Sąmoningi sapnai

Sąmoningas sapnas (kitaip: liucidinis sapnas, skaidrus sapnas, angl. lucid dream) – tai toks sapnas, kurio metu sapnuojantysis suvokia, jog sapnuoja ir gali įtakoti sapno turinį.

 

Paprastai sąmoningas sapnas nutinka, kai sapno metu žmogus patiria kažką neįtikėtino (pvz, pradeda skristi ar sutinka jau mirusį pažįstamą) ir suvokia, jog tai negali vykti realybėje, tik sapne. Sąmoningą sapną taip pat galima patirti ir kitu būdu – išlikti sąmoningu užmiegant ir tokiu būdu patekti tiesiai į sapną nepraradus sąmoningumo.

 

Yra įvairūs sąmoningumo lygmenys sapne. Kai sąmoningumas aukštas, sapnai atrodo labai ryškūs, gyvi ir realūs. Kuo didesnis sąmoningumas, tuo paprastai yra lengviau valdyti sapno turinį: keisti aplinką ir sapnų personažus, keliauti į įvairias vietas, skraidyti, vaikščioti per sienas, naudotis įvairiausiomis kitomis „galiomis“. Sąmoninguose sapnuose labai daug kas priklauso nuo sapnuojančiojo lūkesčių. Jeigu sapnuojantysis yra įsitikinęs, kad jis gali kažkokį veiksmą padaryti (skristi, pereiti per sieną), veiksmas praktiškai visada pavyksta.

 

Sąmoningų sapnų egzistavimas moksliškai buvo įrodytas aštuntojo dešimtmečio pabaigoje. Yra nustatyta, kad maždaug kas antras žmogus yra bent kartą turėjęs sąmoningą sapną, o kas penktas taip sapnuoja reguliariai – bent kartą per mėnesį. Kai kurie žmonės sąmoningai sapnuoja kone kiekvieną naktį. Tai yra lavinamas įgūdis, kurio išmokti gali kiekvienas!

 

Sąmoningai sapnuoti galima išmokti. Kaip ir su kiekvienu įgūdžiu, žmonių gabumai skiriasi. Vieni tam yra natūraliai talentingesni (kai kurie žmonės kiekvieną naktį natūraliai sapnuoja sąmoningai!), kitiems reikia įdėti šiek tiek daugiau pastangų. Bet tai nėra kažkoks ypatingai išskirtinis dalykas – sąmoningai sapnuoti gali išmokti praktiškai kiekvienas!

 

Pirmiausia, yra svarbu žinoti šiek tiek teorijos apie skirtingas miego stadijas. Tada yra labai svarbu išmokti atsiminti savo sapnus – labai ir labai yra rekomenduotina vesti savo sapnų dienoraštį! Taip pat reikia žinoti būdus, kaip patikrinti, ar tu dabar sapnuoji, ar ne. (Beje, ar tikrai žinai, jog tu nesapnuoji būtent dabar? ). Toliau yra įvairios technikos (pvz, savitaiga, MILD, WILD, WBTB), padedančios patapti sąmoningu sapne. Dar yra visai gerai žinoti keletą būdų, kaip galima pratęsti sąmoningą sapną, kuomet jis pradeda baiginėtis. Ir viso to pradžiai beveik ir užtenka! Atsakymus į rūpimus klausimus visada galite užduoti mūsų forume. O taip pat ir pasidalinti savo patirtimi!

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Sąmoningas sapnavimas yra labai individualus dalykas. Vieniems žmonėms, kad patirti pirmąjį sąmoningą sapną, užtenka vien tik išgirsti apie tai, kitiems – prireikia ilgų mėnesių treniruočių. Skirkite tam laiko, nenusivilkite, jei nebus greitų rezultatų. Galbūt nepavyks iš pirmo, antro, dvidešimto karto, bet pavyks iš dvidešimt pirmo! Kantrybė ir motyvacija yra visų svarbiausia. Anksčiau ar vėliau jūs tikrai patapsite sąmoningi sapne.

