Kamuoliniai žaibai

Kieno pagalba galite atsirasti kitoje buto pusėje? O gi kamuolinių žaibų.

 

Įskridę į kambarį jie prie ko nors prisiliečia, susprogsta, išskiria daug energijos, tadam, esate kitoje buto pusėje.

 

Kamuoliniu žaibu buvo pavadintas toks reiškinys, kurio metu pastebėti plaukiojantys ore šviesos kamuoliai, atsiradę perkūnijos metu.

 

Tai viena iš didžiausių gamtos mįslių. Jau senovės graikai pasakojo apie keistus paslaptingus ugnies kamuolius. Pavadinimas kamuolinis žaibas gal ir nėra visiškai teisingas, juk tai galbūt visai ne žaibas.

 

Šiuo metu vykdoma daug įvairiausių tyrimų, tačiau konkrečių išvadų apie jų atsiradimą nėra. Daugelis žmonių ir dabar galvoja, kad tai nežemiškos kilmės kamuoliai, nes kamuolianiai žaibai nepaklūsta gamtos dėsniams.

 

 

Kamuolinio žaibo pagrindinės savybės:

 

Dydis

 

Kamuoliniai žaibai būna nuo 1 cm iki 1-2 m skersmens. Dažniausiai – apie 15 – 30 cm skersmens. Pasitaiko ir pulsuojančių kamuolinių žaibų arba tokių, kurių skersmuo mažėja tam tikru pastoviu dydžiu.
Forma

 

Dažniausiai kamuoliniai žaibai būna sferos arba ovalo formos. Tačiau labai retais atvejais buvo pastebėtos ir kitokių formų šviesuliai: stačiakampio, kubo, toro, hantelio, neapibrėžtos debesies formos, stulpo, cilindro, varpo, kūgio, sraigto ir t.t. Tačiau šios formos yra labai reti atvejai.

 

Spalva

 

Dažniausiai pasitaikančios yra dvi spalvos: balta ir oranžinė/geltona. Kitos, daug retesnės spalvos: raudona, mėlyna, geltona, žalia ir kitos iš vaivorykštės spalvų spektro. Buvo atvejų, kad pastebėta sidabrinė ir juoda (pastebėta su radaru).

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Greitis

 

Šviesulio greitis būna įvairus. Nuo visiškai nejudančio iki labai didelio. Dažniausiais atvejais kamuolinis žaibas juda 5 m/s (apie 18 km/h) greičiu. Kamuoliai dažniausiai stovi vietoje arba juda tiesiomis linijomis, kiti stovi vietoje, tačiau sukasi apie savo ašį arba sukasi judėdami.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Struktūra

 

Kai kurie kamuoliai būna kiaurai permatomi, kiti būna tuščiaviduriai, įgavę anksčiau minėtas formas.

 

Trukmė

 

Kamuolinis žaibas būna matomas kelias sekundes, iki 7-8 sekundžių. Tačiau būna atvejų, kad tai trunka ir kelias minutes.

 

Elgsena

 

Kartais mėgdžioja kitų, netoliese esančių objektų judėjimą arba prikimba prie žemės. Kartais tarsi tyrinėja kitus objektus, prie jų prikimba (vadinamos šventos Elmo ugnys), dažnai prikimba prie metalinių, ypač magnetinių paviršių. Užfiksuota daug susidūrimų, kurie padaro didelės žalos.

 

Šviesulys gali pulsuoti, pakeisti savo formą. Kartais jis pradingsta labai staigiai ir pasigirsta skardus, sprogimą primenantis garsas. O kartais jis pradingsta iš lėto ir visiškai tyliai. Taip pat pasitaiko atvejų, kad iš didelis kamuolys suyra ir susidaro keli mažesni kamuoliukai. Kamuoliniam žaibui pranykus, toje vietoje lieka rūkas ar nuosėdos.

 

Garsas

 

Atsiradus kamuoliniam žaibui, dažniausiai jokio garso nebūna, bet kartais skleidžia traškėjimo, spragsėjimo ir šnypštimo garsus.

 

Kvapas

 

Visi stebėtojai, kam teko susidurti su šiuo reiškiniu, teigia, kad kamuolinis žaibas turi degėsių ar sieros kvapą. Kartais buvo jaučiamas degančios dervos, amoniako, netgi ozono kvapas (toks, kokį užuodžiate būdami netoli kopijavimo aparato).

 

Temperatūra

 

Dažniausiai kamuoliniai žaibai apibūdinami esantys pakankamai šalti – jokio šilumos srauto nuo jų nebuvo jaučiama. Vis dėlto yra užfiksuota, kad nuo jų užvirė ir išgaravo vanduo, įkaito metaliniai daiktai, kas nors užsidegė.

