“Pasaulio pabaigos” data nustatyta neteisingai?

Žymusis majų kalendorius baigiasi 2012 metų gruodžio 21 dieną ir pagal populiarią (nors ir abejotino patikimumo) teoriją tai turėtų sietis su pasaulio pabaiga, kurią lems kataklizmų masto astronominių įvykių virtinė. Rimtų mokslinių tyrimų šia tema nėra daug, tačiau neseniai Kalifornijos Santa Barbara universiteto mokslininkas pareiškė, jog archeologai klaidingai susiejo majų ir dabartinį kalendorius.

 

Idėjų, kas konkrečiai sukels hipotetinę pasaulio pabaigą 2012 metų gruodį, spektras yra itin margas – pradedant pro Žemę praskriesiančia “Planeta X”, baigiant didelio intensyvumo Saulės žybsniu. Tuo tarpu JAV mokslininkas Gerardo Aldana teigia, kad apskaičiuodami šią datą, šiandieniniai archeologai apsiriko mažiausiai 60 dienų ir kad pagrindinė to priežastis – klaidingas majų kalendoriuje aprašytų įvykių interpretavimas.

 

Majai niekada nepranašavo pasaulio pabaigos?

 

Prieš tęsiant toliau, vertėtų pažymėti, jog šis vidurio Amerikos kalendorius buvo naudotas kelių skirtingų kultūrų, įskaitant pačius majus, prieš Europiečių kolonizaciją. Taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai kad pačiame kalendoriuje apokalipsė nepranašaujama, ir niekada nebuvo pranašaujama, ir šį faktą patvirtina net patys majų palikuonys.

 

Majų civilizacija klestėjo 250-900 mūsų eros metais, regione, kurio atskiros sritys dabar priklauso Pietų Meksikai, Gvatemalai, Belizui, El Salvadorui ir Hondūrui. Šią įdomią kultūrą tiriantys archeologai sugebėjo iššifruoti daugybę jų kalendorių. Tačiau aliarmą “derlingose” sąmokslo teorijų kūrėjų galvose sukėlė pačiam ilgiausiam laikotarpiui skirtas kalendorius. Idėja netruko pasinaudoti ir tie asmenys, kurie, pasinaudodami žmonių baimėmis, bando pasipelnyti. Tai kur gi problema?

 

“Ilgąjį kalendorių” majai naudojo praeities ir numatomiems ateities įvykiams dokumentuoti. Jų kiti kalendoriai buvo palyginti trumpi ir paprastai nesiekė daugiau kaip 52 metus į ateitį. 52 metų laikotarpis buvo populiarus todėl, kad jis apimdavo vieną kartą – apytiksliai vieno asmens gyvenimo trukmę. Tačiau ar galėjo būti, jog majai norėjo išsaugoti įrašus apie įvykius, įvykusius prieš daugiau kaip 52 metus? Arba pažymėti kokią nors datą, kuri yra tolimesnėje ateityje, nei už 52 metų?

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tai – tiesiog skaitmenų sutapimas?

 

Pasinaudodami savo įspūdingu išradingumu, majai sukūrė “Ilgajį kalendorių”, kuris radikaliai skyrėsi nuo ankstesnių ir trumpesnių analogų. Jis rėmėsi moderniausiais to meto skaičiavimais, o ne “archaiškomis” laiko matavimo priemonėmis. Dabar daugelis šios kultūros tyrinėtojų sutinka, jog grynai dėl sutapimo šis kalendorius (arba bent jau pirmasis jo ciklas) “pasibaigs” po 5126 metų. Pagal majų sumanymą, šis kalendorius prasidėjo 3114 metais prieš Kristų. Taigi pagal viską kalendoriaus pabaiga numatyta 2012 metų gruodžio 21 dieną – kai planetos šiaurės pusrutulyje vyksta žiemos lygiadienis.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Tiriant senovinius kalendorius, vienas esminių uždavinių, kuriuos tenka spręsti specialistams, yra šių kalendorių susiejimas su šiuolaikiniu (Grigaliaus) kalendoriumi. Šiuo tikslu naudojamas koreliacijos koeficientas, kuris dar yra vadinamas “GMT konstanta”. Sutrumpinimas GMT žymi pirmąsias šią konstantą įvedusių archeologų pavardžių raides (Joseph Goodman, Juan Martinez-Hernandez ir J. Eric S. Thompson).

 

Tačiau Kalifornijos Santa Barbara universiteto mokslininkas Gerardo Aldana dabar kelia klausimą, ar tikrai galima naudoti tokį kalendorių susiejimo būdą. Majai buvo geri astronomai, kruopščiai dokumentavę danguje stebimus objektus ir reiškinius, tokius kaip mėnulio fazių kitimas, užtemimai ir netgi Veneros judėjimas. Veneros ciklai buvo svarbus majų kalendoriaus aspektas, pagal kurį jie gan tiksliai prognozuodavo ateities astronominius ciklus.

 

Nors apskaičiuojant GMT koeficiento vertę, pagal kurią siejamas majų ir šiuolaikinis kalendoriai, panaudoti keli astronominių, archeologinių ir istorinių įvykių šaltiniai, Aldana teigia, kad kai kurie astronominiai įvykiai, interpretuoti pagal senovės majų artefaktus ir rašytinius iš Europos atvykusių kolonizatorių tekstus, buvo datuojami ne visai tiksliai.

 

Kaip pavyzdį Aldana pateikia vieną iš majų valdovų Balaj Chan K’awiil, kuris vieno mūšio datą pasirinko pagal dangaus kūno Chak Ek’ pasirodymą. Stokholmo universiteto mokslininkas Johanas Normarkas teigia, jog “Chak Ek’ greičiausiai atitinka Venerą”. Tuo tarpu Aldana mano, jog tai galėjo būti meteoritas. Jei tai tiesa, kalendorių susiejimas nėra teisingas. Mokslininko teigimu, majų kalendoriaus pabaigos data gali būti perskaičiuota į dabartinį kalendorių su mažiausiai 60 dienų paklaida.

 

Įdomu tai, kad Aldana nėra pirmasis, kritikuojantis GMT konstantos patikimumą. Tačiau jis pripažįsta, jog savo teiginiams patvirtinti jis turi pasinaudoti kitais metodais, pavyzdžiui, radioaktyviosios anglies datavimo metodu. Tačiau net jei bus nustatyta skaičiavimų klaida, sąmokslo teorijų kūrėjai šį faktą greičiausiai tiesiog ignoruos – įrodymas, jog jokio kataklizmo nebus, kenkia verslui, ypač jei planuojate parduoti knygą apie pasaulio pabaigą.

 

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Nereikalinga

Sako pasaulio pasaulio pabaiga bus 2036 metu gale ,bet nera 100% galimybe ir kam reikia tiketi pasaulio pabaiga kaip Dievas nuspres taip ir bus!

Sigis

koks jums skirtumas,cia samone ar nesamone.pagyvensim,-pamatysim.nesuprantu tokiu zmoniu kurie niekuo netiki,bet dar ir kitiems aiskina tiketi ar ne.tamsuoliai

2012

Nesamone ka jus tikit sitais sitais majais :D jei as parasyciau kad pasaulio pabaiga rytoj tai irgi visas pasaulis sukiltu ?

eimis

gal tai tiesa o gal ir melas

julija

nesamone

2012

2012 t.y. naujieji metai pagal majus, skaiciau prasideda gruodzio 21 d. Tai reiskia, kad 2012 jau bus šiais metais 2011 12 21d.

Taip pat skaitykite