Ką kalbėjo šimtamečiai

Kai žmogui sukanka šimtas metų, kitą dieną į jo duris būtinai pasibeldžia smalsūs žurnalistai ir užduoda tradicinį klausimą: kokia jūsų ilgaamžiškumo paslaptis? Ir kiekvienas šimtametis, žinoma, turi atsakymą, ir kiekvieno šimtamečio atsakymas būna vis kitas.

 

Na tai kas, kad tikroji ilgaamžiškumo priežastis — sėkmingas genų derinys, perduotas dar motinos įsčiose, vis tiek pasigilinkime į ilgiausiai gyvenusių planetos žmonių išduotas paslaptis, kaip sėkmingai „traukti“ iki šimto ir ilgiau.

 

Paslaptis: kava

 

Johnas Ingramas McMorranas gimė 1889 metų birželio 19 dieną Goodlan Townshipe, Mičigano valstijoje, JAV. Senolis nugyveno 113 metų ir mėgo kartoti: „Prieš kiekvieną valgį išgeriu puodelį kavos ir laikausi atokiau nuo pigaus viskio.“

 

Johno gyvenimo būdas turėtų skeptiškai nuteikti bet kurį mediką: jis gyveno kaip didžiausias namisėda, daug rūkė, gėrė nemažai alaus ir šlamštė riebų maistą, tarsi kiekviena diena būtų paskutinė jo gyvenime. Dar jaunystėje vyrukui būrėja iš delno išpranašavo, kad jis gyvens 111 metų — nedaug apsiriko, vos pora metų.

 

Žvilgtelėjęs į jo ilgaamžiškumo rekomendaciją norom nenorom prisimeni gausybę pastaruosius metus atliktų tyrimų, kurie, nors ir prieštaringi, tačiau vis atranda naujų kavos naudingumo organizmui įrodymų. Visų pirma akcentuojamos kavos antioksidantinės savybės, vadinasi, ją geriant mažėja rizika susirgti kepenų ar gaubtinės žarnos vėžiu. Kava taip pat saugo ir nuo Parkinsono ligos.

 

Paslaptis: shochu

 

Japonas Shigechijo Izumis gimė Amami salose 1865 metų birželio 29 dieną ir nugyveno 120 metų. Kadangi buvo linksmuolis, lėbautojas ir mergišius, labiausiai mėgdavo kartoti: „Mano skonio moteris — vyresnė už mane.“

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Vyriškis ne tik nugyveno ilgaamžiškiausio užfiksuoto planetos vyro gyvenimą, bet ir darbe išdirbo rekordiškai ilgą laiką — 98 metus. Sulaukęs 70 metų jis pradėjo rūkyti ir į kasdienį racioną įtraukė japonišką alkoholinį gėrimą shochu, varomą iš grūdų arba bulvių. Kai gydytojai senuką imdavo barti ir gąsdinti neigiamomis sveikatos pasekmėmis, jis atrėždavo: „Be shochu gyvenime nebūtų malonumų. Verčiau mirsiu nei mesiu gėręs.“

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Mokslininkai atkreipė dėmesį į šį tradicinį japonų gėrimą ir pastebėjo, kad jame gausu antitrombolitinių enzimų, padedančių apsisaugoti nuo infarkto — tų medžiagų shochu buvo daugiau nei vyne ar sakėje. Ir nors japonai mėgsta tvirtinti, kad shochu yra efektyvus ginklas kovojant su diabetu ir net silpnaprotyste, tai patvirtinančių mokslinių įrodymų nėra. Tik labai abejojame, ar ilgaamžis japonas šį gėrimą plempė dėl to, kad ilgiau gyventų — greičiausiai to priežastis buvo maža shochu kaina…

 

Paslaptis: funche

 

Emilianas Mercado del Toro 1891 metų rugpjūčio 21 dieną gimė Cabo Rojo, Puerto Rike, ir nugyveno 115 metų. Visą gyvenimą mėgstamiausias jo patiekalas buvo nacionalinis puertorikiečių valgis iš kukurūzų, varškės ir pieno — funche, kurį Emilianas galėjo šlamšti kiekvieną dieną. Užfiksuota, kad 2006 metų gruodžio 11 dieną jis buvo seniausias gyvas planetos gyventojas, be to, vyras, mat iki tol ilgaamžiškiausios senolės titulu iš eilės puikavosi 16 moterų. Emilianui taip pat teko ir ilgiausiai išgyvenusio karo veterano titulas.

 

Nors funche poveikis sveikatai niekada nebuvo tirtas, tačiau tereikia atkreipti dėmesį į jo sudedamąsias dalis — pieno produktus, kuriuose gausu vitaminų ir mineralų. Piene daug kalcio ir vitamino D — reikalingų kovojant su kaulų išretėjimu. Be to, piene gausu baltymų, kurių dažniausiai trūksta maitinantis vien daržovėmis ir grūdų produktais. Įrodyta, kad pieno produktai mažina gaubtinės žarnos vėžio riziką, o jei savo dietą dar papildysi vaisiais ir daržovėmis, apsisaugosi nuo padidėjusio kraujo spaudimo.

