Keisčiausios pasaulio ligos

Kol žmonės kovoja su vėžiu ir AIDS, draugiškos oranžinės morkos ruošia pasaulio valdovų išnaikinimo planą… Pristatome Jums 10 keisčiausių pasaulio ligų.

 

Priklausomybė nuo morkų

 

1992 m. leidinys „British Journal of Addiction“ aprašė tris neįprastus priklausomybės nuo morkų atvejus. Vienas iš stebėtų pacientų buvo 40 metų vyras, kuris metė rūkyti ir cigaretes pakeitė morkomis. Jis suvalgydavo iki penkių pakelių (jų svoris nebuvo įvardintas) morkų per dieną. Pasak psichiatrų, kai ligoninėje iš jo morkas atėmė, pacientas pasidarė itin nervingas. Po ketverių metų Australijoje taip pat atsirado moteris, po skyrybų be saiko rijanti morkas. Iki šiol neaišku, kas sukelia šią priklausomybę.

 

Vilkolakio sindromas

 

Pasakos apie žmogų vilką nėra tokios laužtos iš piršto, kaip apie slibinus ar brolius, lakstančius juodvarniai. Moksliškai tai vadinama hipertrichoze, arba padidėjusiu kūno plaukuotumu. Kalbama ne apie pažastis ir kitas intymias vietas, o apie tas, kuriose plaukai neturėtų augti.

 

Jeigu anksčiau tokie žmonės vaidindavo cirkuose, dabar yra pasaulinės įžymybės – prašome susipažinti su, pasak 2011 m. Gineso rekordų knygos, plaukuočiausiu žmogumi pasaulyje (kuris yra 11 metų mergaitė).

 

Svetimos rankos sindromas

 

Taip pat žinomas kaip Daktaro Streindžlavo (Dr. Strangelove) arba anarchistinės rankos sindromas. Jį sukelia tam tikrų smegenų sričių pažeidimai – viena ranka tiesiog ima elgtis taip, kaip jai… šauna į galvą. Pavyzdžiui, jeigu viena ranka sega marškinių sagas, kita juos atsega. Jeigu viena ranka stengiesi užsimauti kelnes, kita jas tempia žemyn. Kai kada ranka tampa agresyvi ir žnaibo arba daužo šeimininką. Netgi buvo užfiksuotas bandymas pasmaugti.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Potraukis metalui

 

Nenumaldomas noras suryti keletą metalinių daiktų žinomas nuo senovės. Kartais šis psichikos sutrikimas tampa išties nevaldomu. Vienas įdomesnių pavyzdžių – anglas Allisonas Johnsonas, per savo 47 gyvenimo metus patyręs 30 metalinių objektų iš žarnyno pašalinimo operacijų. Taip pat BBC prieš dešimtmetį aprašė atvejį, kai iš Etiopijos gyventojo skrandžio buvo ištraukti 222 metaliniai daiktai, iš viso svėrę 750 gramų: raktai, vinys, monetos ir laikrodžio baterijos.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Alisos stebuklų šalyje sindromas

 

Neurologinė būklė, kurią gali įtakoti smegenų auglys, ilgalaikis psichodelinių narkotikų vartojimas ar tiesiog buvimas nenormalioje elektrostatinėje aplinkoje, kai susierzina kažkurios smegenų sritys. Ypatingas tuo, kad žmogus ima iškreiptai suvokti aplinką – daiktai jam atrodo arba per maži, arba per dideli. Tai gali turėti įtakos ir perspektyvos suvokimui (pavyzdžiui, koridorius atrodyti per ilgas arba pastatas per žemas), judėjimo vertinimui (atrodo, kad bėgi iš visų jėgų, nors vos judi) ir panašiai.

 

Elektriniai žmonės

 

Daugeliui yra pažįstamas jausmas, kai, prisilietus prie kokio nors objekto, įvyksta trumpas elektros energijos išlydis. Jis gali būti truputį skausmingas, tačiau tai yra niekai palyginti su žmonėmis, kurie turi iki šiol nepaaiškintą galimybę generuoti elektrinius ar magnetinius laukus, arba tiesiog be problemų perleidžia per save aukštos įtampos srovę. Vieni, prisilietę prie elektros įtaisų, gali juos sugadinti, kiti prie savo kūno kaip prie magneto klijuoja metalinius daiktus. Pirmasis tokio pobūdžio atvejis istorijoje užfiksuotas 1786 metais aprašyta mergaitė, kur į save atkreipia kompaso rodyklę.

