Sąmoningas sapnavimas: tikrovės patikrinimas

Sąmoningas sapnas (angl. lucid dream) – sapno tipas, kai sapnuojantysis suvokia, kad sapnuoja. Ši savoka pirmą kartą buvo pavartota olandų psichiatro ir rašytojo Frederik (Willem) van Eeden (1860–1932).

 

Sąmoningame sapne sapnuotojas gali aktyviai dalyvauti sapno įvykiuose bei manipuliuoti sapno siužetu ir įspūdžiais. Samoningi sapnai gali atrodyti tikri ir aiškūs. Daugiau teorijos apie sąmoningus sapnus galite perskaityti čia.

 

Šiame straipsnyje papasakosime kaip naudojant tikrovės patikrinimo būdą galite lengvai patirti sąmoningą sapnavimą.

 

Tikrovės patikrinimą galite naudoti ne tik sapnuose, bet ir kaip įrankį sąmoningumui pasiekti. Kad tai padarytumėte, jūs turite pradėti naudoti tikrovės patikrinimą visur ir visada. Padarykite tai savo įpročiu. Pavyzdžiui, galite tai daryti kiekvieną kartą pabudę ar pažiūrėję į laikrodį. Jeigu nuolat darysite tikrovės patikrinimą būdravimo metu, tai galiausiai susapnuosite tikrovės patikrinimą. Ir jo neišlaikysite! (arba išlaikysite – priklauso nuo to, kaip į tai pažiūrėsite) ir suprasite, kad sapnuojate.

 

Patarimai:

 

– Įsigykite žadintuvą ir kiekvieną kartą, kai jis suveikia, darykite tikrovės patikrinimą.
– Naudokite vieną ar du mėgstamiausius tikrovės patikrinimus. Jie beveik išsivystys į refleksą.
– Kompiuterio ekrano užsklandoje naudokite stambų įrašą, kuris jums primintų padaryti tikrovės patikrinimą.

 

Dažniausiai užduodami klausimai

 

Kas tai yra tikrovės patikrinimas?
Tikrovės patikrinimas yra būtent tai, ką ši sąvoka ir nusako. Tai metodas, skirtas patikrinti, ar tai, ką asmuo patiria, yra tikra, ar tai tėra sapnas, kuriame viskas gali būti kitaip nei tikrovėje.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Kodėl turėčiau daryti tikrovės patikrinimus?
Turėtumėte įsiminti vieną dalyką – ką mes darome būdravimo metu, gali būti perkelta į sapnus. Taigi, jeigu dažnai darysite tikrovės patikrinimus būdravimo metu, tai jie turėtų persikelti ir į sapnus. Jeigu tikrovės patikrinimai sapne pasitaiko netikėtai, jie gali pastūmėti jus link sąmoningumo.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kokie yra tikrovės patikrinimų pavyzdžiai?
Yra daugybė tikrovės patikrinimo būdų. Tiesą sakant, jūs galite pasidaryti savo tikrovės patikrinimą, kadangi jie gali lengvai prasiskverbti į sapną ir padėti jums suprasti, kad sapnuojate. Keli populiariausi tikrovės patikrinimo būdai:
1. Nosies tikrovės patikrinimas. Jums tereikia užkimšti nosį ir pabandyti pro ją kvėpuoti. Jeigu kvėpuojate, vadinasi, sapnuojate!
2. Pirštas per delną. Pabandykite bet kurį pirštą įsmeigti į delną. Jeigu pirštas perlenda kiaurai, tuomet jūs sapnuojate!
3. Rankų patikrinimas. Pažiūrėkite į rankas. Ar jos atrodo keistos? Kiek pirštų matote? Jeigu jų daugiau ar mažiau negu 5 ant vienos rankos, reiškia, jūs sapnuojate.
4. Teksto keitimas. Pažiūrėkite į kokį nors tekstą, tada nusisukite ir po to vėl pažiūrėkite į tą tekstą. Ar jis pasikeitė? Jeigu taip, tuomet jūs sapnuojate.
Kai kuriuos šių tikrovės patikrinimų gali būti nepatogu atlikti viešai. Tačiau yra kitų tikrovės patikrinimo būdų, kuriuos atliekant viešai jūsų niekas nepastebėtų.

 

Kiek tikrovės patikrinimų turėčiau naudoti?
Dauguma žmonių naudoja du ar tris tikrovės patikrinimus. Turėkite vieną mėgstamiausią ir dar vieną ar du papildomus. Tikrovės patikrinimas ne visada suveikia, todėl papildomi užtikrina saugumą.

 

Kurie tikrovės patikrinimai veikia geriausiai?
Skirtingiems žmonėms tinka skirtingi tikrovės patikrinimai. Išsirinkite tuos, kurie labiausiai patinka, o tada, jeigu jie nepadeda sapnuose, pakeiskite juos.

 

Kada turėčiau daryti tikrovės patikrinimus?
Atlikite tikrovės patikrinimus tada, kai tai prisimenate. Tačiau yra toks laikas, kada būtų labai naudinga jį atlikti. Darykite tikrovės patikrinimą:
Kiekvieną kartą pabudę;
Kai kalbate arba galvojate apie [sąmoningą] sapnavimą;
Kai jaučiate baimę;
Kai kažkas atrodo ne taip;
Kai matote kokį nors savo sapno simbolį.

 

Nepamirškite, jog sapnuose dažnai atsispindi tai, kas nutinka būdravimo metu. Iš to jūs galite gauti naudos. Jeigu būdraudami turite kažkokių įpročių, tuomet naudinga būtų juos susieti su tikrovės patikrinimu. Pavyzdžiui, jeigu būdraudami nuolat darysite tikrovės patikrinimą kiekvieną kartą pamatę debesis, tuomet padidinsite galimybę atlikti tokį tikrovės patikrinimą ir sapnuose. Tokios asociacijos gali būti labai naudingos, kai pradedate naudoti tikrovės patikrinimus.