 

Technikos

 

Savitaiga (kitaip – autosugestija) gali būti veiksmingas metodas sąmoningam sapnavimui, ypač tiems žmonėms, kurie yra imlūs hipnozei. Prieš užmigdami atpalaiduokite savo kūną. Gali pasinaudoti įvairiomis meditacinėmis, relaksacinėmis technikomis, autogenine treniruote ar galiausiai tiesiog užmerkę akis giliai ir lėtai pakvėpuokite.

 

Pasakykite sau: „šiąnakt aš tapsiu sąmoningas sapne“. Pakartokite tai sau tvirtai kelis kartus. Nuoširdžiai norėkite patapti sąmoningu sapne ir tuo tikėkite. Galite tai sau kartoti kaip mantrą iki pat užmiegant.

 

Šią techniką galite naudoti ir sapnų prisiminimui pagerinti (sakydami sau: „atsibudęs aš prisiminsiu savo sapnus“). Nepersistenkite – dedant pernelyg daug pastangų, gali atsirasti vidinis pasąmoninis pasipriešinimas ir ši technika nesuveiks.

 

MILD (angl. Mnemonic Induction of Lucid Dreams) – mnemoninis sąmoningų sapnų iniciavimas – yra viena pačių žinomiausių technikų. Ją sukūrė sąmoningų sapnų mokslinių tyrimų „krikštatėvis“ Dr. Stephen LaBerge.

 

Spontaniškai pabudę iš sapno anksti ryte (arba pasinaudoję WBTB), pabandykite prisiminti sapną kiek galima išsamiau. Raskite kažkokį įvykį ar objektą sapne, ženklą, kuris būtų leidęs suprasti, kad tai yra sapnas. Vizualizuokite save tame pačiame sapne pastebėdami šį ženklą ir patapdami sąmoningu. Tada pabandykite įsivaizduoti, ką būtumėte darę toliau tame pačiame sapne, jau būdami sąmoningu.

 

Mintyse sau keletą kartų pakartokite: „Kitą kartą, kai aš sapnuosiu, aš prisiminsiu, kad sapnuoju“.
Kartokite 2 ir 3 žingsnius iki pat užmiegant. Galbūt sapne išties prisiminsite, jog sapnuojate ir patapsite sąmoningu!

 

WILD (angl. Wake Initiated Lucid Dream) – tai pabudimo inicijuoti sąmoningi sapnai. Šios technikos (arba turbūt tiksliau – technikų grupės) pagrindinis tikslas – išlaikyti savo sąmoningumą leidžiant kūnui užmigti. WILD technikos yra gana efektyvios ir todėl yra pakankamai populiarios, ypač tarp pradedančiųjų.

 

WILD yra efektyviausia naudoti kartu su WBTB (t.y., po 5-6 valandų nakties miego), bet galima naudoti popiečio miego metu ar pabudus anksti ryte. Grįžę į lovą keletą kartų giliai įkvėpkite, atpalaiduokite savo kūną, galite pasinaudoti žinomomis relaksacinėmis ar meditacinėmis technikomis.

 

Užmerkite akis, įsitaisykite pačioje jums patogiausioje pozicijoje ir pasiruoškite miegui. Sutelkite dėmesį į savo kvėpavimą. Su kiekvienu įkvėpimu/iškvėpimu mintyse skaičiuokite, kaskart primindami jog galbūt jau sapnuojate: „vienas, aš sapnuoju“, „du, aš sapnuoju“, „trys, aš sapnuoju“ ir t.t. Jeigu pamesite skaičių, pradėkite skaičiuoti iš naujo.

 

Alternatyva: Koncentruokite dėmesį į savo kvėpimą ir į regos lauką. Stebėkite regos lauke atsirandančius vaizdinius – pradžioje tai gali būti tiesiog šviesos žybsniai, besikeičiančios geometrinės formos, kiek vėliau – įmantresni vaizdiniai.

