+4 laipsniai: klimato trilerio scenarijus

Į Pietų Europą išsiplėtusi Sachara, Anglijoje apsigyvenę aligatoriai, neatpažįstamai nusekęs Dunojus – tai tik keli vaizdai, iliustruojantys nuosaikia laikomą prognozę, kad klimatas šiame amžiuje gali sušilti vidutiniškai 4 laipsniais.

 

Tokia klimato šiurpyklė anaiptol nėra mokslinės fantastikos kūrėjų išmonė, rašo britų dienraštis „Daily Mail“. Tokį ateities pasaulį įsivaizduoja žurnalo „New Scientist“ apklausti mokslininkai, darantys prielaidą, kad vidutinė temperatūra pasaulyje per artimiausią 100 metų padidės 4 laipsniais pagal Celsijų. Kai kurie ekspertai mano, kad toks temperatūros rekordas gali būti pasiektas jau 2050-aisiais.

 

Nors papildomi 4 šilumos laipsniai iš pažiūros atrodo nedaug, jų pasekmės yra tokios rimtos, kad kai kurių „New Scientist“ apklaustų žymių klimato ekspertų teigimu, gali kilti pavojus žmonijos išlikimui.

 

2007 m. paskelbtoje Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) ataskaitoje, kurios išvados paprastai laikomos konservatyviomis, prognozuojama, jog šiame amžiuje temperatūra pasaulyje padidės 2–6,4 laipsniais.

 

Praėjusių metų rugpjūtį buvęs IPCC pirmininkas Bobas Watsonas perspėjo, kad pasaulis turi ruoštis 4 laipsnių atšilimui, rašo „Daily Mail“. O tai reiškia, kad reikia susitaikyti su mintimi, jog Brazilijoje atsiras milžiniška dykuma, Naujojo Orleano, Saigono ir Venecijos miestai teliks prisiminimuose, o 90 proc. žmonijos išnyks, teigiama ekspertų prognozėmis paremtame naujausio žurnalo „New Scientist“ numerio straipsnyje Kaip išlikti artimiausiame amžiuje“.

 

Vis dėlto leidinio apklausti žymiausi klimato ekspertai buvo nusiteikę optimistiškai: jų manymu, žmonija išliks, tačiau privalės prisitaikyti prie smarkiai pasikeitusių sąlygų. Dauguma planetos gyventojų turės persikelti į kitas gyvenamąsias vietas ir mokytis išgyventi naujajame „perskirstytų resursų“ pasaulyje.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

„New Scientist“ parengė interaktyvų žemėlapį, pasakojantį apie žmonių gyvenimo permainas 4 laipsniais sušilusiame pasaulyje.

 

Pasak klimatologų, toliau šylant klimatui pusiaujo regionuose didėjančios dykumos privers žmones traukti šiaurinio ir pietinio planetos ašigalių pusėn. Valstybių sienos išnyks, į jas niekas nekreips dėmesio.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

„Turime pažvelgti į pasaulį iš naujo, įvertinti, kur yra resursų, ir suplanuoti, kaip šalia jų apgyvendinti žmones“, – mano Ekseterio universiteto (D. Britanija) profesorius Peteris Coxas.

 

+ 4 laipsnių scenarijus, „New Scientist“ apklaustų mokslininkų teigimu, reiškia, kad dauguma žmonių taps vegetarais, nes laukiniai gyvūnai ir naminiai galvijai dėl maisto trūkumo atsidurs ties išnykimo riba. Smarkiai sumažės Žemės bioįvairovė, nes rūšys nespės per tokį trumpą laiką prisitaikyti prie naujų gyvenimo sąlygų. Mažėjant planktonui didės pasaulio vandenynų rūgštingumas, o kartu vis sparčiau mažės žuvų skaičius. Likusios derlingos sausumos dalys bus tokios vertingos, jog žmonės bus priversti gyventi dangoraižių prigrūstuose miestuose, kad liktų pakankamai žemės maistui išsiauginti.

 

Anksčiau NASA dirbusio mokslininko Jameso Lovelocko teigimu, žmonės kaip rūšis neabejotinai išliks, bet per artimiausią šimtmetį žmonijos laukia dideli išbandymai. „Manau, kad amžiaus pabaigoje žmonių, ko gero, teliks tik milijardas, o gal ir mažiau“, – sakė jis „New Scientist“.

 

Mokslininkų teigimu, paskutinį kartą pasaulis su tokiu temperatūros išbandymu buvo susidūręs prieš 55 mln. metų, kai iš vandenyno į atmosferą buvo išleista labai daug sušalusio metano, o planeta sušilo net 6 laipsniais pagal Celsijų.

 

Daugelis ekspertų tikisi, kad žmonės prisitaikys prie naujo klimato, tačiau perspėja, jog daroma pernelyg mažai, kad būtų galima pabandyti išvengti artėjančios katastrofos.

 

„Kad galėtume jaustis saugūs, turime kasmet iki 2015-ųjų 70 proc. mažinti anglies dvideginio emisijas. Kol kas mes jas kasmet padidiname 3 proc., – sakė Nobelio chemijos premijos laureatas chemikas Paulas Crutzenas.

 

Tačiau ar ateities pasaulyje iš tikrųjų vyraus tokios niūrios spalvos, kaip pasakoja „New Scientist“? Pagyvensime – pamatysime. Pavyzdžiui, kai kurie Japonijos mokslininkai įsitikinę, kad šiurpą varantis pasaulinis atšilimas… jau pasibaigė.

 

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
linda

o gal japonai teisus?

Kama

Goodbye, cruel world..

omcik

kliedesiai lengvatikiams, kuriais remiantis bus sukurta nauju mokesciu arba bus paidinti jau esami..

opc

a japonai gi nedurni…

Taip pat skaitykite