 

Aš niekada nedarau tikrovės patikrinimų sapnuose, ar turėčiau juos mesti?
Ne. Net jeigu niekada nedarote tikrovės patikrinimų sapnuose, jie vis tiek yra naudingi tikrinant realybę dienos metu. Tai labai padeda sąmoningam sapnavimui. Darykite juos ir toliau.

 

Kiek laiko turi praeiti, kol tikrovės patikrinimai pasirodo sapnuose?
Deja, nėra nustatytos konkrečios trukmės, ji yra skirtinga kiekvienam žmogui. Vis dėlto, kuo dažniau darysite tikrovės patikrinimus, tuo didesnė tikimybė, kad jie pasirodys sapnuose.

 

Mano tikrovės patikrinimai sapnuose nesuveikia, ką man daryti?
Visų pirma, kai darote tikrovės patikrinimą, jūs turite tikėtis, jog jis pasakys, jog sapnuojate. Atsiminkite, kad sapnuose pasireiškia tai, ko jūs tikitės. Jeigu tikitės, jog tikrovės patikrinimas pasakys, jog nemiegate, tuomet taip ir bus.

 

Jeigu tikrovės patikrinimai vis vien nepadeda, tuomet pasirinkite kitokį tikrovės patikrinimą.

 

Mano tikrovės patikrinimas sako, jog aš sapnuoju, tačiau aš vis tiek manau, jog viskas yra normalu. Kodėl?
Sapnuose mūsų protas dirba kitaip, todėl net neįprasti dalykai gali atrodyti normalūs. Net kai tikrovės patvirtinimas sako, jog sapnuojate, protas gali vis tiek būti įsitikinęs, jog tai ne sapnas. Tai gali kliudyti tikrovės patikrinimams. Kad įveiktumėte šią kliūtį, galite naudoti skirtingus tikrovės patikrinimus. Taip jūs padidintumėte susivokimo galimybę tikrovės patikrinimo metu. Be to, jeigu tikrovės patikrinimas sako, jog jūs sapnuojate, tačiau jūs to vis tiek negalite suprasti, tuomet patartina pasirinkti kitą tikrovės patikrinimą.

 

Ar tikrovės patikrinimas gali būti naudingas net po to, kai suprantu, jog sapnuoju?
Taip, žinoma. Jeigu darysite tikrovės patikrinimus sąmoningo sapno metu, jūs sumažinsite sąmoningumo praradimo galimybę. Tai ypač naudinga, jeigu norite ištyrinėti sapnų pasaulį, kadangi tuo metu lengva pamiršti, jog sapnuojate.

 

Taip pat tikrovės patikrinimai gali būti naudojami paprastiems pasilinksminimams. Gali būti labai įdomu kaišioti pirštą per ranką arba turėti aštuonis pirštus ant vienos rankos.

 

Sąmoningų Jums sapnų!

 

Šaltinis: ld4all.com, iš anglų kalbos vertė: Kita

Rekomenduojami video:


2500
7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Antanas*

Aš Visada sapnuodamas suvokiu kad tai sapnas, sapnai visada būna tikroviški, spalvoti. Tačiau sapne dažnai aš pasiduodų įvykių eigai. Tik iš dalies galiu ką nors keisti, tarsi nulemta kas bus, bet sapne jaučiuosi laisvai – kažkokia priešprieša bet taip yra. Labai dažnai ryte po kažkokio ypatingesnio sapno atsibundu ir būna toks jausmas kad aš realiai ten buvau ir tai dariau, tarsi tai buvo vakar , tarsi tai tikri prisiminimai iš praeities.
laukiu komentarų. Ačiū. Nesijuokit ;-)

Renata

Man kartas nuo karto pasiseka samoningai sapnuoti. Kaip ir praejusia nakti, kai samoningai sapnavau ir suvokiau, kad sapnuoju be jokio patikrinimo. Taciau po to vistiek isskleidziau rankas ir galvoju jei sapnas tai skrisiu, ir pradejau skristi :D:D:D
O budama maza daznai sapnuodavau tokius sapnus, ypac tuos vadinamus atmerktu akiu sapnus, kaip guli ir negali pajudeti, o akys atmerktos…:)

Menas

Eik tu didvyri. Is kur pakopinai tokia nesamone? Matai jis taburetes skaldo :D

Svastis

Iš pradžų Samoningam sapne viskas liedavosi, savo delnus matydavau kitaip, o kai viename sapne įsakiau sau “stabilus kūnas ir aiškus protas!” tuomet sapne viskas pasidarė taip tikroviška, ir jau kurį laiką nebeveikia joks patikrinimas. Tą naktį sapnavau labai ilgą SS, veiksmas vyko kokias 4 valandas. Kai jau nebesugalvojau ką daryti, padėjau ranką ant žemės ir užsimojau taburete trenkti per sanką iš visų jėgu. Bet suabėjoję savo saugumu, padėjau taburetę ant žemės, paėmiau malką ir stuktelėjau per ranką. Skaudėjo. Nenusineškite tikrovės į sapną. Geriau sapną į tikrovę.

Jonexeris
pirstas

VNZ. Kaisiokit pirsta i subine – pats geriausias tikroves patikrinimas, jei smirda – tai tikrove, jei ne – sapnuoji :D

Erik

Gerai pasakyta, prajuokinai :D

Guest

:DDDDDD cia tai geras

Sandra

Jėga : )

Taip pat skaitykite