Lietuvoje bus matomas visiškas Mėnulio užtemimas

Šie metai gausūs Saulės ir Mėnulio užtemimais. Ir daliniais, ir pilnais. Įvyko ir įvyks keturi Saulės (bet visi ne pilni) ir du Mėnulio užtemimai. Lietuvos astronomijos mėgėjams gamta šįkart suteiks progų pasidžiaugti keleriais iš jų.

 

Pirmo dalinio užtemimo metu sausio 4 d. Lietuvoje Saulės diskas buvo uždemdytas 80 proc. Tai atsitiko todėl, kad Mėnulio šešėlis prabėgo per šiaurės Afriką, Europą, Vidurinę Aziją.

 

Antras dalinis saulės užtemimas vyko birželio 1-ąją. Maksimumą, kai buvo uždemdyta daugiau nei pusė saulės disko, užtemimas pasiekė jau po vidurnakčio.

 

Mėnulio užtemimas birželio 15 d.

 

Birželio 15-ąją pagaliau turėsime galimybę pasigrožėti pilnu mėnulio užtemimu. Tokia tikimybė labai reali, nes birželio naktimis dangus būna giedras.

 

Mėnulio užtemimas prasidės 20.35 val. Astronomai teigia, kad Žemės šešėlis palies Mėnulio kraštą apie 21 val. 23 min. Lietuvos laiku. O visiškas užtemimas prasidės 22.22 val. ir truks iki 1.03 val.

 

Birželio 15 dieną mėnulis Lietuvoje patekės dalinai uždemdytas, todėl stebėjimui patariama pasirinkti auštesnę vietą su atviresniu pietryčių horizontu.

 

Kitas Mėnulio užtemimas – gruodį

 

Gruodžio 10 dieną, jei po sąlygiškai giedro spalio ir permainingo lapkričio nusistovės palankūs orai, galėsime mėgautis dar vienu pilnu Mėnulio užtemimu.

 

Mėnulis tekės prieš pat 16 val. Lietuvos laiku, kai užtemimas jau bus prasidėjęs. Užtemimas savo epogėjų pasieks 16 val. 6 min. Tad bent jau antrąją užtemimo dalį galėsime matyti gana aiškiai. Užtemimas baigsis18 val. 18 min.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Meteorų srautai

 

Kiekvienais metais Lietuvoje sulaukaime meteorų srautų. Perseidų tikimasi rugpjūtį, leonidų lapkritį, kvadrantidų gruodį.

 

2011 m. nelaukiama kometų spektaklių. Tačiau 2012 m. astronomai-mėgėjai tikrai turės ką veikti – laukiamas Veneros tranzitas per Saulės diską.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Erika

o paziureti teks

Taip pat skaitykite