 

Ryškumas

 

Dažniausiai šviesulių ryškumas būna kaip elektros lemputės. Jie gali būti nesunkiai pastebėti ir matomi dienos šviesoje.

 

Atsiradimo vieta

 

Dažniausiai kamuolinis žaibas atsiranda perkūnijos metu. Pasitaiko, kad pastebimas prieš audrą arba po audros. Dažniausiai paprastas ir kamuolinis žaibas eina kartu – kamuolinis žaibas palydi įprasto žaibo blyksnius ir pakimba ore žaibo trenkimo vietoje. O kartais keliauja iš debesies link žemės, panašiai kaip daro įprastas žaibas.

 

Įdomybės

 

Kamuoliniai žaibai turi savybę skanuoti aplinkos vaizdus ir perduoti kitam kūnui. Pzv.: Šveicarijoje žmogus vaikščiojęs po pievas išgirdo šnypščiantį kamuolinį žaibą, žaibas trenkė žmogui į nugarą, Šveicarietis tuoj pat nuskubėjo pas daktarus. Tieji buvo tiesiog šokiruoti. Ant žmogaus nugaros buvo “atspausdinti” gamtos vaizdai, kurie buvo toje pačioje vietoje.

 

Sibiro poliariniai lakūnai skrido žiemą, propeleriniu lėktuvu (greitis apie 400 km/val), silpname “mikroledukų” rūke, kai priešais lėktuvą ėmė skristi šviečiantis rutulys. Pradžioj lakūnai jį priėmė už neatpažintą objektą. Po kurio laiko rutulys susigretino su lėktuvu ir dar vėliau ėmė riedėti sparno priekine briauna prie lėktuvo korpuso, visiškai “nesubliukšdamas”, kas rodėsi neįmanoma. Tai stebėjo šturmanas pro iliuminatorių. Dingęs iš matomumo “prasisiurbė” per korpusą ir pakibo prieš šturmaną. “Bandžiau atlikti tik užtęstą iškvėpimą” – sako jis. Tada rutulys nusileido po kojom ir išlindo prieš radistą sėdėjusį žemiau šturmano už pertvaros ir pakibęs ties aparatūra sprogo. Vis tik ir be radijo ryšio didelėm pastangom lėktuvą pavyko nutupdyti aerodrome. Tai visai nauja – kamuolinis žaibas skrendantis 400 km/val, žiemą ir tikslingai manevruojantis.

 

Bet labiausiai intriguojantis tragiškas alpinistų grupės įvykis. Jau dideliame aukštyje, tarpinėje stovykloje, jie išskleidę palapinę, sugulė miegoti miegmaišiuose. Viso įvykio liudininkas pasakoja – “visi sumigo, o aš tik pradėjęs snausti pajutau lyg kažkas pašalinis atsirado palapinėje. Praveriu miegmaišį ir matau – “straksi” šviesus stalo teniso kamuoliuko dydžio rutuliukas. Ir prasidėjo, rutuliukas “įlindo” į vieno grupės nario miegmaišį – klyksmas, po to į kito ir sekančio ir dar ir dar ir vis šauksmai, kol baigęs procedūrą išstraksėjo lauk. Visa truko gal 10 sekundžių.

 

Liko nepaliestas tik neužmigęs įvykio liudininkas. Pas visus nukentėjusius iš rankų, kojų ir kitų kūno vietų buvo išplėšti, bet neapdegę, didoki mėsos gabalai. Alpinistus skubiai “nukėlė” tiesiai į ligoninę malūnsparnis.” Nurodytos visos alpinistų pavardės, datos. Likęs nepaliestas toliau sako – “susidarė įspūdis, kad mus tikslingai užpuolė kažkoks nesuprantamas sadistinis protas”.

 

Anomalija.lt ir proin.ktu.lt inf.

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Anonimas

Ten vienas is Alpinistu mire seip, o patys kas ten mate sake kad nieko panasaus i kamuolini zaiba, o pansiau I NSO

Sharikovas

Baisiai idomus reiskinys, pagal video atrodo, kad “kamuoliniu zaibu” galima paaiskinti daugeli zmoniu matytu NSO, tik esminis momentas, kad negalima paaiskinti pacio “zaibo”, o versiju gali but begale, nuo gamtos desnio iki ateiviu zondo.

martyr

man tai pasisekė mažam kad nesprogo, pro fortkę įlindo , į radiją sulindn, radija pajuodavo.

Taip pat skaitykite