 

Tourette‘o sindromas

 

Kraštutinis tiko susirgimas pridaro ypatingai daug rūpesčių ligoniui. Net menkiausias pojūčių dirginimas sukelia kūno traukulius ir… visiškai nevaldomą nešvankių žodžių srautą. Dažniausiai sindromas pasireiškia gana švelniai, tik motoriniais traukuliais, ir ne itin trukdo kasdienybėje. Pavyzdžiui, juo sirgo Prancūzijos kultūros ministras André Malraux ar Anglijos futbolo klubo „Everton“ vartininkas Timas Howardas. Tačiau kartais sindromas pasiekia kraštutines formas, su kuriomis žmonėms taip pat tenka tvarkytis…

 

Sinestezija

 

Tau sako „keturi“, o tu matai geltoną spalvą? Ragauji kiaušinį, o mintyse matai didelę „K“? Kažkas mosteli ranka, o tu girdi liūtų riaumojimą? Ir galbūt manai, kad skaičius 3 yra nepatikimas? Visa tai – sinestezija, būklė, kai dirginimas vienas pojūčių centras, atsiranda šalutiniai jutimai. Šiuo metu yra nustatyta apie 60 sinestezijos rūšių, ir jaudintis visai neverta. Pavyzdžiui, kai kurie fenomenalūs skaičiuotojai („Kiek bus 345 padauginti iš 5917?“ ir panašiai) daugybos procesą ir galutinį rezultatą mato kaip spalvotą kaleidoskopą.

 

Psichozės, susijusios su vietovėmis

 

Pasirodo, netgi visiškai sveiką ir dvasiškai stiprų žmogų psichozė gali užklupti turistinės kelionės metu. Dabar yra išskirtos trys pagrindinės psichozės: Jeruzalės sindromas, Paryžiaus sindromas ir Florencijos. Tai – ne anekdotas, tokius atvejus fiksuoja medikai. Jeruzalės sindromas yra glaudžiai susijęs su religine miesto svarba, ir vienodai veikia tiek krikščionis, tiek musulmonas.

 

Pavyzdžiui, vienas iš šio sindromo požymio – žmogaus poreikis būti absoliučiai švariam, kai dažnai prausiamasi ir krapštomos menkiausi nešvarumai iš panagių. Paryžiaus sindromas paprastai kamuoja kultūrinį šoką patyrusius japonus, jis netgi gali sukelti haliucinacijas ir agresiją. Florencijos, arba Stendalio sindromą, sukelia akistata su garsiais meno kūriniais – žmones ištinka dusulio ar isterijos priepuoliai. Kartais tiesiog geriau pasilikti namie.

 

Blaschko linijos

 

Tai nėra liga – šias odos linijas pirmą kartą užfiksavo vokiečių odos ligų gydytojas Alfredas Blaschko XX a. pradžioje. Jos išryškėja tik susirgus retomis odos ar gleivinės ligomis, ir yra ypatingai keistų raštų, kurie neatitinka nei nervų, nei raumenų, nei limfinės sistemos išsidėstymo. Paprastai nugaroje susidaro V raidės formos raštai, ant pečių, krūtinės ir pilvo jie formuojasi kaip S raidė, o ant galvos šios linijos banguoja. Kai kas mano, kad jie atspindi embrioninių ląstelių judėjimo kanalus… kad ir ką tai reikštų.

 

Straipsnio autorius: Raigardas Dogenis, Zebra.lt

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Užpildykite šį lauką

Morkos bent jau sveika :D

Anonimas

kaikurios ligos tikrai baisios,bet kitos kelia sypsena

Nesąmonė

Blaschko linijos

Tai NĖRA LIGA– šias odos linijas pirmą kartą užfiksavo vokiečių odos ligų gydytojas.

O straipsnio antraštė ,,Keisčiausios pasaulio ligos”.AJAJAJAJAJ.

Nesąmonė

“Priklausomybė nuo morkų” , nesupratau ….GAILA MORKŲ?! Čia morkų pagailo…giii…. jau geriau taip cigaretes rūkyt ir niekas į psichiatrine neuždarys …. o čia dėl morkų valgymo uždaro

Taip pat skaitykite