Potraukis žudyti – Lietuvos serijiniai žudikai

Apie serijinius žudikus ir maniakus prirašyta daugybė knygų ir šimtai mokslinių darbų, prifilmuota kilometrai kino juostų ir televizijos laidų, tačiau jie buvo ir liks amžina mįslė. Kas vis dėlto verda jų smegeninėse, kad jie tarsi kokie užprogramuoti robotai žudo, žagina, kankina? Visiems mums labai gerai iš spaudos pažįstamas Andrejus Čikatila iš Rostovo nužudė per 50 žmonių, nedaug nuo jo atsiliko Volfgangas Šmidtas iš Branderburgo, Peteris Kurtenas iš Diuseldorfo ir daugelis kitų.

 

Ispanų rašytojas J.Gomezas-Churado romane “Dievo šnipas”, kurioje nagrinėja serijinio žudiko genezę, pateikia duomenis, kad šiuo metu yra žinomi 191 žudikai maniakai vyrai ir 39 moterys. Tarp jų žudikų iš Lietuvos nėra, tačiau ir mūsų šalyje jau esama nusikaltėlių, įvykdžiusių dešimtis žmogžudysčių.

 

Lietuvoje kol kas serijiniais žudikais būtų galima laikyti tuos, kurie nužudė daugiau kaip 3 – 4 žmones. Jie galbūt būtų žudę ir toliau, tačiau policija sugebėjo užbėgti jiems už akių. Keletas tokių ir dabar atlieka bausmes, buvo ir sušaudytų, kiti jau mirė, ar nusižudė.

 

Senukų siaubas

 

1994-ųjų Lietuvos “įžymybė” Antanas Varnelis už savo nusikaltimus buvo sušaudytas. Nužudęs 6 senukus ir išžaginęs mergaitę, jis buvo tapęs tikru vienkiemių gyventojų siaubu. Beje, A.Varnelis motinos buvo paliktas dar vaikystėje ir užaugo Gelgaudiškio internate. Dabar jo palaikai ilsisi sostinės Karveliškių kapinių 110-ajame sektoriuje, kur palaidoti ir kiti mirties bausme nubausti žudikai.

 

Savo nusikalstamą kelią Antanas Varnelis pradėjo Šakių rajone kartu su tuomet dar nepilnamečiu broliu Pranu. Pirmasis nusikaltimas – 1992 metų liepą apšvarinta Šakių rajono Samuolynės kaimo gyventojo girininko Ginto Č. gryčia. Buvo griebiamas viskas – pradedant drabužiais, baigiant maisto produktais ir net metaliniais dangteliais stiklainiams uždaryti. Už šį nusikaltimą Pranas iškart įkliuvo, o Antanui pavyko pabėgti. Tada ir pasipylė kraupiausi nusikaltimai..

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Žudikas maniakas Antanas Varnelis įkliuvo po gerų metų, užklydęs į vieną Muniškių kaimo (Kauno r.) sodybą. Tomis dienomis šalies laikraščiuose mirgėjo straipsniai su įtariamo maniako nuotraukomis. Netrūko ir pareigūnų kreipimųsi į visuomenę padėti sučiupti itin pavojingą nusikaltėlį. Į tą pačią sodybą, kurioje svečiavosi A.Varnelis, atsitiktinai užsuko du ten pat gyvenę paaugliai broliai. Jie atkreipė dėmesį į įtartino vyruko veidą, kuris pasirodė esąs labai panašus į ieškomojo Antano Varnelio… Vaikai iškart apie tai pranešė savo dėdei. Nors A.Varnelis sumelavo esąs Kavaliauskas, gausiai susirinkę kaimiečiai jį irgi atpažino ir sulaikė. Vyriškio vatinuko kišenėje buvo rastas, kaip vėliau paaiškėjo, prieš keletą dienų nužudyto senuko turtas – auksiniai žiedai, grandinėlė, piniginė, peilis, kitų, beje, kruvinų daiktų.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Netrukus į Muniškes atvyko Kauno rajono kriminalinės policijos pareigūnai ir maniaką sulaikė. Jis iškart ėmė pasakoti, ką, kur ir kaip nužudęs, kiek pinigų ar kitų vertingų daiktų pagrobęs…

 

Beje, už suteiktą ypač vertingą informaciją, kurios dėka Antanas Varnelis buvo sučiuptas, “Akistata” broliams Rolandui ir Donatui Novikovams anuomet skyrė po piniginę premiją.

 

Apie Antano Varnelio tėvus tikslių duomenų neturima. Jo motina Aldona Varnelytė tuo laiku gyveno kažkur Latvijoje. Kaip sekėsi Lietuvoje išbarstytiems bene 7 (ar net daugiau) jos vaikams, Aldonos nelabai domino – visi jie augo internatuose, vieni su kitais artimesnių ryšių nepalaikė (kiek daugiau bendrų reikalų turėjo tik Gelgaudiškio specialiojoje internatinėje mokykloje augę broliai Antanas ir Pranas bei jaunėlė sesuo Aldutė).

