Džekas Skerdikas

Džekas Skerdikas jau seniai tapo Rytų Londono atributu – atvykusiems turistams nuolatos siūloma aplankyti tas vietas, kuriose buvo įvykdyti kraupieji nusikaltimai. Be to, dar ir dabar „Commercial” gatvėje veikia „The Ten Bells” baras, žymintis Džeko Skerdiko veikimo zoną.

 

1960 metais ši aludė buvo pervadinta į „Jack Ripper”, tačiau vėliau, prasidėjus feminisčių protestams, barui buvo sugrąžintas senasis pavadinimas. Beje, 2001 metais filmuojant filmą apie Džeką Skerdiką „From Hell”, Prahoje buvo sukurtas tikslus „The Ten Bells” aludės maketas.

 

Džekas Skerdikas – paslaptinga figūra, kurią supa daug įvairiausių pasakojimų. Laikui bėgant daugelis surinktų įkalčių ir įrodymų, susijusių su Džeko Skerdiko byla, pasimetė. O daugybė „faktų”, apie kuriuos kalbama ir šiandien, tik iš dalies atitinka realybę.

 

Istorijos pradžia

 

Džeko Skerdiko istorija prasidėjo 1888 metais Rytų Londone, Whitechapelo rajone, kur šiuo metu gyvena nemažai mūsų tautiečių. Pasakojama, kad Džeko Skerdiko vardas prigijo serijiniam žudikui po to, kai tuometinę žiniasklaidą pasiekė neįprastas laiškas. Jį parašęs asmuo tvirtino, kad jis ir yra tas, kuris įvykdė šiuos nusikaltimus. Laiškas buvo pasirašytas Džeko Skerdiko vardu (angl. Jack Ripper).

 

Iki dabar netyla ginčai, kiek visgi moterų nužudė Džekas Skerdikas. Policijos teigimu, jis susidorojo su penkiomis Londono prostitutėmis. Pirmoji – Mary Ann (Polly) Nichols, nužudyta 1888 metų rugpjūčio 31 dieną. Jos kūnas buvo rastas anksti ryte „Durward” gatvėje, Whitechapelo rajone (dviejų šimtų jardų atstumu nuo „London” ligoninės). Antroji – Annie Chapman, kurios kūnas buvo rastas ankstų 1888 metų rugsėjo 8 dienos rytą galiniame kieme prie įėjimo į 29 „Hanbury” gatvę, Spitalfieldse.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Trečia auka tapo Elizabeth Stride, nužudyta tų pačių metų rugsėjo 30 dieną. Jos kūnas buvo rastas naktį „Dutfield’s Yard” prieigose, prie „Berner” gatvės (vėliau pervadinta į „Henriques” gatvę), Whitechapelo rajone. Catharine Eddowes irgi buvo nužudyta 1888 metų rugsėjo 30 dieną. Jos kūnas rastas „Mitre” skvere (angl. Mitre Square), centriniame Londone.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 


Catharine Eddowes kūnas.

 

Tais pačiais metais po gero mėnesio, lapkričio 9 dieną, rastas dar vienas jaunos moters lavonas. Mary Jane (Marie Jeanette) Kelly kūnas aptiktas jos pačios namuose – 13 „Miller’s Court”, „Dorset” gatvėje, Spitalfieldse.

 

Policijos teigimu, Džekas Skerdikas visas savo aukas pasmaugdavo. Be to, visos jo įvykdytos žmogžudystės turėjo panašų braižą – savo aukoms žudikas perrėždavo gerklę. Ir dar, visų nužudytų moterų kūnai būdavo neatpažįstamai sudarkomi.

 


Mary Jane rastas kūnas.

 

Ilgą laiką buvo manoma, kad Džekas Skerdikas pagal profesiją galėjo būti gydytojas. Mat, nusikaltėlis puikiai valdė peilį – iš kai kurių savo aukų kūnų jis išpjaudavo vidaus organus: gimdą, inkstus ar net širdį.

 

Daugybė įtariamųjų, tačiau kas kaltas?

 

Nors tuo metu Londono policija jautė didžiulį visuomenės ir žiniasklaidos spaudimą, jai niekaip nepavyko išsiaiškinti, kas įvykdė šias žiaurias žmogžudystes. Įtariamųjų ratas vis augo, bet nė vienas asmuo nebuvo suimtas – tam pristigdavo įkalčių.

