Žinomiausi Lietuvos dvarai kuriuose vaidenasi

Vaiduoklių, šmėklų medžioklė, apsiginklavus fotoaparatu užsienio šalyse – populiarus užsiėmimas tarp paranormalių reiškinių entuziastų. Tuo tarpu Lietuvoje į panašius reiškinius vis dar žiūrima su nepasitikėjimu.

 

Tačiau niekas negali paneigti, kad gandais ir šiurpiomis legendomis apipintų vietų, šimtmečius skaičiuojančių dvarų ir nejaukių požemių turime ir mes. Tad kodėl gi neišsiruošus į vienos dienos/nakties išvyką ir nesurengus sau ir draugams akistatos su didžiausiomis savo baimėmis?

 

Beržėnų dvaro paslaptys

 

Rengiant spaudai žinyną „153 įdomiausi Lietuvos dvarai“, fotografas Vytautas Kandrotas aplankė ir nuotraukose užfiksavo beveik 500 Lietuvos dvarviečių ir padarė daugiau nei 8000 jų fotografijų. Paklaustas ar neteko nuotraukose pastebėti keistų reiškinių ar išplaukusių siluetų, fotografas sakė dažnai fotografuojantis naktimis, tačiau jo objektyvo šmėklos, ko gero, vengia.

 

Vis dėlto V.Kandrotas pripažįsta – pajusti nejaukų šaltuką bei girdėti keistų garsų yra tekę ne kartą. Jo manymu, labai tikėtina, kad senuose pastatuose gali vaidentis, nes jie tiesiog alsuoja žmonių istorijomis ir gyvenimais.

 

berzenu-dvaras

 

Pasak fotografo, ieškantys stipresnių įspūdžių arba tiesiog „kolekcionuojantys“ virpuliukus, nubėgančius per nugarą, turėtų į savo kelionių maršrutą įtraukti Kelmės rajone, Beržėnų kaime esantį dvarą. Prieš dešimtmetį pradėti dvaro rekonstravimo darbai taip ir nebuvo pabaigti dėl lėšų stygiaus, tad Beržėnų dvaras, tapęs namu-vaiduokliu vilioja pamėkliškai mojuojančiais pastoliais ant dvaro bokšto, apleistu parku ir užkaltais langais.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Atsiranda vis daugiau žmonių mačiusių ar girdėjusių dvare kažką, ką sunku paaiškinti. O čia dar ir vietiniai kaimo žmonės pila žibalo į ugnį pasakodami, kad buvęs Beržėnų dvaro šeimininkas Stanislovas Gorskis kadaise turėjęs raštą, kuriame buvo surašytos raganų, nuteistų sudeginimui ant Biržės kalno, pavardės. Kalbama, kad raganų vėlės iki šiolei klaidžioja apylinkėse.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Verkių dvaro tragedija

 

Sostinės gyventojai, Verkių parką dažnai renkasi kaip jaukią vietą pasivaikščiojimams su vaikais ar savaitgalio pasivažinėjimams dviračiais. Tačiau ne visi žino, kad sename Verkių dvaro pastate, kur įkurtas Botanikos instituto doktorantų viešbutis ir Pavilnių bei Verkių regioninių parkų direkcija, vaidenasi.

 

Teigiama, kad pomirtinio pasaulio pasirodymai ypač suaktyvėjo po 2001 metų, kuomet viešbutyje žuvo jauna moteris. Į Botanikos instituto doktorantų viešbučio kambarį policijos pareigūnus iškvietęs mokslų daktaras teigė, kad jo viešnia nusišovė iš jo legaliai laikyto medžioklinio karabino. Moters mirtis tebeliko paslaptimi, o žmonės šnabždasi, kad jos vėlė iki šiolei neranda vietos ir blaškosi Verkių dvare.

 

verkiu-dvaras

 

Kalbama, kad čia nei iš šio, nei iš to užsidarydavo ar atsidarydavo durys, nors langai uždaryti ir skersvėjo nėra, pasigirsdavo keistų garsų. Pasak liudininkų naktimis patalpose girdėdavosi šnabždesiai ir žingsniai, stumdomų baldų garsai.