 

Aukoms sudaužydavo galvas

 

1956-aisiais pirmąją savo žmogžudystę įvykdė Antanas Ilgas-Ilgaitis. Tamsų spalio vakarą Kaune, ant Kauko laiptų, jis patykojo namo po darbo grįžtančios medicinos sesers. Kelis kartus smogęs jai į galvą lenta, nutempė už gyvatvorės ir gulinčią be sąmonės išžagino.

 

A.Ilgą-Ilgaitį jau galima priskirti serijinių žudikų kastai, nes jis po pirmos žmogžudystės maždaug kas du mėnesius ką nors nužudydavo. Gruodį sadistas nužudė iš Ramučių kaimo į Kauną pėsčiomis ėjusią Onutę, o kitų metų vasarį patykojo ir lygiai taip pat pasielgė su vieno kaimo gyventoja Jevdokija. Savo aukoms žudikas suknežindavo galvas ir negyvas išprievartaudavo. 1957 metų liepą ant tų pačių Kauko laiptų, vedančių iš miesto centro į Žaliakalnį, sadistas užpuolė tokią Liuciją. Suknežinęs galvą kietu daiktu, ją išžagino ir apvogė. Spalio mėnesį patykojo po darbo iš Biruliškių į Kauną grįžtančios medicinos sesers. Ši moteris su gyvenimu atsisveikino kaip ir jos pirmtakės – akmeniu suknežinta galva, išprievartauta. Žudikui nieko nereiškė žaginti negyvas moteris, o paskui jas apvogti. Dar po kelių mėnesių Antanas Ilgas-Ilgaitis nužudė Kauno autobusų parko konduktorę Vandą.

 

Beje, serijinio žudiko sugyventinė, išsituokusi lenkė Sabina su didžiausiu džiaugsmu sutikdavo iš nakties žygių grįžtantį savo rūpintoją. Ji skalbdavo, lygindavo ir ruošdavo parduoti kruvinus Antano aukų drabužius, kai ką nesibodėjo ir pati apsivilkti.

 

Prabėgus vos kelioms dienoms po Vandos žmogžudystės, A.Ilgas-Ilgaitis buvo sulaikytas, o Lietuvos TSR Aukščiausiasis Teismas jį nuteisė sušaudyti.

 

Nuo Kėdainių kilęs A.Ilgas-Ilgaitis, panašiai kaip ir daugelis maniakų ir sadistų, gyveno tik su motina, o savo tėvo net nepažinojo. Jis nuo pat mažų dienų vagiliavo, todėl buvo išsiųstas į internatinę mokyklą. Vėliau, dirbdamas geležinkelyje Kaune, apvogė vokiečių karininką, buvo išvežtas į Vokietiją pataisos darbams. Pabėgęs plėšikavo toliau. Galiausiai atsidūrė Lenkijoje, o siekdamas išvengti bausmės už čia įvykdytus plėšimus, sugrįžo į Lietuvą. Čia vėl buvo nuteistas kalėti. Po Stalino mirties paskelbus amnestiją, atsidūrė laisvėje ir vėl apsivogė. Tačiau bausmės atlikimo vietoje pratempė neilgai – apsimetė esąs psichikos ligonis, todėl buvo išvežtas gydyti. Iš “psichuškės” pabėgo ir, kol buvo sučiuptas, įvykdė pačius baisiausius nusikaltimus.

 

Pakruojo vampyras

 

1996 metų kovo 1 dieną Šiaulių apygardos teismas kalėti iki gyvos galvos nuteisė Robertą Jemeljanovą. Tuo laiku jam buvo 20 metų. Teisme buvo įrodyta, kad Robertas nužudė Pakruojo rajono Dūčių kaimo gyventoją Teodorą, pasmaugė to paties rajono Plento kaimo gyventoją Valeriją, užmušė Vytautą iš Kalpokų kaimo ir pasikėsino nužudyti Oną iš Linkuvos. Tačiau būta įtarimų, kad R.Jemeljanovas nužudė ir daugiau žmonių, tad kiek pražudytų gyvybių ant jo sąžinės, žinojo tik jis pats.

 

Aplinkiniai žinojo, kad su Robertu gerti pavojinga. Pasiekęs atitinkamą “kondiciją”, jis mušdavo kitus, bet negailėjo ir savęs – ne sykį bandė pasikarti, pjaustėsi rankų venas, pilvą.

 

Niekam ne paslaptis buvo ir tai, kad Robertas mėgo kraują. Jis viešai demonstruodavo šį savo potraukį – susipjaustęs rankas siurbė savo kraują, o kartą šokiuose perrėžė vienam vaikinui veidą ir puolė laižyti iš žaizdos tekantį kraują. Daug kas manė, kad R.Jemeljanovo polinkis į vampyrizmą paskatintas noro išsiskirti iš kitų, sukelti aplinkiniams baimę.

 

R.Jemeljanovas turėjo abu tėvus, tačiau augo daugiau su motina, nes tėvas įkalinimo vietose už įvairius nusikaltimus praleido daugiau kaip 30 metų. Beje, paskelbus nuosprendį, Roberto tėvas buvo teismo salėje ir samprotavo, kad toks nuosprendis jo sūnui – labai nedidelė bausmė. Jis sakė, kad tai ir šansas gyventi, ir tikimybė kada nors išeiti į laisvę.

