Rouzenhano eksperimentas

1973 metais, Jungtinių Amerikos Valstijų psichologas Deividas Rouzenhanas (David Rosenhan) nusivylęs nuo pseudomokslinių psichoanalitinių psichiatrų išvedžiojimų sugalvojo atlikti eksperimentą.

 

Jis prikalbino dalyvauti eksperimente dar aštuonis savo draugus, iš kurių nė vienas nesiskundė psichinėmis ligomis.

 

Trys iš jų patys buvo psichologai, vienas psichiatras, pediatras, menininkas, namų šeimininkė ir psichologijos mokslus kremtantis jaunuolis. Jie susigalvojo pseudonimus, melagingas profesijas ir tuomet visi kartu išvyko į skirtingas psichiatrijos ligonines, išsidėsčiusias po visą Ameriką.

 

Kiekvienoje iš jų, dalyviai lankėsi kaip pacientai ligoninės personalui apie tai nieko neįtariant. Sutartu laiku kiekvienas apsimetėlis informavo psichiatrus, kad galvoje girdi balsus, kurie sako tokius žodžius kaip: „tuščias“, „įdubęs“ ir „dunkstelėjimas“.

 

Tai buvo vienintelis jiems leidžiamas melas. Visais kitais atvejais jie turėjo elgtis visiškai normaliai. Visiems aštuoniems iš karto buvo diagnozuota beprotystė, ir jie buvo paguldyti į ligonines. Vos paguldyti į ligonines jie pradėdavo elgtis įprastai ir neberodyti jokių simptomų.

 

D. Rouzenas manė, kad eksperimentas truks tik porą dienų, tačiau jo nuostabai, ligoninių gydytojai nenorėjo išleisti visų aštuonių draugų net devyniasdešimt dienų, nors visi elgėsi visiškai normaliai nuo tos akimirkos, kai tik juos paguldė gydyti.

 

Paklausti kaip jaučiasi, dalyviai atsakydavo, kad puikiai ir, jog balsai galvoje liovėsi. Nepaisant to, visiems apsimetėliams buvo skirti stiprūs antipsichoziniai vaistai.

 

Visą eksperimento laikotarpį, eksperimento dalyviai kruopščiai užsirašinėdavo kiekvieną nutikimą. Iš pradžių jie tai darydavo paslapčia, kad nematytų personalas, tačiau vėliau suvokė, kad šiems tai visai nerūpi. Viena seselė dieninėje ataskaitoje netgi parašė: “Pacientas nuolatos žymi tam tikras pastabas. Reiškiasi išprotėjimo simptomai.”

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Galų gale liko vienintelis būdas ištrūkti iš ligoninių – jie turėjo sutikti su psichiatrų diagnozėmis apie savo pamišimą ir tada vaizduoti, kad jų būklė gerėja.

 

Taigi, kas buvo pastebėta eksperimento metu?

 

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Septyni D. Rouzenhano eksperimento dalyviai buvo įvardinti kaip šizofrenikai, o vienas buvo pavadintas net maniakinės psichozės auka.

 

Nei vienas pacientas išleidžiamas iš ligoninės nebuvo įvardintas kaip pasveikęs. Daugumos jų kortelėse buvo tokie užrašai, kaip “būklė pagerėjo” ar “simptomų sumažėjimas”.

 

Ligoninės personalas niekad nė neįtarė, kad tariami pacientai iš tiesų nėra ligoniai. Visi juos laikė bepročiais, bet tik ne kiti pacientai. Psichiniai ligoniai iš karto pastebėjo, kad eksperimento dalyviai niekuo neserga. Jie dažnai klausdavo ar šie nėra žurnalistai ar mokslininkai.

 

Kai išaiškėjo apgaulė, viena JAV psichiatrijos ligoninių paragino Rouzenhaną irgi atsiųsti jiems apsimetėlių bepročių, tikindama, kad šį kartą juos visus atpažins.

 

Į ligoninę skirtingu metu buvo pasiųstas nenurodytas kiekis pseudopacientų. Ligoninės personalui buvo pasakyta, kad naujieji pacientai elgsis lygiai taip pat, kaip ir praeito eksperimento metu.

 

Ligoninės personalas nustatė, kad 193 pacientams reikia papildomo psichiatrinio gydymo. 41 pacientas bent vieno iš darbuotojų buvo įvardintas kaip pseudopacientas, išsigalvojantis beprotybę. 23 pacientai buvo pripažinti visiškai sveikais.

 

Bet įdomiausia buvo tai, kad nei vienas iš tų 193 pacientų nebuvo Rosenhano eksperimento dalyvis, kadangi Rosenhanas per pakartotinį eksperimentą nesiunte jokių savo pseudopacientų.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
9 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Anonime ;)

Isvada: mums visiems reikia psichiatru pagalbos nes visi esame psichiskai nesveiki.. >_<..

Anonimas

tikslas tas kad psichiatrai suda mala. Yra ligoniu,juos reikia gydyt. Na aisku simptomu buvimas ligos pozymis, simptomu neigimas-ligos pozymis. Gal ir sunku jiems atpazint, bet jei leptelejai karta apie garsus neva girdimus, bet po to viskas normaliai tai kokia cia liga. Va jei girdi pastoviai, jei kartojasi, tada jau rimta

unixar

Zaza o kas butu jeigu butu? Negi nepagalvojai… O jeigu ten ateivis butu buves kas tada? Cia legendinis komentaras i kuri galeciau nebent atsakyt. Kad ir kaip kas butu jeigu butu bet nebuvo.

Mindexxxxl

Vėliau, viena iš psichiatrijos ligoninių paragino Rouzenhaną atsiųsti jiems dar daugiau apsimetėlių bepročių, tikindama, kad šį kartą juos atpažins.

Kai išaiškėjo apgaulė, viena iš psichiatrijos ligoninių paragino Rouzenhaną atsiųsti jiems dar daugiau apsimetėlių bepročių, tikindama, kad šį kartą juos atpažins.

koks tokiu dvieju pastraipu tykslas?

deivis

as noriu buti psichas ziuriu linksma jiem ten

hash

Na yra pamiseliu, bet cia daug niuansu, neymanoma nubrezti ribos. Daznai pamisimas buna isoriniu veiksniu isdava, prie kuriu dauguma save sveikais laikanciu zmoniu elgtusi kaip pamiseliai.

asas

kad ir kaip tokioje vietoje elgumeisi, vistiek atrodytum, kaip beprotis..

ZeimeriS

manau tokios ligonines turetu ne giditi tokius zmones o leist jiems giventi toki givenima kokio jie nori ligonines turetu stengtis parengti juos giventi visuomeneja tokius kokie jie ira ir tu zmoniu psihika manau susitvarkitu zimei greiceu negu nuo kokiu nors vaistu otie zmones kurie dirba ten ira nekompetetingi tam darbui nes jie tai daro tik del atliginimo tokie kurie dirba tam kad padetu kitiems per nelig retas atvejis kad butu galima steigti tokes ligonines

zaza

O kaip gi jeigu tas zmogus nuzude daug kitu zmoniu ka darytm tada?

Marco

tai tik įrodo , kad niekam nereikalingos tos ligoninės , nes ir taip neatskiria sveiko proto nuo pamišelio, o gi todėl kad kievienas savaip išportėjas.

Anonimas

Jie į pacijantus nekreipė dėmesio kol nebuvo atliktas ekspermentas, po jo jie sukruto ir kažka pradėjo daryti kaip ir Lietuvoi, kol kažko nepridirba tol niekas nieko nedaro

Taip pat skaitykite