 

Kažką vaikštant naktimis po užrakintas patalpas yra ne kartą užfiksavusi ir jose įrengta signalizacija. Tačiau atvažiavusi apsaugos tarnyba įsilaužimo pėdsakų nerasdavo. Tiesa, pastaruoju metu tokių keistenybių pasitaiko mažiau. Kalbama, kad šmėklos nurimę ir Verkių architektūrinio ansamblio lankytojų ar ten dirbančių žmonių nebegąsdina.

 

Paslaptingų žingsnių – į Pakruojo dvarą

 

Besivaidenančių dvarų kategorijai galėtų būti priskirtas ir Pakruojo dvaras, kažkada valdytas barono von der Ropo. Neveltui turtais ir baisiais poelgiais garsėjęs turtuolis buvo pramintas Hermanu Žiauriuoju. Jo dvare buvo žiauriai nuplakti ir nužudyti dešimtys baudžiauninkų.

 

Tiesa, šiurpios mirtys nesibaigė nei it pasibaigus baronų valdymo erai. Sovietmečiu čia užsimušė nuo laiptų nukritęs vaikinas, o rūsyje pasikorė ilgus metus dvare dirbęs kūrikas. Nuo tų laikų rūmuose dažnai girdimi keisti žingsniai, savaime užgęsta ir užsidega lempos, atsidarinėja langai.

 

Romantikai vaiduokliai Siesikų pilyje

 

Ieškantiems nebaisių, o net romantiškų vaiduoklių, turėtų patikti Siesikų pilis. Šią vietą gaubia romantiškas padavimas. Anot pasakojimo prieš daugelį metų vieno iš Daumantų kunigaikščių jaunoji žmona pamilusi riterį iš svetimos šalies. Naktimis ji išsprukdavusi iš pilies ir skubėdavusi į slaptus pasimatymus ant Siesikų ežero kranto.

 

Siesikø pilis

 

Sužinojęs apie išdavystę kunigaikštis taip įpykęs, kad savo žmonai paskelbęs negailestingą nuosprendį – užmūryti ją pilies bokšte. Vietiniai gyventojai sako, kad dar ir dabar naktimis galima išvysti kunigaikštienę, einančią prie ežero, kur jos laukia mylimasis. Ar pamatysite kunigaikštienę – sėkmės reikalas, tačiau vis tiek padavimais apipinta Siesikų pilis kaip magnetas traukia turistus.

 

Vytautas Kandrotas

 

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Artistas

terminas “vaidenasi” reiškia gerai sekasi vaidinti?

Dovile

Kažkaip labai keista matyti savo pažistamas vietas tokiam puslapyje:) gyvenu visai netoli Beržėnu dvaro, nuo pat mažens su draugu kompanija leisdavome laika šiame puikiame, tik deja apleistame dvare, žaisdavome slepynes ar šeip megaudavomes atsiveriančiu vaizdu iš bokšto.. Ir negaliu pasakyti, kad kada nors būtu kas nors pasivaidenę ar bauginę. Tai tiesiog senas didžiulis ir kvapa gniauziantis pastatas ne del tariamu vaiduokliu o del savo senos kiek apgriuvusios isvaizdos:)

Oba..

Su mama dar visai nesenai šnekėjom apie giminės šaknis… Tėtis iš Pakruojo kilęs, ir Barono Van Der Ropo pavardę girdėt teko… maždaug tėčio draugo (vaikystės) protėvis buvo.. :oo

xxx

nu jo, cia tai geras

jonas

pamenu i berzenu dvara prigere nulekem, vidurnakti bludijom ten, nu lygtais nieko nesvaideno

Jaunelis

Idomus straipsnis,nepalyginamai geresnis nei tarkim niuri ateities vizija apie gresianti bada ir kanibalizma.Nors toliau savo nosies nematantys skeptikai tam ir nepritars.

Taip pat skaitykite