Grafienė Erzsebeta Bathory de Ecsed

Šiuolaikiniai istorikai vis dar nesutaria, kokio masto nusikaltimus įvykdė grafienė Bathory. Teigiama, kad ji nužudė apie 80 jaunų mergaičių. Vis dėlto teismo įrašai rodo, jog kai kurie jos bylos liudytojai buvo pateikę parodymus apie 50, 100, 200 ar net daugiau nei apie 650 jaunų merginų nužudymą. Tiesa greičiausiai taip niekada ir neišaiškės dėl to, jog grafienės aukomis dažniausiai tapdavo žemiausiojo socialinio sluoksnio žmonių artimieji.

 

Bathory žinojo, jog vargingiausiai gyvenančių žmonių artimųjų greičiausiai niekas nepasiges, o jei ir kiltų kokie nors įtarimai, juos ji galėtų atremti vien dėl kilmės statuso. Deja, bet tokia buvo tuometinės feodalinės sistemos realybė.

 

Paprasti žmonės retai kada galėdavo pasipriešinti savavališkiems karalių ir kitų kilmingųjų veiksmams. Tuo grafienė Bathory ir mėgino pasinaudoti. Vis dėlto ilgainiui jos aukų skaičius pasiekė tokį mastą, kad nusikalstamos veiklos įrodymų akivaizdumo jau nebebuvo galima ignoruoti.

 

Grafienė savo aukomis pasirinkdavo jaunas merginas, kurias žiauriai nukankindavo ir galiausiai nužudydavo. Teigiama, kad iš pradžių Bathory mergaites įdarbindavo savo tarnaitėmis. Mergaitės tarnavo grafienės pilyje tuometiniame Csejte kaime (dabartinė Čachtice gyvenvietė) šiandieninės Slovakijos teritorijoje. Apie grafienės žiaurumus sklido legendos, iki pat XIX amžiaus buvo pasakojama, kad Bathory gerdavo jaunų mergaičių kraują ir maudydavosi jų kraujo voniose.

 

Anot liaudyje pasklidusių pasakojimų, kartą, kai viena tarnaičių šukavo grafienei plaukus, mergaitė netyčia timptelėjo Bathory plaukus ir už tai buvo sumušta. Iš sulaužytos mergaitės nosies pasipylęs kraujas aptaškė grafienės rankas, o tos rankų odos vietos, ant kurių buvo užtiškę kraujo, grafienei pasirodė atjaunėjusios. Taigi grafienė perpjovė mergaitei gerklę, supylė savo aukos kraują į vonią bei joje išsimaudė. O vėliau visa tai pakartojo dar šimtus kartų.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Pasakojimai apie stebuklingą atjaunėjimą tėra liaudyje paplitę mitai. Kaip rodo istoriniai šaltiniai, Bathory tokių pamišėliškų minčių greičiausiai neturėjo, pagrindinė jos niekšybių priežastis buvo ta, jog žudymas šiai despotei teikdavo malonumą. Kankinimų braižas tai taip pat patvirtina – grafienė naudodavo tokius metodus, kurie jos aukoms sukeldavo kuo didesnę fizinę agoniją. Ji įsakydavo tarnams į pilį atvesti jaunų mergaičių, kurias tuoj pat uždarydavo tvirtovės požemiuose.

 

Bathory badydavo savo aukas adatomis, mušdavo lazdomis, nudirdavo gyvoms mergaitėms odą, pjaustydavo aukoms kūnus, plikomis rankomis išplėšdavo mergaičių vidaus organus, nurengdavo jas nuogai ir žiemą išvydavo į lauką, vėliau apipildavo aukas šaltu vandeniu ir stebėdavo, kaip jų kūnai mirtinai sustingsta ir pavirsta į makabriškas ledo statulas. Labiausiai išsigimusiai grafienei patikdavo uždaryti mergaites į prie lubų pritvirtintą narvą ir trankyti jį į sienoje kyšančius smaigalius. Taip žalojamų mergaičių kraujas pasrūdavo žemyn ir grafienė pasimėgaudama maudydavosi bėgančio kraujo srovėje. Matyt, iš čia ir kilo istorijos apie grafienės „maudymąsi kraujo voniose“.

 

Maniakiški grafienės kankinimai truko nuo 1585 iki 1610 metų. Galiausiai pastebėjus, jog pilies apylinkėse keistai sumažėjo jaunų merginų, grafienės nusikaltimai buvo išaiškinti, o Bathory sulaikyta. Du despotės pagalbininkai buvo sudeginti, vienam buvo nukirsta galva, o dar vienas bendrininkas buvo įkalintas iki gyvos galvos.

 

Tuo tarpu pati Erszebeta Bathory buvo užmūryta savo pilies miegamajame ir ten praleido visą likusį gyvenimą. Grafienė mirė 1614 metais. Po mirties buvo aptiktas jos rašytas laiškas, kuriame Bathory maldavo šėtono, jog šis atsiųstų 99 kates, kurios nužudytų ir suvalgytų karalių Motiejų – valdovą, kuris nuteisė ją kalėti.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
LMT

Ziauru ir makabriska

Taip pat skaitykite