 

Paslaptis: alus su kiaušiniais

 

Kai salvadorietei Cruz Hernandez prieš metus sukako 128-eri, buvo surasti bei oficialiai patvirtinti jos gimimo dokumentai ir nusiųsti Gineso rekordų knygai, tikintis pripažinimo, kad Cruz tapo ilgaamžiškiausia pasaulio gyventoja. Tačiau „ginesiečiai“ šiuo fenomenu kažkodėl nesusidomėjo ir iki šiol užsispyrę tvirtina, kad ilgiausiai gyvenęs pasaulio vyras „traukė“ iki 120-ties, o ilgiausiai gyvenusi moteris — iki 122-ejų. Nepaisant to, mes tikime, kad Cruz iš tiesų nugyveno stulbinamai ilgą laiką: ji gimė 1878 metų gegužės 3 dieną centriniame Salvadore, pagimdė 13 vaikų, turėjo per 60 anūkų, 80 proanūkių ir 25 proproanūkius. Visi ją pažinoję pasakojo, kad greičiausiai moters ilgaamžiškumo paslaptis — kasdienis alaus bokalas su dviem žaliais kiaušiniais.

 

Apie mokslinius eksperimentus, įrodžiusius alaus teigiamą poveikį organizmui, nekalbėsime — draudžia cenzūra, tačiau, kol dar neuždraudė, papasakosime, koks gėris yra žali kiaušiniai. Būtent žali, nes kiaušinius verdant ar kepant jų baltymai keičia cheminę sudėtį ir neretai tampa alergijų priežastimi: paaiškėjo, kad žmonės, alergiški kiaušiniams, neretai būdavo alergiški tik termiškai apdorotiems, o žaliems — ne.

 

Kiaušinio trynys yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriame gausu vitamino D, vertingosios medžiagos stiprina imuninę sistemą, o gera imuninė sistema yra viena iš svarbiausių sąlygų apsisaugoti nuo vėžio.

 

Paslaptis: alyvuogių aliejus

 

Jeanne Louise Calment pergyveno visus savo palikuonis, taip pat ir anūkus, ir kažkada buvo seniausia planetos gyventoja. 1875 metų vasario 21 dieną ji gimė Arlese, Prancūzijoje. Savo ilgam amžiui įrodyti ponia Calment turėjo krūvas popierių, o ir šiaip per gyvenimą buvo spėjusi nemažai nuveikti, pavyzdžiui, buvo sutikusi Vincentą Van Goghą (jį apibūdino kaip „labai bjaurų, nemalonų, nemandagų, nesveiką…“), nusifilmavo dokumentiniame filme „Po 120 metų su Jeanne Calment“ ir net išleido savo repo albumą, pavadintą „Laiko šeimininkė“. Va čia tai močiutė!

 

Ne vieną kartą senolė sakė, kad už savo jaunatvišką išvaizdą ir ilgą amžių turi būti dėkinga alyvuogių aliejui, su kuriuo ji ne tik gamino maistą, bet ir kasdien tepė veidą bei kūną. Prancūzė mėgdavo sakyti: „Aš turiu tik vieną raukšlę, ir ant jos dabar sėdžiu.“Alyvuogių aliejus iš tiesų laikomas ypač vertingu maisto produktu, svarbiu širdžiai.

 

Šiame aliejuje gausu medžiagų, padedančių reguliuoti cholesterolio kiekį, ypač — „blogojo“, kuris prikimba prie arterijų sienelių ir padidina infarkto riziką. Negana to, moksliniai duomenys rodo, kad alyvuogių aliejus turi ir antioksidantinių bei su uždegimais kovojančių savybių, taip pat stiprina imuninę sistemą.

 

Paslaptis: druska

 

Marie Louise Meilleur pateikiamas ilgaamžiškumo receptas yra bene keisčiausias, palyginti su minėtais šiame straipsnyje. Gausus druskos vartojimas ne pratęsia gyvenimą, o jį „pagardina“ tokiomis ligomis kaip osteoporozė, padidėjęs kraujospūdis, skrandžio vėžys ir opos, taip pat didina infarkto tikimybę. Tiesa, yra pasaulyje Druskos institutas, mėginantis apginti druskos garbę ir įrodyti naudą žmonijai, tačiau net jie neteigia, kad druskos reikia vartoti daug.

 

O štai kanadietė Marie Lousie iš Kamouraskos, Kvebeko, gimusi 1880 metų rugpjūčio 29 dieną ir nugyvenusi 117 metų, sakė , kad ilgo gyvenimo paslaptis — druska ir sukus darbas. Toks buvo ir jos mėgstamiausias posakis: „Sunkus darbas negali pražudyti žmogaus.“ Per savo ilgą amžių Marie Louisie mėgavosi sūrumu, daug dirbo, niekada negėrė alkoholio, niekada nevalgė mėsos ir pergyveno 85 anūkus, 80 proanūkių, 57 proproanūkius ir 4 proproproanūkius. Nepaisant gausaus palikuonių būrio, moteris, apakusi ir apkurtusi, mirė vienoje Kanados senelių prieglaudoje.
Saulius Normantas

 

Parengė: Saulius Normantas, Zebra.lt ir žurnalo A-zet inf.

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
ne

visi variantai yra melaginki skatinantys juos vartoti ir zudyti save.
pradekit nuo meditacijos

Nuomonė

Meluoja straipsnis, genai lemia tik ~20proc ilgaamžiškumo.

Taip pat skaitykite