo surašomos raidės, buriantysis laikydavo siūlą su pririštu žiedu.

 

Nejučia siūlas su žiedu imdavo siūbuoti sustodamas prie atitinkamų raidžių, iš kurių pamažu susidarydavo žodžiai – atsakymas į būrėjo pateiktą klausimą. Tai nėra šiuolaikiniam mokslui nežinomas psichofiziologinis mechanizmas, psichologijoje jis yra gavęs ideomotorinio akto pavadinimą. Daugiau kaip prieš 100 metų mokslininkas I. metais Sečenovas padarė išvadą, kad mintis yra refleksas, daugiau ar mažiau pristabdytas judesių sferoje.

 

Kitaip sakant, mąstydami mes galvojame, jog jei nenorime, savo minčių nepalydime jokiais matomais veiksmais (gestais, mimika), tačiau tai nereiškia, kad tokių judesių nėra iš viso. Jie visada yra, tik tokie nežymūs, kad jų paprasčiausiai nepastebime. Žmogus savo mintis išreiškia kalbėdamas. Žodžiai yra ne tik minčių perdavimas, bet ir “psichologinis mąstymo būdas”.

 

Kad ir kokios mintys gimtų žmogaus galvoje, jos yra paremtos kalbos duomenų baze. Ryšys tarp žodžio ir supratimo yra taip apribotas, kaip apribotas ryšys tarp mąstymo ir kalbos. “Kai vaikas galvoja,- rašo Sečenovas,- tuo pat metu jis ir kalba. Penkerių metų vaikas savo mintis išreiškia žodžiais arba kalbėjimu pašnibždomis ar bent jau judindamas lūpas. Gan dažnai tas nutinka ir suaugusiems”. Šis pastebėjimas vėliau buvo patikrintas ir patvirtintas aparatūra, matuojančia kalbos organų bioritmus.

 

Kada žmogus mąsto, jo mintis atspindi ideomotorinis liežuvio, ryklės ar lūpų raumenų darbas. Bandymuose su kurčnebyliais buvo užregistruojami ne kalbos organų, o pirštų biopotencialai, kadangi jie mąsto ne kalbos organų, o rankų dėka. Pvz., jei mes pagalvojame, kad sugniaužiame pirštus, smegenys į atitinkamus rankos raumenis pasiunčia nervinį impulsą (signalą), iššaukiantį nežymius raumenų įsitempimo pokyčius, kurių žmogus nepastebi.

 

Tačiau kad ir kokie jie būtų nežymus, jų pakanka, kad priverstų pajudėti adatą (svarelį, žiedą ar pan.) spiritizmo seanso metu. Jei seanse dalyvauja savo ideomotorines galimybes išlavinęs mediumas, įmanomi ne tik adatos, bet ir stambesnių objektų pajudinimai. Galima teigti, kad vienas iš šaltinių, įtakojančių tikėjimą mistiniais reiškiniais, yra pasąmoninga veikla, charakteringa tuo, kad nepastebima išoriškai arba jei ir pastebima, tai taip mažai ir neaiškiai, jog pats žmogus negali už ją būti atsakingas.

 

V. I. Lebedevas. “Apie dvasių įsikūnijimą” ir “Pašnekesiai su Napoleonu”, parengė: Skeptic

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Refaim

Net nežinojau kad Mendelejevas susijas su spiritizmu, visalaik galvojau kad jis chemikas, juk atomų lentele yra sudaręs :D

lialia

Citata: ,,Dar 1970 metais perspektyvus rusų mokslininkas D.I. Mendelejevas Peterburgo universiteto(…)”
??? 1970 Mendelejevas??? Peterburge???
jus ka, visai kvaili…

Taip pat skaitykite