 

Vis dėlto Robertas į laisvę jau nebeišeis – jis Lukiškėse pasikorė. Bekriokiantį pakaruoklį pastebėjo prižiūrėtojas, ištraukė iš kilpos, perdavė kalėjimo ligoninės medikams, tačiau po savaitės R.Jemeljanovas mirė.

 

Betoninis kapas

 

Tikriausiai psichologai Mindaugo Daunoro irgi nepriskirtų žudikų maniakų kategorijai, bet jį paminėsime vien dėl to, kad jo likimas panašus į Roberto. Mindaugas, matyt, nepakėlė sąžinės graužimo ir Lukiškėse nusižudė. Jam tuo metu buvo 23 metai. Už tai, kad žiauriai nužudė savo patėvį, motiną ir jaunesniąją sesutę, jis buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

 

1995-ųjų balandžio 12-ąją Mindaugas kreipėsi į Biržų policiją ir pareiškė, esą prieš 12 dienų motina, patėvis ir sesuo išvažiavę į Latviją ir dingę. Policija užvedė paieškos bylą, bet tarp įtariamųjų pateko ir Mindaugas. Vieną gražią dieną Biržų kriminalistai atvyko į namus daryti kratos. Buvo patikrinti ir šalia namo esantys lietaus kanalizacijos šuliniai. Trys buvo tušti, o ketvirtasis – iki pat viršaus užbetonuotas. Kai betoną ėmė ardyti, Mindaugas sunerimo, išblyško, jo kaktą išmušė prakaitas. Sudaužius betono šarvą, pasirodė patėvio, vėliau – motinos ir sesutės lavonai…

 

Mindaugas prisipažino užklupęs šeimos narius miegančius. Pirmiausia suknežino kaukolę patėviui, vėliau subadė motiną. Sesutė bandė bėgti, tačiau brolis pasivijo ją ir pasmaugė dirželiu. Vėliau ekspertai nustatė, kad dešimtmetė buvo užbetonuota šulinyje dar gyva.

 

Mindaugas teisinosi, esą patėvis savo žiauriu elgesiu išprovokavęs tai, kas įvyko. Iš tikro patėvis buvo griežtas, spaudė prie darbo ir nedarė posūniui jokių nuolaidų. O tai vyrukui nepatiko.

 

Kodėl jie žudė?

 

Tai sunkiai įmenama mįslė. Dauguma čia mūsų aprašytųjų – psichopatai. Psichiatrai sako, kad “rakto”, dėl ko jie įvykdė tiek nusikaltimų, reikėtų ieškoti jų praeityje, vaikystės vingiuose, nuoskaudose.

 

Visi jie neturėjo tėvo, o jei ir turėjo, jo nematė, tad patys visą laiką buvo priversti kovoti už savo būtį. Jie nuo vaikystės įsikalė mintį, kad prievarta ir smurtas – teisėta.

 

Autorius: Zbignevas Skripka, parengta pagal: “Akistata”

Rekomenduojami video:


2500
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Vaidas

Jeigu jo negalima buvo nuteist, tai tada labai gerai butu, kad nuzudyti zmones butu Rasos Bekcenovos: mama, seses, broliai ir t.t. tada idomu ka ji rasytu???????

vaida

Nesutinku su tais visais psichologiniais isvedziojimais! As taip pat augau be tevo, nuo 5 metu maciau smurta seimoje (girtas patevis musdavo mama), o as tuo tarpu rupindavausi kad mano mazoji sese nesuprastu kas vyksta ir nepatirtu streso… Visa tai maciau iki patevio mirties. Taip reikia suprasti pagal psichologus jog as atitinku zudikes maniakes profili????? :-D Baikit, totali nesamone! As manau, kad visi tie zudiku pasiteisinimai (maciau smurta, patyriau smurta, seksualini isnaudojima, augau be tevo ar mamos) tera budas apmulkinti zmones kad jie cia yra tikrieji aukos ir yra nekalti, tiesiog mesti nuo saves atsakomybe. As sakyciau kad tai tiesiog gudrus… Skaityti daugiau »

Deividas

Seip tai kekvienas musu gali laisvai kanors nuzudit tik yra keletas trugdziu kaip tikejimas susijas su sazine pvz juk galvojat kad kanors nuzude keliausit i pragara bei visos visuomenes nuomone girdedami nuo vaikistes kad tai labai blogas dalikas jum lig programa galvoj neleidze to padarit ir dar beto uz tai yra baudzema. Manau kad tai svarbiausi dalikai kurie trugdo ir zinoma tai yra gerai nes jai nebutu tokiu stabdziu tiems kurie dar sektiek masto tai tikrai zinau kad zudiku butu daug daugiau ir jie zuditu del menku ir nesvarbiu daliku bet tokie pvz tinka tik kokiem alkocholikams neisilavinusiems ir nemastantiems… Skaityti daugiau »

Vaidas

kvailiau negalejei sugalvoti))))

henrikas

be komentaru

Taip pat skaitykite