Atokiausia sala pasaulyje

Tristanas da Kunja (angl. Tristan da Cunha) – salų grupė Pietų Atlante, priklauso Jungtinės Karalystės Šv. Elenos kolonijai. Kartu su Velykų sala, tai vienas atokiausių salynų pasaulyje.

 

Ten gyvena apie 300 gyventojų, o pvz. pašto laivas pas juos atvyksta tik kartą per metus. Sala turi savo radijo stotį, parduotuvę, nuostabią laukinę gamtą ir netgi veikiantį ugnikalnį.

 

Laikoma, kad šiaurinę Tristano da Kunjos salyno dalį 1506 m. atrado portugalas Tristanas da Kunja, tačiau salose neišsilaipino. 1731 m. salas pasiekė anglo Čarlzo Gofo ekspedicija. Pirmieji salose išsilaipino prancūzai – tai padarė fregatos L’Heure du Berger jūrininkai 1767 m. Pirmasis salų gyventojas buvo amerikietis iš Masačūstesto Džonas Lambertas. Jis įsikūrė 1810 m. ir išgyveno ten 2 metus.

 

1815 metais, kai britai Napoleoną ištrėmė į Šventosios Elenos salą (angl. St. Helena island), jie tuo pat metu aneksavo arčiausiai esančių salų grandinę. Taip buvo norima apsisaugoti nuo galimų prancuzų bandymų išvaduoti savo valdovą. Bet kas norėtų keliauti 2430km audringomis ir pavojingomis jūromis, net jei tikslas būtų išvaduoti patį imperatorių?

 

 

Salos dydis net neleidžia kartografams jos pažymėti savo žemėlapiuose dėl per mažos jų skiriamosios gebos. Ši vulkaninės kilmės liekana yra nuošaliausia gyvenama vieta planetoje, “nugalėjusi” netgi tokius konkurentus kaip Antarktida ir Šiaurės Polius.

 

Pagrindinė informacija

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Valstybė: Jungtinė Karalystė
Administracinis centras: Edinburgas (Tristanas da Kunja)
Gubernatorius: Andrew Gurr
Gyventojų: 264 (pagal 2010 m. duom.)
Plotas: 201 km²

 

Tristan Da Cunha populiacija – apie 300 labai izoliuotų nuo likusio pasaulio žmonių. Ūkis daugiausiai remiasi žvejybos pramone. Klimatas subtropinis, sezoniniai temperatūros svyravimai nedideli – saloje vidutinė mėnesio temperatūra svyruoja nuo 9 iki 14,5 °C, šiaurinėse salose – 11-17,5 °C.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

 

Vienintelis gabalėlis dirbamos žemės yra šiaurės vakariniame salos pakraštyje, o likusi dalis yra kalnuota ir uolėta. Aukščiausia salos vieta – Karalienės Merės kalnas (2055 m). Žiemą viršūnę dengia sniegas. Tai ugnikalnis, keliskart išsiveržęs nuo salos atradimo laikų. Dėl salų atokumo čia susidarė savita augalija ir gyvūnija. Yra endeminių paukščių.

 

Tristanas da Kunja salos gyventojams dažnai tenka susidurti su stipriu Atlanto audrų siautėjimu. Kartą 190km/h stiprumo vėjo gūsiai tiesiog nunešė visas besiganančias karves ir avis iš laukų tiesiai į vandenyną. Galime tik įsivaizduoti, ką tada jautė ir galvojo žmonės matydami skriejančius nelaimingus gyvulius ir dingstančius siautėjančiose bangose.

 

 

1961 metais netoli Edinburgh of the Seven Seas miesto esančioje viršukalnėje prasidėjo išsiveržimas, ir visa bendruomenė buvo evakuota į Angliją. Po 2 metų atlikus tyrimus buvo nustatyta, kad žala padaryta minimali, ir gyventojams buvo leista sugrįžti.

 

Šiuo metu saloje veikia radijo stotis, savitarnos parduotuvė, kavinė, video parduotuvė ir baseinas. Tristan’as su pasauliu dabar susietas telefono, fakso ir internetiniu ryšiu – jais galima pasinaudoti administratoriaus ofise. Kartą per metus atplaukiantis vienintelis pasaulyje pašto laivas “RMS St. Helena” atplukdo ne tik paštą, bet ir konservuotą maistą, naujus video įrašus, knygas, medicinos reikmenis.

 

Įdomu tai, kad šioje saloje bedarbystė neegzistuoja. Mokyklą baigusiems vaikams garantuojami darbai, o jeigu tokių nėra, jiems sukuriamos naujos darbo vietas.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
ZombioSenelis

Iš nuotraukų atrodo, kad dar ten ir koks dinozauras prabėgt gali :D

Bangletininkas

o idomu kaip ten jai kokiu bachuru 150 o mergu 100 tai tiem 15 nekas :D

Pyktis.

Hm…idomu kokia cia matematine formule panaudojei gaves toki atsakyma ;D

Taip pat skaitykite