 

Pasistenkite visą laiką išlikti toje pačioje pozicijoje. Jeigu jums kils didelis noras apsiversti ant kito šono – pasistenkite tam pasispriešinti kiek tik galite, bandykite jam nepasiduoti visomis savo išgalėmis!

 

(Yra manoma, kad mūsų organizmas atsiunčia būtent tokį signalą mūsų sąmonei, bandydamas patikrinti ar mes dar nemiegame. Jeigu apsiverčiame ant kito šono – organizmas supranta kaip signalą, jog mūsų sąmonė dar nemiega, bet jei neapsiverčiam – tai signalas, jog mūsų sąmonė jau miega ir organizmas pradeda ruoštis kitoms miego stadijoms ir sapnams!)

 

Jei pajausite, kad vaizdiniai ar mintys jus kažkur „nunešė“, pratęskite/pradėkite iš naujo skaičiavimą (3) arba susikoncentruokite vėl į vaizdinius savo regos lauke (3A). Vaizdiniai gali patapti vis ryškesni ir vaizdingesni, galite pradėti girdėti įvairius garsus ar fizinius pojūčius (vibraciją, lengvą elektrošoką, kūno „sustabarėjimą“ ar pan.) – neišsigąskite! Tai kaip tik reiškia, kad jūs esate teisingame kelyje ir jau labai greit atsidursite sapne!

 

Jeigu pajausite, kad visiškai negalite pajudinti kūno – neišsigąskite! Tai – miego paralyžius, reiškiantis, kad jūsų organizmas pereina į REM miego stadiją ir yra pasirengęs sapnuoti. Tiesiog atsipalaiduokite ir pasiruoškite sapnui – jis gali prasidėti bet kurią akimirką!

 

Jeigu fiziniai pojūčiai (vibracija, kūno sustabarėjimas, garsai ir pan.) staiga liovėsi, bet jūsų regos lauke – aklina tamsa (nėra jokių vaizdinių), gali būti jog jūs jau sapnuojate! Tiesiog… atmerkite akis! Labai realu, kad atsimerks ne fizinės akys, o akys sapne!

 

Net jeigu rastumėte save tebegulintį lovoje, nepabijokite iš jos išlipti ir atlikti keletą realybės testų. Naudojant WILD, labai dažna sąmoningų sapnų pradžia ir yra būtent tokia, jog tebegulite lovoje savo kambaryje! Savo pirmą sąmoningą sapną naudojant WILD techniką, patyriau perskaitęs straipsnį Lucidguru angliškoje svetainėje.

 

Sapno pratęsimas

 

Iš sąmoningo sapno dažnai pabundama anksčiau nei norėtųsi. Nieko nėra apmaudžiau, kai po didelių pastangų pagaliau patapus sąmoningu sapne, po kelių akimirkų imti ir atsibusti! Bet laimei yra keletas būdų, kurie gali padėti prailginti sąmoningą sapnavimą:

 

Viena pagrindinių taisyklių – sąmoningam sapne reikia išmokti slopinti savo emocijas. Nors kartais, ypač patį pirmą kartą, tapus sąmoningu iš to džiaugsmo gali norėtis pradėti šokinėti ar šūkauti, pernelyg stiprios emocijos mus iškart pažadins.

 

Jeigu jaučiate, kad sapnas pradeda prarasti ryškumą ir tarsi tolti nuo jūsų – įsispoksokite į savo rankas ir pradėkite trinti delnais. Tai gali padėti sustabilizuoti sapną.

 

Vienos pačių efektyviausių technikų yra susijusios su vestibiulika (kaip rodo moksliniai tyrimai, egzistuoja kažkoks ryšys tarp sąmoningų sapnų ir vestibiulikos): sapnui pradėjus tolti, imkite “vilkeliu“ suktis aplink savo ašį arba tiesiog griūkite ant nugaros (nebijokite, nesusižeisite – aišku, jeigu tikrai sapnuojate ) Kai nustosite suktis „vilkeliu“ arba vėl atsistosite – sapnas bus stabilizavęsis. Ir labai nemažai šansų, kad sapno scena bus pasikeitus, t.y. atsidursite kažkur visai kitur.

