Teks keisti kosmoso kodeksą?

Kaip organizuoti laidotuves kosmose? Ką daryti nesvarume su nėščia moterimi? Kokiu būdu skrydžio metu neutralizuoti agresorių?

 

Šias ir daug kitų moralinių problemų padės išspręsti naujas kosmonautų bioetinis kodeksas. Jo kūrimą jau pradėjo rusų mokslininkai iš Medicininių ir biologinių problemų tyrimo instituto, priklausančio Rusijos Mokslų akademijai. Kuo naujasis taisyklių sąvadas skirsis nuo ankstesniojo, papasakojo profesorius Igoris Pestrovas.

 

-Marsas, ekspediciją į kurį planuojame ne anksčiau kaip 2020 metais, pareikalaus peržiūrėti žmonių tarpusavio santykius. – kalba Pestrovas. – Bet kaip pagrindą visgi imsime senąjį bioetinių taisyklių sąvadą, kuriuo vadovaujamasi nuo pat kosmoso įsisavinimo pradžios. Komplektuojant Marso ekspedicijos ekipažą, specialistai, kaip ir anksčiau, atrinks tik sveikus ir stresuis atsparius žmones, pasirengusius bet kokiam ekstrymui, net susitikimui su NSO ir “žaliais žmogeliukais”. Jie turės būti psichologiškai susiderinę tarpusavyje.

 

Kai dėl gilesnio organizmo tyrimo, pvz., DNR analizės padarymo, kad būtų išsiaiškinti paveldimi susirgimai, tai šis dalykas kol kas draudžiamas. “Mes nusistatę prieš ekipažo narių diskreditaciją.” – pareiškė rusų-europiečių Marso projekto partneriai iš Europos. Tačiau rusų mokslininkai blaiviau žvelgia į problemą.

 

-3 metų trukmės skrydžio į Marsą metu netikėtai pabudusi genetinė liga (pvz, vėžys) gali sužlugdyti visą reikalą. – paaiškino Pestrovas. – Todėl asmeniškai aš pasisakau už atvirą kiekvieno ekipažo nario DNR ekspertizę.

 

Be genetinio patikrinimo keliamas klausimas ir dėl sanacijos, t.y. dėl potencialiai rimtų susirgimų profilaktikos. Kiekvienam kosmonautui profilaktiškai gali būti pašalintas apendicitas, visi nesveiki dantys ir pan.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Skrydžio metu bus iš principo numatyta medicininės operacijos galimybė, tačiau, jei, neduok Dieve, nutiks kažkoks ekstraordinarus atvejis ir kosmonautams teks kreiptis pagalbos į Žemę? 20 minučių užtruks klausimo pasiuntimas, 20 minučių – keliaus atsakymas. Jo ligonis, gulintis ant operacinio stalo, gali ir nebesulaukti.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Problemų, kurias kelia būsima kelionė į Raudonąją planetą, yra labai daug. Pavyzdžiui, kaip išspręsti “donorinio” kraujo erdvėlaivyje problemą?

 

-Pasiimti su savimi visų rūšių kraujo neįmanoma. – atsako profesorius. – Protingiausias sprendimas, rusų specialistų manymu, yra komplektuoti ekipažą iš narių, kurių kraujo grupės vienodos. Kraštutiniu atveju – su dvejomis kraujo grupėmis, kad galėtų bet kuriuo momentu tapti vienas kitam donoru.

 

-O kaip pasielgs kosmonautai, jeigu erdvėlaivyje išseks maisto ar vandens atsargos? Kam atiteks neliečiamas davinys?

 

-Laivo vadas spręs “pagal aplinkybes”. Bet iš esmės to įvykti neturėtų.

 

-Kalbama, kad amerikiečiai, sudarydami klausimyną savo Marso misijai, ypač išskyrė žuvusiųjų astronautų laidojimo problemą. Amerikoje sprendimo kol kas nerado. Įdomu, ką apie tai galvoja rusų specialistai?

 

-Manau, kad vežtis kūną atgal į Žemę nėra prasmės – laive tikriausiai nebus specialių šaldytuvų. Jeigu, neduok Dieve, tragedija nutiks pačiame Marse, tai žmogų teks palaidoti ten. Žinoma, turi būti laikomasi ritualo. Bet nelaimė gali nutikti ir skrydžio metu. Tada mirusiojo kūną teks palikti kosmose (panašiai kaip laivyne, kur mirusį jūreivį draugai nuleidžia į vandenį). Tai darant, lavoną teks apvilkti skafandru ir, kalbant profesionalia kalba, šliuzuoti jį, t.y. paleisti skristi į atvirą kosmosą…

 

-O kas bus, jeigu skrydžio metu pastos kuri nors ekipažo narė?

 

-Atrankos komisija greičiausiai parinks vienos lyties ekipažo narius. Kam mums atliekant tokią atsakingą misiją reikalingos dar ir kokios nors pavydo scenos erdvėlaivyje? Mano manymu moteris Marso ekspedicijoje galės dalyvauti nebent tuo atveju, jeigu ji bus teisėta kažkurio ekipažo nario žmona. Atsakant į klausimą apie nėštumą… Iš vienos pusės, galima įsivaizduoti ir gimdymą erdvėlaivyje. Žvelgsime į tai kaip į unikalų eksperimentą. Tačiau būsimi tėvai turi suprasti, kad vaiko gimimas nesvarume yra labai rizikingas, taip kad geriau bus atsikratyti vaisiaus ankstyvojoje nėštumo stadijoje.

 

-Abortas?

 

-Tai kraštutinė priemonė. Galima pamėginti pasinaudoti farmaciniais preparatais, sukeliančiais gimdos sumažėjimą.

 

-Visa tai išties gali ne juokais įkaitinti atmosferą erdvėlaivyje. Kas bus, jeigu kažkas iš komandos pratrūks, ims elgtis neadekvačiai ir sukels grėsmę likusiems ekipažo nariams?

 

-Jeigu vado įsakymas jo nepaveiks, teks iš pradžių šauktis Žemės pagalbos. Patyrę psichologai gali parekomenduoti drauge peržiūrėti filmą, kuriame parodyta panaši situacija. Labai tiktų filmas “O aušros čia tykios…”, kur yra lyderis ir pavaldiniai, kurie periodiškai tampa nekontroliuojami, bet ir neretai palaiko vienas kitą ekstremaliomis sąlygomis. Jeigu ir tai nepadės nuraminti įsisiautėjusį kosmonautą, ekipažo nariams teks padaryti raminančią injekciją. Areštų ir izoliacijos idėjos mes netgi nenagrinėjome.

 

Р.Алфёров “Интересная газета. Мир непознанного” №7 2007 г

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite