Gal norite paragauti šūdainio?

Pasaulyje vis sparčiau kylant maisto kainoms, Japonijos mokslininkai pasiūlė naują būdą, kaip spręsti šią problemą. Jie susintetino mėsą iš žmogaus atliekų. Tiesa, naujasis maisto produktas imtas pašaipiai vadinti „shitburger“ – šūdainiu.

 

Atradimo į uždarą gamybos ciklą teisė priklauso japonų mokslininkui Mizyuki Ikedai, kuris dirba Okajamos laboratorijoje. M.Ikeda ėmėsi šio darbo, kai į jį kreipėsi Tokijo kanalizaciją eksploatuojanti įmonė, prašydama sugalvoti, kaip sumažinti milžinišką kiekį atliekų, susikaupiančių kanalizacijos vamzdžiuose. Ši problema Tokijui labai aktuali, nes Japonijos sostinėje gyvena 12 mln. žmonių.

 

Ištyrinėjęs susikaupusį dumblą, M.Ikeda pastebėjo, kad jame yra bakterijų, kurios perdirba nešvarumus į proteinus. Išskyręs baltymus ir pridėjęs katalizatorių, mokslininkas gavo tai, ko norėjo, – jis pagamino „mėsos“. Šis naujas produktas susideda iš 63 proc. baltymų, 25 proc. angliavandenių, 3 proc. riebalų ir 9 proc. mineralų.

 

Kad gauta masė būtų labiau panaši į tikrą mėsą, į ją pridedama natūralaus raudono dažiklio, taip pat sojos pagrindu pagamintų skonio savybes sustiprinančių medžiagų. Tie, kurie jau išdrįso paragauti naujo produkto, sakė, kad jo skonis iš tiesų primena mėsą.

 

Japonų mokslininkų sukurtas produktas turi ir daugiau pranašumų, nes šiuo metu maisto pramonės įmonės išmeta 18 proc. šiltnamio efektą sukeliančių medžiagų. Be to, gyvulininkystei sunaudojama daug vertingų pašarų, o ir visuomenė vis dažniau ima kalbėti apie žiaurų elgesį su gyvūnais. Tiesa, dirbtinė mėsa sintetinama iš nešvarumų, tačiau prof. M.Ikeda pasirengęs padėti peržengti ir šį psichologinį barjerą.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tiesa, kol kas žmonija jo atradimu nesižavi, nes bijo, kad vietoj mėsainio ateityje nenusipirktų šūdainio. Vis dėlto mokslininkas tikisi, kad tam tikra žmonijos dalis įvertins jo atradimo svarbą ir naudą, nes apie beatliekės gamybos ciklo sukūrimą kalbama jau seniai. Be to, šūdainiai kainuos pigiau nei mėsainiai su natūralia mėsa. Tiesa, kol kas pagaminti tokį produktą kainuoja 10-20 proc. brangiau nei tikrą mėsą.

 

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Ši „mėsa“ – tai ne pirmas pavykęs bandymas sukurti beatliekę technologiją, t. y. uždarą gamybos ciklą. Jau seniai tarptautinėse kosminėse stotyse dirbantys astronautai geria vandenį, kuris sintetinamas iš prakaito, šlapimo ir drėgmės, susikaupiančios žmogui kvėpuojant.

 

Taip pat iš ekskrementų jau susintetintas biodyzelinas ir metano kuras. Šį projektą labai palaiko Billo ir Melindos Gates’ų fondas, skyręs tam 1,5 mln. dolerių. Prie šio projekto dirba Kolumbijos universiteto profesorius Kartikas Chandranas kartu su Ganoje veikiančia bendrove „Waste Enterprices“.

 

Billo ir Melindos Gates’ų fondo atstovas pabrėžia, kad ekskrementai yra „aukštos energetinės vertės koncentruota organinė medžiaga“, tad K.Chandranas ir jo partneriai stengiasi kuo greičiau sukurti patogią technologiją, kaip šias žmogaus atliekas paversti naudingu kuru.

 

Tai būtų ne tik alternatyvus kuro šaltinis, sumažėtų ir organinių medžiagų, kurios yra infekcijos šaltinis, patekimas į aplinką. Gates’ų fondo duomenimis, pusė žmonijos, t. y. 2,45 mlrd. besivystančių šalių gyventojų, neturi vakarietiško tipo tualetų. Dar 1,2 mlrd. žmonių naudoja „atvirą dezinfekciją“, nes apskritai neturi tualetų, ir dar 1,3 mlrd. Žemės gyventojų naudojasi nesaugiais santechnikos įrengimais.

 

Inf. šaltinis: lzinios.lt

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Tėvo Bratka

O Taip !

Taip pat skaitykite