Robotai greitai rašys romanus?

Robotai jau dabar vairuoja traukinius, automobilius, šachmatų partijoje sugeba įveikti net stipriausius žaidėjus. Akivaizdu, kad tobulėjant dirbtiniam intelektui, plečiasi ir robotų galimybės, kurios, atrodytų, yra neribotos. Tačiau ar kada sulauksime, kad robotas laimėtų Nobelio premiją literatūros ar kitoje kūrybinėje srityje?

 

Jei manote, kad kompiuteriai dar nėra tokie kūrybiški, galime jus nustebinti. Amazon.com svetainėje paieškokite Philipo M. Parkerio knygų. Būsite lengvai šokiruoti, kai išvysite daugiau nei 100 tūkst. rezultatų.

 

Fiziškai neįmanoma vienam autoriui parašyti tiek knygų, tačiau minėtasis asmuo sukūrė programinę įrangą, kuri vos per valandą „iškepa“ po naują knygą. Iš tiesų programa varijuoja jau egzistuojančiu turiniu ir pasinaudodama sudėtingais algoritmais iš jo „lipdo“ knygas, tačiau profesorius Parkeris vykdo eksperimentus, kurių metu pats kompiuteris kurtų turinį. Mat kol kas be žmogaus prisilietimo knygos dar negalime nešti į spaustuvę.

 

Pasak Parkerio, bet kuris grožinės literatūros žanras gali būti parašytas pasinaudojant algoritmu. Vis dėlto profesoriaus sukurta programa tebėra prototipo stadijoje. Jai reikia nurodyti veikėjus, veiksmo vietą, atlikti keletą žanro korekcijų pačioje programoje ir nurodyti scenarijų.

 

Tada jau programa gali parašyti nuo 3 iki 300 tūkstančių žodžių knygą. „Atlikome testą su Šekspyro ir kompiuterio rašytu sonetu. Dauguma žmonių pasirinko mūsiškį“, – apie vieną eksperimentų pasakojo Parkeris.

 

Panašu, kad greitai rašytojams išauš sunkūs laikai, mašinos pakeis ir juos. Juk dar nesenai niekas netikėjo, kad kompiuteris gali įveikti geriausią pasaulio šachmatininką. Tad nereikėtų stebėtis, jei artimiausiu metu prie nominantų laimėti Nobelio literatūros premiją išvysime ir kompiuterinės programos pavadinimą.

 

Inf. šaltinis: itnaujienos.lt

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
as

ir mano

as

saugokites robotai dulkins jusu bobas

Taip pat skaitykite