 

Tarp įtariamųjų atsidūrė net trys medikai: rusai Michaelas Ostroggas ir Alexanderis Pedachenko bei amerikietis Thomas Creamas. Pastarasis gydytojas buvo kaltinamas nunuodijęs ne vieną prostitutę. Už tai jam buvo paskirta mirties bausmė pakariant. Prieš pat mirtį T.Creamas prasitarė, kad jis yra Džekas Skerdikas. Tačiau tai nebuvo įrodyta.

 

Įdomu tai, kad tarp įtariamųjų buvo patekęs ir karališkosios šeimos narys – princas Albertas. Kol jo žmona buvo nėščia, jis dažnai važiuodavo į Rytų Londoną pas prostitutes. Manoma, kad jis savo aukas nužudydavo karietoje. Vėliau jas išmesdavo į gatvę. Būtent taip buvo mėginama paaiškinti, kodėl nusikaltimo vietoje niekuomet nebūdavo daug kraujo, nepaisant to, kad visoms aukoms buvo perrėžtos gerklės.

 

Džeko Skerdiko laiškai

 

Nemažo dėmesio susilaukė ir Džeko Skerdiko rašyti laiškai. Tiesa, iki šiol nėra įrodymų, kad jie buvo parašyti to paties žmogaus, kuris įvykdė šias šiurpias žmogžudystes.

 

Pirmasis laiškas, pasiekęs Centrinę naujienų agentūrą (angl. Central News Agency), buvo išsiųstas 1888 metų rugsėjo 25 dieną. Šiek tiek vėliau, spalio 1 dieną, buvo gautas atvirlaiškis, taip pat pasirašytas Džeko Skerdiko vardu. Tačiau šis atvirlaiškis kėlė nemažai abejonių. Kai kas mano, kad jis buvo parašytas Centrinės naujienų agentūros žurnalisto Tomo Bulvingo.

 

Spalio viduryje policiją pasiekė kraupus siuntinys. Jį gavo George‘as Luskis, tuo metu dirbęs Whitechapelo Budrumo komitete (angl. Vigilance Committee). Šiame siuntinyje buvo ne tik Džeko Skerdiko laiškas, bet ir žmogaus inkstai. Vėliau tyrimai parodė, kad jie priklausė Catharine Eddowes, kuri buvo nužudyta rugsėjo 30 dieną.

 

Naujos teorijos Džeko Skerdiko byloje

 

Jau prabėgo beveik 120 metų, o Džeko Skerdiko mįslė vis dar neįminta. Tačiau britų detektyvai iki šiol nenuleidžia rankų. Štai, Trevoras Marriottas – į pensiją išėjęs detektyvas – bando įrodyti, kad Džekas Skerdikas buvo jūreivis (žmogžudystės buvo įvykdytos netoli dokų).

 

Anot T.Marriotto, tuo metu, kai buvo įvykdyta pirmoji žmogžudystė, prieplaukoje stovėjo laivas „Sylph”. Vėliau jis išplaukė į Karibus. Kaip tik panašiu laiku Nikaragvoje buvo įvykdyta žmogžudystė, labai primenanti įvykusią Londone – nužudyta vietinė prostitutė, kuriai taip pat perpjauta gerklė, o kūnas stipriai sužalotas.

 

Detektyvas T.Marriottas taip pat teigia, kad šiek tiek vėliau buvo nužudyta prostitutė Vokietijoje. Pasak jo, tą padarė tas pats asmuo – Džekas Skerdikas. Tai, kad nusikaltėlis buvo jūreivis, paaiškina, kodėl tarp įvykdytų žmogžudysčių kartais atsirasdavo ilgesnis laiko tarpas.

 

Autorė: Modesta Karpaitė, Anglija.lt

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
zmogis

Nesuptantu kam dar aiskintis kas buvo dzekas skerdikas. Preejo daugiau nei 120 metu jis gi jau mires tai kam rupi?

Martynas

Tikrai tas filmas Zodiak labai geras patariu paziuret :)

As

Neitema parasiau, bet nieko tokio… :D

As

Jeigu jums sis straipsnis buvo idomus paziurekite filma “zodiac”. Filmas paremtas tikromis bylomis apie zudikaa, kuris taip pat siusdavo laiskus. Idomus detektyvinis filmas su puikiais aktoriais :))

Taip pat skaitykite