Jei visą Žemės vandenį surinktume į vieną burbulą

Jei visą Žemės vandenį surinktume į vieną burbulą tai išeitų ne kažin kas. Nors maždaug 70 proc. Žemės dengia vanduo. Tačiau, lyginant su atmosfera ir Žemės rutulio skersmeniu, išeitų, jog mūsų planetą dengia plona vandens plėvelė.

 

JAV atliktos Geologinės apžvalgos duomenimis, visą Žemės paviršiuje esantį vandenį būtų galima sutalpinti į 1,4 tūkst. km skersmens burbuliuką (Žemės skersmuo – 12 760 km).

 

 

Į šį burbulą įskaičiuotos visos jūros, upės, ežerai, taip pat povandeniniai ežerai, gruntiniai vandenys, ledynai. Nors Žemė šiaip jau gana vandeninga planeta, į vieną sferoidą sutelktas vanduo užimtų gana menką planetos paviršiaus plotą. Vandenynai sudaro apie 96,5 proc. viso Žemėje esančio vandens.

 

Vanduo egzistuoja ir atmosferoje – debesų ir garų pavidalu, taip pat poliarinių ir aukštikalnių ledynų pavidalu. Vanduo sudaro ir didžiąją dalį gyvų organizmų. Tačiau visas jis tilptų į gana ankštą rutuliuką.

 

„Mums atrodo, kad vandens Žemėje yra be galo daug, – atkreipia dėmesį JAV atliktos Geologinės apžvalgos autoriai. – Tačiau 96 proc. to vandens yra sūrus. O gyvybei svarbiausias yra vanduo, kurio matyti gana nedaug – gėlas vanduo, dažniausiai plytintis kažkur po mūsų kojomis.“

 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
sdfsdf

Neptunas?

pvz

zeme gana vandeninga planeta …… hmm tiesa sakant neesu girdejes apie vandeningesne planeta uz zeme

Taip pat skaitykite