 

O ką daryti, jeigu sąmoningą sapną kaip tik norėtumėte užbaigti, t.y. pabusti iš jo? Tiesiog įsistebeilykite į vieną tašką sapne – tai sustabdys greitus akių judesius ir užbaigs REM miego fazę.

 

Šaltinis: lucid.lt

Rekomenduojami video:


2500
12 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Cia as

As sapnuoju daznai samoningus sapnus, kaip ismokau neprisimenu, bet nemenau kad buvo labai sunku. Kartais sapnuoju kad bunu su savo vaiku, o kita akimirka jau nematau vaiko ir vis ieskau nervujuosi kad dingo, o viena karta pagalvojau taigi sapnuoju ko man cia nervintis yra tas mano vaikas. O jei sapnuoju ka nors baisaus tai arba prabundu specialiai, sapnuodama atmerkiu akis ir prabundu arba pakylu ir nuskrendu

karve valdo

nezinau kaip jums bet as visada sapnuoju samoningus sapnus, kuriose darau ka noriu. Jokiu techniku tam nesimokinau tai sugebu nuo pat vaikystes

Jedajus

O dabar paskaitykite sitam puslapy kelis straipsnius apie out of body control ar apie isejima is kuno, ten bus parasyta vienas prie vieno tie patys simptomai, miego paralyzius, kuno vibracija, atsirandantys garsai, atsikelimas is lovos ir saves matymas miegancio is sono ir t.t. Kiek suprantu yra nesvarbu koks tavo tikslas ar nori iseiti is kuno ar buti samoningu sapne, tai yra vienas ir tas pats dalykas tiesiog du skirtingi pavadinimai.

karolxas

kiek bandau WILD buda tiek nepasiseka, reikia valios ir ugdymo dar :)

drj

pasitaiko nueiti miegoti nesamoningam sapne ir tada sapnuoti samoningai, o poto atsibusti vel nesamoningam kuriame uzmigau, tada pradedu pasakot aplinkiniam kaip buvo faina kol prabundu realybeje… ir tada buna labai keista… gl teko kam susidurti?

Neviesinu.

Sveiki, buvo man toks vienas sapne nutikimas. Na as sapnuoju suvokiu viskas kas aplink daros, na ir sapne vaikstau po savo namus, viskas taip lig niekur nieko, tiesiog toks jausmas kad nemiegu, na nueinu i virtuve, pazejau ten ir iseidinejau, nespejau perzenkti duru slenkscio i kita kambari, jauciu tempia mane kazkas atgal, atsisuku nieko nera, bandau pabegti nieko neiseina, galu gale kai dar normaliau dasilo, kad sapnuoju, tai pasakiau sapne viena is keiksmazodziu “Paleisk B..t”
Ir atsibudau. Bet sapnas tikrai patiko :)

collie

Aš jau ne vieną kartą buvau sapnavusi tokį sapną… Viena kartą sapnavau, kad nuo kažko bėgu ir supratau sapne, kad aš tik sapnuoju ir sustojus sapne pradėjau save budinti iš visų jėgų, kad tik atsibusčiau. Buvo dar keli kartai kaip viduryje sapno suprantu, kad aš sapne ir visus kartus norėjau pasikalbėti su žmonėmis sapne, bet vis nepavykdavo ir papusdavau.

escorte

Pretty component of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually loved account your weblog posts. Anyway I’ll be subscribing in your feeds and even I achievement you get entry to consistently rapidly.

to regimantas

anomalijos forume toks jonas protingai atsakineja apie samoningus sapnus, pabandyk ten parasyti https://anomalija.lt/forum/

Regimantas

Turiu klausimu susijusiu su sapnais. Gal zinote gera sios srities specelista arba kur toki galeciau rasti?

Taip pat skaitykite