Ajurvedos požiūris į žalingus įpročius

Pasirodo, kad polinkis į žalingus įpročius egzistuoja ne tik XXI amžiuje: pagal Ajurvedos tekstus yra žinoma, jog ir prieš penkis tūkstančius metų žmonės susidurdavo su įvairiausiomis pagundomis ir priklausomybės formomis.

 

Tais laikais, kai dar nebuvo elektros, automobilių, prašmatnių restoranų, parduotuvių su gausybe maisto, ir kitų buitį palengvinančių išradimų – žmonės taip pat piknaudžiaudavo maistu, seksu ir netgi lošdavo, kol netekdavo paskutinių kelnių.

 

Dauguma religijų, tokios kaip krikščionybė ar induizmas, teigia, jog tokie žmogaus poelgiai yra nuodemės prieš Dievą, tačiau Ajurvedos senieji tekstai mini, kad žmogus darydamas kažką negerai, visu pirma nusikalsta prieš save. Ir to pasekmės gali būti užplūdusi depresija, ligos, prarastas noras gyventi, ar netgi ankstyva mirtis. Kad išvengti kūno ir dvasios negalavimų reikia surasti gyvenime harmoniją atsisakant trumpalaikių malonumų. Ajurvedos senieji tekstai aptaria alkoholio, rūkymo, narkotikų vartojimo priežastis ir pasekmes, paaiškina gilias priklausomybės šaknis žmogaus pasąmonėje

 

Žalingų įpročių šaknys – VATA energijos išbalansavimas

 

Priklausomybė – tai psichologinis išsibalansavimas. Netinkamas gyvenimo būdas, piknaudžiavimas maistu, rūkymas ar narkotikų vartojimas, atsiranda tada, kai žmogų užvaldo tamsioji (Tamas) energija. Ši energija užvaldžiusi žmogų verčia jaustis lyg jis nebeturėtu dėl ko gyventi, mylėti ir džiaugtis. Dažnai tokie žmonės gyvena kupini nepykantos, keršto troškimo, agresijos , kamuojančių ligų.

 

Nuo to apsisaugoti padeda savęs kontroliavimas; meditacija, savų minčių stebėjimas, fizinis aktyvumas ir netgi tinkamo maisto vartojimas. Gyvibiškai būtiną energiją mes gauname su maistu, todėl norint atsikratyti negatyvo iš sielos ir iš kūno, turime atidžiai stebėti, ką valgome. Tamsios energijos, kuri mus išbalansuoja gausu mėsoje, fermentiniame sūryje, šaltuose, klampiuose, gličiuose produktuose ir alkoholyje. Vartodami tokį maistą, anot Ajurvedos, jausitės liudni, apsunke, blogės organizmo apsauginės funkcijos, virškinimas, imunitetas ir žinoma, augs svoris.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Išsibalansavus kūnui ir dvasiai žmogui reikia komforto, nors ir dirbinio, o tai suteikia saldumynai, rūkymas, alkoholis, narkotikai, taip pat ir per didelis darbo krūvis, persivalgymas, badavimas ir t.t. Pagal Ajurvedą, tai VATA energijos išbalansavimas, kuris pasireiškia kiekvienam žmonių tipui skirtingai.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Žalingi įpročiai ir žmonių tipai

 

VATA žmonės dažniausiai tampa nuo ko nors priklausomi, norėdami nuslėpti nepilnavertiškumo jausmą, kūno ar sielos skausmą, saugumo jausmo trūkumą, jautrumą. VATA žmonės greitai pasiduoda žalingiems įpročiams: alkoholiui, saldumynams ar kavai, šitaip išbalansuodami VATA energiją. Blogų įpročių VATA tipo asmenis atsikrato labai sunkiai ir dažniausiai tik trumpam laikui.

 

PITA tipo žmonės mėgsta pasimėgauti vyno taure, viskio taurele, ar šokolado plytele. Šie žmonės dažnai rūko, dievina mėsą, per daug dirba. Tokie asmenys mėgsta kontroliuoti, jie nori užkariauti visą pasaulį, todėl žalingi įpročiai jiems netrukdo, tačiau atvirkščiai – padeda. PITA tipo žmonėms labai lengva atsikratyti blogų įpročių, jeigu jie patys to nori.

 

KAPHA tipo žmonės dažniausiai tampa priklausomi nuo žalingų įpročių dėl to, kad mėgsta mėgautis per dideliu kiekiu saldumynų ir tai jiems suteikia palaimos ir komforto būseną. Jų kūnuose yra per daug vandens ir šaltos drėgmės, todėl rūkymas juos sušildo. Alkoholis tokius žmones įkaitina, pagreitina jų mąstymą, lėtą virškinimą. Šie žmonės nemėgsta permainų, todėl sunkiai atsisako savo ydų, ypač, jeigu jos teikia komforto jausmą.

 

Taigi, dažniausiai žalingus įpročius įgyjame ieškodami malonumų, atsipalaidavimo akimirkos. Subalansuotas, fziškai bei psichiškai sveikas žmogus pasitenkinimą, komforto jausmą gali patirti perskaitęs knygą, pažiūrėjas spektaklį, padaręs gerą darbą, ar paprasčiausiai pasivaikščiojęs miške ir pakvepavęs grynu oru. Mokslininkai teigia, kad tą palaimingą virpulį sukelia endorfinų molekulės, adrenalinas bei hormoniniai pakitimai kraujyje – visa tai stimuliuoja mūsų smegenis ir mes jaučiame palaimą nuo paprasčiausio torto gabaliuko.

 

Bet išvarginti streso žmonės nebepasitenkina paprastais, kasdieniškais malonumais, todėl organizmas pradeda reikalauti stipresnę stimuliaciją suteikiančių malonumų, tokių kaip alkoholis, rūkymas, seksas ir pan. Verta susimąstyti, ar apsimoka pasiduoti pagundoms, už kurias vėliau sumokėsime ligomis.

 

Ajurveda moko, kad neteisinga manyti, jog alkoholis, rūkymas, narkotikai, kava, saldumynai atneša atsipailaidavimą ir suteikia skubančiam ir nusikamavusiam nuo dienos darbų ramybę ir palaimą. Tai tik simuliantai, kurie veikia labai trumpai ir apgaulingai, vėliau padarydami daug žalos organizmui.

 

Mes esame savo kūno šeimininkai, todėl nesileiskime valdomi pagundų ir nesibaigiančių norų. Geriau ramybę atraskime paprastuose, kasdieniškuose dalykuose, kurie mus supa kaip tik šią akimirką.

 

Informacijos šaltinis: žurnalas „Lemtis“, 2007 metų lapkričio numeris

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
dtyje6k

rukau ir rukysiu

Taip pat skaitykite